Sviktende og feig samfunnsanalyse fra Aftenposten-kommentator Khan-Østrem

For å være i hennes mektige posisjon som kommentator i et av Norges største mediehus, utviser Khan-Østrem en usedvanlig feig berøringsangst, skriver Nicolai Østeby, sentralstyremedlem i Unge Høyre. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
For å være i hennes mektige posisjon som kommentator i et av Norges største mediehus, utviser Khan-Østrem en usedvanlig feig berøringsangst, skriver Nicolai Østeby, sentralstyremedlem i Unge Høyre. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Du kan ikke først heie frem at innvandrere melder seg ut av storsamfunnet, for å så kjefte på dem som rammes av konsekvensene, skriver Nicolai Østeby.
Om skribenten
Nicolai Østeby er sentralstyremedlem i Unge Høyre.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Forskjellene øker i Oslo, men det uenighet om hvem som har skyld og hva som bør gjøres.

Aftenposten skrev nylig om fenomenet «Vipps-ran» blant unge i Oslo. Det er unge gutter fra Oslo øst som raner unge gutter fra Oslo vest gjennom Vipps. Denne økende trenden har gjort at flere etnisk norske gutter frykter gutter med minoritetsbakgrunn i Oslo.

Det er i seg selv ingen stor nyhet, men en som fikk opp øynene var Nazneen Khan-Østrem, kommentator i Aftenposten.

Hun påpeker helt riktig at Oslo deler seg stadig mer, og at delingen har en effekt på hvordan vi ser på hverandre i samfunnet. Eller som hun selv skriver: «Aftenposten har tidligere skrevet om utfordringer ved skole på Oslo østkant. Om minoritetsandelen som er høy, og om etnisk norske foreldre som velger å flytte barna sine vekk fra skoler der minoritetsspråklige dominerer. Da øker kløften. Nærheten til hverandre forsvinner. Det er det siste som bør skje.»

Det er vanskelig å være uenig med kommentatorer som slår inn vidåpne dører. Men Khan-Østrem gjør altså det kunststykket å rette fingeren mot foreldrene som tar barna sine ut av skoler hvor nærmest ingen barn har norsk som morsmål. Som at disse foreldrene er problemet med samfunnsutviklingen vi sitter og ser på.

Annonse

Les også: Hatytringsparagrafen gjør dessverre mer skade enn nytte

Storsamfunnet kan ikke akseptere alt

Dette kommer fra samme kommentator som i 2022 støttet Ahmed Ashraf, debattredaktør i Avisa Oslo, da han sa han ikke lenger hadde behov for å bli oppfattet som norsk. Da skrev Khan-Østrem at «En nasjon som er trygg på seg selv, har plass til alle perspektiv. Ingen av dem er feil. Selv ikke Ashrafs valg om å stille seg på sidelinjen.»

For å være i hennes mektige posisjon som kommentator i et av Norges største mediehus, utviser Khan-Østrem en usedvanlig feig berøringsangst. Hvor innvandrere som melder seg ut av storsamfunnet heies frem, mens barneforeldrene som bærer konsekvensene av ukritisk innvandrings- og integreringspolitikk henges ut.

Om Khan-Østrem vil snu utviklingen hun selv advarer mot, er en erkjennelse av hvem som rammes av hennes egne holdninger et godt sted å starte. Som de 14 år gamle guttene som frykter for sikkerheten sin. Eller guttene på samme alder som ser grove tyveri som sin eneste utvei når storsamfunnet ikke forventer noe annet.

Dersom storsamfunnet skal akseptere alt og ingenting, står vi igjen med likegyldighet. Det er likegyldigheten som utfordrer tilliten mellom folk. Skal vi minske kløften som splitter Oslo i to, må vi bygge et felles «vi» som per i dag ikke eksisterer.

Da kan vi ikke akseptere aktiv utmeldelse. Khan-Østrem velger dessverre likegyldigheten.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar