Til retten

Tre forfatterorganisasjoner går til sak mot Forleggerforeningen

Forfatterforeningene og Forleggerforeningen strides om den såkalte normalkontrakten. (Foto: Sara Johannessen Meek/NTB.)
Forfatterforeningene og Forleggerforeningen strides om den såkalte normalkontrakten. (Foto: Sara Johannessen Meek/NTB.)
Etter brudd i forhandlingene om en ny skjønnlitterær normalkontrakt vil de tre skjønnlitterære forfatterorganisasjonene nå ta Forleggerforeningen til retten.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Tre forfatterorganisasjoner går til sak mot Forleggerforeningen.

Etter to år med dyp uenighet varsler Forfatterforeningen (DnF), Forfatterforbundet (FF) og Norske Barne- og Ungdomsforfattere (NBU) at de vil ta forlagenes bransjeorganisasjon Forleggerforeningen til retten, melder Bok356 og VG.

Forhandlingene har dreid seg om en ny såkalt normalkontrakt, altså standardkontrakten for utgivelse av bøker i Norge. Striden dreier seg blant annet om måten forlagene beregner godtgjørelse i det året bøkene har fastpris.

På grunn av heftefradraget, der forfatterne trekkes 15 prosent før det beregnes royalties for bøkene, mener forfatterne at det er urimelig at de kun får betalt 85 prosent for bøkene sine.

Røde tall i boksektoren

– Vi mener at når du først selger en bok, så skal forfatteren få en rimelig andel av det. Det er dette det handler om nå, og som vi ønsker å få prøvd rettslig, sier leder Eystein Hanssen i Forfatterforbundet til VG.

Annonse

Det er litt vrient for forfattere å gå til streik, men de kan gå til retten, noe Forleggerforeningens leder Trine Skei Grande mener er trist. Hun synes normalkontrakten er en viktig del av det litterære systemet, og at den bør tas vare på.

– Vi er i en situasjon der forfatterne sier de får dårlig betalt. Forlagene har hatt massive nedskjæringer og har dårlige resultater, og vi ser at alle bokhandlerne har røde tall. Det er veldig krevende i boksektoren akkurat nå, sier hun.

Les også: Betydelig økning i besøkstall hos bibliotekene

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar