Vernissageguiden
Trondheim

Dette er utstillingene du må få med deg i Trondheim i april

Tommy Høvik ser lysere på tilværelsen i utstilling hos Babel. (Foto: Presse.)

Vinterlys

Vi er nesten ferdige med vinteren, men det er ikke Tommy Høvik. Hos Babel visningsrom kan du få føle deg nostalgisk over det vakreste den mørke årstiden har å by på, i utstillingen «Vinterlys». 

Utstillingen spør hva vi er forberedt på, særlig i møte med klimaforandringene. De fleste verkene har tidligere blitt vist i utstillingen «Sank løv til et leie og kvist til et bål», som reflekterer forberedelse. Etter at Høvik ble far hadde han også et behov for et lys i mørket, og en mindre dystopisk tilnærming – derav «Vinterlys».

Trondhiem kunstmuseum vil ta deg med på en reise av lyd og bevegelse. (Foto: Risao Pambudi.)

Endret tilstand

Bli med på en interaktiv lyd- og bevegelsesreise inspirert av gamelan-instrumenter, kjent fra tradisjonelle indonesiske ensembler.

Ved Trondheim kunstmuseum kan du nå begi deg ut på en tretimers interaktiv forestillingsopplevelse. Hvis det blir for intenst, kan du trøste deg med at man komme og gå som man vil, og delta så mye eller lite man ønsker.

Verket «Altered States» er et samarbeid mellom danseensemblet Improdans Trondheim og musikkensemblet Sitron. Opplevelsen veksler med mellom stillhet og lyd, bevegelse og ro, i referanse til gamelan-tradisjonens hjemsted i Indonesia.

Dette skjer 14. april kl. 13.00.

Hos Ismene ser vi et av kunsthistoriens mest klassiske motiv, stillebenet, i flere tolkinger. Her ved Svein Bolling. (Foto: Ismene.)

Et klassisk motiv

Stilleben (fra tysk «stille liv») eller nature morte (fransk, «død natur») har lang tradisjon i kunsthistorien.

Motivet er velkjent: Selv i tegnefilmer kan du se folk finne frem en bolle med frukt når de skal male kunst. Stillebenet er nærmest en klisje, men ikke uten grunn, og Ismene vier vårens utstilling til det kjente motivet.

Utstillingen «Stillebenet» viser et vidt spekter av uttrykk og epoker: Fra Roar Matheson Byes (1895–1987) tidlige Paris-arbeider, til tolkninger fra nålevende kunstnere som Katherine Jones og Håkon Bleken.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar