Skjebnedager for Julian Assange

Julian Assange utenfor Ecuadors ambassade i 2017. Tirsdag starter en ny rettssak i forbindelse med USAs krav om utlevering. (Foto: Frank Augstein/AP/NTB.)
Julian Assange utenfor Ecuadors ambassade i 2017. Tirsdag starter en ny rettssak i forbindelse med USAs krav om utlevering. (Foto: Frank Augstein/AP/NTB.)
Etter 13 år i det britiske rettssystemet vil Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange nå få den trolig endelige avgjørelsen om hvorvidt han utleveres til USA.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Det britiske rettssystemet skal ta stilling til hvorvidt Wikileaks-grunnlegger Julian Assange skal utleveres til USA.

Saken behandles over to dager i High Court i London, og retten settes klokka 11.30 norsk tid tirsdag.

Domstolen skal avgjøre om Assange skal utleveres til USA, der myndighetene vil stille ham for retten for spionasje og datatyveri.

Bakgrunnen for saken er at nettstedet Wikileaks i 2010 offentliggjorde store mengder hemmelige dokumenter om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Les også: Norsk presse vil ha Julian Assange løslatt: – Svært alvorlig for pressefriheten

Annonse

Brukt alle ankemuligheter

Hvis 52-årige Assange vinner denne gangen, får han en ny mulighet til å legge fram saken sin i en domstol i London. Taper han, har han brukt opp alle ankemuligheter i det britiske rettssystemet. En utleveringsprosess er i så fall ventet å starte.

Assanges advokater har imidlertid signalisert at de vil bringe saken inn for europeiske domstoler. Kona, Stella Assange, frykter for ektemannens liv dersom han blir utlevert, og hun vil be Den europeiske menneskerettsdomstolen stanse utleveringen midlertidig.

Les også: Ødelegger verdenskjente kunstverk hvis Assange dør

Motstand mot utlevering

Mange presseorganisasjoner og forkjempere for ytringsfrihet mener at Assange utøvde journalistikk da dokumentene ble publisert. I fjor høst ble Assange tildelt Ossietzkyprisen av organisasjonen Norske Pen.

– Å drive undersøkende journalistikk er å systematisk avdekke kritikkverdige samfunnsforhold og maktmisbruk. Det er nettopp dette Julian Assange gjorde ved å publisere avsløringer av alvorlige krigsforbrytelser, het det i begrunnelsen.

Assange er australsk statsborger, og Australias statsminister Anthony Albanese, som overtok makten i 2022, mener rettsprosessen mot Assange bør avsluttes.

Les også: Storbritannias regjering godkjenner utleveringen av Julian Assange

– Dramatisk for pressefriheten

Den britiske regjeringen godkjente utleveringen i 2022. Det fikk reaksjoner, også i Norge. Norsk journalislag (NJ) kaller fredagens beslutning «et dramatisk tilbakeslag for pressefriheten».

– Presseorganisasjoner over hele verden har jobbet mot at Julian Assange skal bli utlevert. Wikileaks’ avsløringer bidro til at verden fikk vite om overgrep og menneskerettighetsbrudd under krigene i Afghanistan og Irak. Straffeforfølging av Assange vil være ødeleggende for både pressefriheten og ytringsfriheten i verden, skrev NJ-leder Dag Idar Tryggestad i en e-post til NTB.

Han tok sterkt avstand fra den britiske regjeringens beslutning.

Han fikk følge av generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk presseforbund.

– Det er åpenbart et tilbakeslag for pressefrihet og ytringsfrihet. Jeg mener det er viktig å følge med på hva som skjer videre, sier Floberghagen til Medier24.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar