Vinmonopolet varsler ekstraordinært styremøte om varer fra okkuperte områder

Vinmonopolet opplyser at de selger svært lite vin fra okkuperte områder.(Foto: Audun Braastad/NTB.)
Vinmonopolet opplyser at de selger svært lite vin fra okkuperte områder.(Foto: Audun Braastad/NTB.)
Vinmonopolet vil gjøre en ny vurdering av vinene de selger fra Israel-okkuperte områder på Vestbredden og Golanhøydene, etter nye signaler fra regjeringen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Vinmonopolet varsler ekstraordinært styremøte om varer fra okkuperte områder.

Regjeringen gikk torsdag ut og frarådet norske bedrifter å drive handel med ulovlige israelske bosetninger.

– Dette er et nytt signal fra regjeringen, som vi er positive til. Nå vil vi se nærmere på hva dette betyr for oss, og involvere styret for å få behandlet saken der så raskt som praktisk mulig i et ekstraordinært styremøte, sier administrerende direktør Elisabeth Hunter i Vinmonopolet til NTB.

Les også: Israel viser fram nytt Eurovision-bidrag søndag

– Få varer

Samfunns- og myndighetskontakt i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, sier at de i dag selger svært få varer fra Israel-okkuperte områder.

Annonse

– Det er seks produkter av 37.000 som det er mulig å bestille i dag. De kommer fra Golanhøydene og Vestbredden, sier han til NTB.

– Disse vinene selger veldig lite. Fra Vestbredden ble det solgt 92 liter i fjor og Golanhøydene 3700 liter av 95 millioner liter totalt.

Les også: Eurovision avviser utestenging av Israel – igjen

– Et sterkt råd

Lorentzen understreker at dette ikke er produkter Vinmonopolet har bedt om eller etterspurt.

– De er i det såkalte tilleggsutvalget som grossister selger gjennom Vinmonopolet, sier han.

– Dere skal ha styremøte, tror du dette betyr at varene blir fjernet?

– Jeg skal ikke spekulere i det. Men det er et sterkt råd fra regjeringen og noe vi behandler så raskt som praktisk mulig. I løpet av kort tid.

Les også: Budkrig om to Muhammed-tegninger av Kurt Westergaard

Amnesty forventer kutt

Amnesty International har klare forventninger til møtet i Vinmonopolet.

– Vi forventer at Vinmonopolet og alle andre som fører varer fra bosetninger, stopper all handel med bosetninger fra og med i dag, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge.

Han mener at regjeringens fraråding er et skritt i riktig retning.

– Men å handle med bosetninger er ulovlig, så forbud er eneste riktig linje her, sier han.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar