Vernissageguiden
Trondheim

Disse utstillingene må du få med deg i Trondheim i juni

Hanne Tyrmi og Ulrich Vogl stiller ut ved KUK. (Foto: Presse.)

Upålitelig forteller

Hanne Tyrmi og Ulrich Vogl møttes som residenskunstnere ved det anerkjente Cité des arts international i Paris. Siden den gang har de hatt en konstant utveksling av ideer og erfaringer.

«Den upålitelige fortelleren» er delt inn i fire kapitler, som fyller hvert sitt rom på Kjøpmannsgata ung kunst (KUK). Utstillingen tar opp spørsmål om fortelling og persepsjon, og er inspirert av Vladimir Nabokovs litteratur.

Utstillingen har vernissage fredag 7. juni, kl. 18.30.

«Prestekrave» er blant verkene av Else Hagen du nå kan se på TKM. (Foto: Nasjonalmuseet.)

Mellom mennesker

Else Hagen er en av kunstnerne som debuterte i Norge i årene før andre verdenskrig, som har gjort seg gjeldende i norsk kunsthistorie.

I våre dager omtales hun gjerne som den første kvinnelige kunstneren i Norge som arbeidet med store, offentlige utsmykninger.

Nå kan man oppleve rundt 70 verk fra hele Hagens kunstnerskap ved Trondheim kunstmuseum. «Mellom mennesker» reflekterer en motivkrets som er gjennomgående i Hagens kunstnerskap.

Emilija Škarnulytė utforsker symbolikken hos gudinner og slanger på Kunsthall Trondheim. (Foto: Presse.)

Gudinner og slanger

Hos Kunsthall Trondheim kan man nå oppleve utstillingen «The Goddess Helix» av den litauiske kunstneren og filmskaperen Emilija Škarnulytė.

Utstillingen består av film, skulptur og holografiske bilder. Fokuset ligger spesielt på tre samhørige videoinstallasjoner inspirert av forskningen til den litauiske antropologen Marija Gimbutas. Gimbutas tolket bruken av gudinne- og slangemotiver i neolittisk (yngre steinalder) kunst.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar