Palestinsk flagg klistret på Amy Winehouse-statue. Etterforskes av politiet

Amy Winehouse på en konsert i 2007. (Foto: Wikimedia Commons.)
Amy Winehouse på en konsert i 2007. (Foto: Wikimedia Commons.)
Et palestinsk flagg ble klistret over davidsstjernen rundt halsen på Amy Winehouse-statuen i London. Bildet gikk viralt, og nå etterforsker politiet hendelsen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Amy Winehouses statue i Camden, London, utsatt for propalestinsk hærverk.

– Vi vet at dette har opprørt mange mennesker. Vi undersøker med Camden Market for å finne ut av omstendighetene og hva slags bevis, som overvåkingsopptak, som er tilgjengelige, sier en talsperson for Metropolitan-politiet, ifølge Variety.

I ti år har det stått en statue av Amy Winehouse i Camden Market i London, nabolaget hun bodde i da hun gikk bort i 2011. Sangstjernen – som hadde jødisk opphav – har der en davidsstjerne rundt halsen.

Mandag delte en X-bruker et bilde av hvordan smykket hadde fått klistret et palestinsk flagg over seg, og vedkommende hevdet i bildeteksten at dette var antisemittisme.

Flagget ble fjernet samme dag, og hendelsen ble meldt til politiet av Camden Market, som skriver i sosiale medier at «ingen diskriminering vil bli tolerert på vårt område».

Annonse
Her ser vi hærverket mot Amy Winehouse-statuen. (Foto: Sky News.)

Rusproblemer

Den britiske sangeren levde med alvorlige rus- og narkotikaproblemer. Winehouse døde av alkoholforgiftning i 2011. Hun var 27 år gammel. Juridisk sett var det snakk om en ulykke, fant granskningen, ikke resultat av selvmord eller en kriminell handling:

– Amy hadde greid å slutte å bruke alkohol, men begynte å drikke igjen den uken hun døde, het det i en uttalelse fra familien.

Amy Winehouse (27) slo gjennom for alvor i 2006 med låten «Rehab». Der synger hun om hvordan hun sa «nei» da alle sa hun burde legge seg inn til rusavvenning.

Selv har hun vært på rusavvenning flere ganger. I juni skrev hun seg ut fra en klinikk i London hvor hun fikk hjelp for sine alkoholproblemer.

Hun skulle ifølge talspersoner fortsette å jobbe mot edruelighet – og ønsket å følge et opplegg som var tilrettelagt for henne, også utenfor klinikkens vegger.

I juni måtte hun avlyse en rekke konserter i kjølvannet av en katastrofal opptreden i Serbia. Manageren, Ray Cosbert, skal ifølge The Sun ha beordret henne til å ta en solid pause fra rampelyset for å ta hånd om sine personlige problemer. Men så sent som onsdag den samme uken som hun døde skal hun ha stått på en scene i London.

Winehouse ble betraktet som en begavet soulsangerinne, som når hun var rusfri kunne lage stor musikk både på scenen og i studio. Blant hennes glansnumre var sangen «Rehab», som ironisk nok handler om problemene med å drikke for mye alkohol.

Mange priser

Winehouse ble født den 14. september 1983 i en familie med flere jazzmusikere. Hun ble oppdaget av soulsangeren Tyles James da hun var 16 år gammel, og i 2003 debuterte hun med sitt første album «Frank».

I 2007 vant hun en Brit Award for beste kvinnelige, britiske sanger, og i 2008 fikk hun intet mindre enn fem amerikanske Grammy-priser. Hun ble da kåret til beste nye artist, årets sang og årets innspilling.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar