Nye tall

Betydelig økning i besøkstall hos bibliotekene

I 2023 var det 26 millioner besøk på folkebibliotekene, ifølge tall fra Nasjonalbiblioteket. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
I 2023 var det 26 millioner besøk på folkebibliotekene, ifølge tall fra Nasjonalbiblioteket. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Bibliotekene har opplevd en betydelig økning i bokutlån, besøk og deltakelse på arrangementer det siste året.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Tall fra Nasjonalbiblioteket viser stor økning i besøkstall hos bibliotekene i 2023.

Tall Nasjonalbiblioteket har samlet inn fra landets folkebibliotek for 2023, viser at det var 26 millioner besøk på folkebibliotekene i fjor.

Det er en økning på 15 prosent fra året før, og det høyeste tallet som er registrert.

– Folk benytter seg hyppig av bibliotekenes tilbud, og tallene understreker bibliotekenes posisjon som viktige kulturelle og sosiale møteplasser, sier direktør for bibliotekutvikling ved Nasjonalbiblioteket, Svein Arne Tinnesand, i en pressemelding.

Viktig ressurs

I 2023 økte utlånet av litteratur til barn og unge med 7 prosent fra året før, til hele 7,2 millioner utlån. Dette er det høyeste tallet som er registrert etter en endring i tellemåte i 2008.

Annonse

– Denne veksten viser hvor viktige bibliotekene er som en ressurs for barns og unges lesing og leseferdigheter, sier Tinnesand.

Utlånet av bøker for voksne økte også kraftig. Totalt ble det lånt ut 12,6 millioner bøker i 2023, som er det høyeste tallet målt siden 2012.

Også arrangementer er populære på bibliotekene. I løpet av 2023 deltok hele 1,66 millioner mennesker på arrangementer på folkebiblioteket. Det er en oppgang på 22 prosent fra 2022.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar