Statsministerens kontor:

Regjeringen avvikler ordning med gravferd på statens bekostning

Ordningen med gravferd på statens bekostning snevres inn til kun å omfatte kongelige, sittende regjeringsmedlemmer, eksstatsministre og høyesterettsjustitiarier. Bildet er fra bisettelsen til skuespiller Toralv Maurstad, som fikk begravelse på statens regning i 2022. (Foto: Alf Simensen/NTB.)
Ordningen med gravferd på statens bekostning snevres inn til kun å omfatte kongelige, sittende regjeringsmedlemmer, eksstatsministre og høyesterettsjustitiarier. Bildet er fra bisettelsen til skuespiller Toralv Maurstad, som fikk begravelse på statens regning i 2022. (Foto: Alf Simensen/NTB.)
Staten skal ikke lenger ta regningen for begravelsen til viktige personligheter i kultur- og samfunnsliv. Politikere og kongehus beholder sine ordninger.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Avvikler ordning med begravelse på statens regning.

Framover blir det kun kongelige, sittende regjeringsmedlemmer, eksstatsministere og høyesterettsjustitiarier som skal få betalt sine begravelser av staten.

Stortinget har en tilsvarende ordning for sittende stortingsrepresentanter og tidligere stortingspresidenter.

– Endringene vil gjøre det mer forutsigbart i hvilke tilfeller vi skal tilby det. Fram til nå har det vært en skjønnsmessig vurdering. Da har det vært vanskelig å håndtere det forutsigbart og rettferdig, sier kulturminister Lubna Jaffery (Ap) til NTB.

Har ført til debatter

Tidligere har personer som har gjort en «fremragende og helt særskilt innsats for landet eller for det norske samfunnet» også kunnet få begravelse på statens bekostning.

Annonse

Ordningen har omfattet veldig få personer, og det har ofte blitt en debatt når folkekjære personligheter ikke har fått begravelse på statens regning, mens andre har.

Filosof Arne Næss, motstandsfolk, overlevende etter konsentrasjonsleirer i andre verdenskrig, aktivist Kim Friele og skuespiller Toralv Maurstad er eksempler på personer der staten har betalt for begravelsen.

Les også: Shabana Rehman hedres med begravelse på statens bekostning

Stortinget med egen ordning

Regjeringen lover at de fortsatt skal hedre dem som går bort, men på andre måter.

– Det er viktig for oss å være til stede, enten ved at man sender en krans, deltar i gravferden eller ved å holde en tale på vegne av regjeringen i begravelsen, sier Jaffery.

– Hvorfor er det viktig at politikerne beholder ordningen?

– De som er omfattet av det som gjenstår av ordningen er et fåtall personer som er eller har vært statens fremste folkevalgte, sier Jaffery.

– Når dere først gjør disse grepene, hvorfor skroter dere ikke bare ordningen for alle?

– Hovedutfordringen med ordningen var at den ble for skjønnsmessig. De som nå er omfattet er de som gjennom demokratiet har innehatt statens ledende posisjoner.

– Rollen for demokratiet

Når en konge, dronning, kronprins eller kronprinsesse dør, blir det gjennomført det en såkalt statsbegravelse, som følger egne regler.

Ordningen som regjeringen forvalter, skal framover gjelde for medlemmer av den nære kongefamilien som aktivt har representert Kongehuset, sittende medlemmer av regjeringen og tidligere statsministre, og sittende eller tidligere høyesterettsjustitiarier.

– Det er i kraft av sin rolle i det norske demokratiet at sittende stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer og tidligere statsministre og stortingspresidenter er omfattet av ordningen med gravferd på statens bekostning, opplyser Statsministerens kontor i en pressemelding.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar