Subjekt mener:

Har noen sett Lubna Jaffery?

Både politisk, sosialt og kulturelt glimrer hun med sitt fravær. Hvor er Lubna Jaffery, spør Subjekts lederredaksjon. (Foto: Javad Parsa/NTB.)
Både politisk, sosialt og kulturelt glimrer hun med sitt fravær. Hvor er Lubna Jaffery, spør Subjekts lederredaksjon. (Foto: Javad Parsa/NTB.)
Det er påfallende hvor lite politisk gjennomslag kulturministeren har hatt. Lubna Jaffery er også helt fraværende i de viktigste kulturpolitiske debattene, skriver Subjekt i dagens leder.
Sjanger Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for lederredaksjonens syn på saken og står for avisens regning.
Saken er Lubna Jaffery imponerer ikke som kulturminister.

«Det virker som om kulturministeren har abdisert», sa tidligere kulturminister for Venstre, Trine Skei Grande, til Klassekampen onsdag.

Årsaken er opplysningen om at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP) før helgen hadde et møte om Nationaltheatrets fremtid, der han ble presentert forslag om å bygge to nye scener på Økern.

Vedum ble imponert. Kulturministeren ble forbanna. Eller, det er i hvert fall det Skei Grande håper at hun ble. For den tidligere kulturministeren kunne aldri forestilt seg at Siv Jensen som finansminister hadde hatt et slikt møte uten henne. Så hva synes dagens kulturminister om dette?

Det vet man ikke. Slik man heller ikke vet hvor kulturministeren står i mange av de viktigste, kulturpolitiske debattene.

Annonse

Dagens kulturminister heter Lubna Jaffery, for de som måtte lure. Hun har påfallende ofte glimret med sitt fravær etter at hun overtok den kulturelle stafettpinnen fra partifelle Anette Trettebergstuen.

Både politisk, sosialt og kulturelt glimrer hun med sitt fravær.

Hvor er Lubna Jaffery?

Les også: Derfor blir vi på X

Omfattende debatt til ingen nytte

Jaffery har vært en usynlig minister. Da ser vi selvsagt bort ifra stuntet på et pridearrangement i fjor, hvor hun flashet puppene på scenen.

Politisk har Jaffery hatt bemerkelsesverdig lite gjennomslag. Hun har mislykkes i å få innført medfinansiering for de store strømmeselskapene, som ville gjort at de måtte investere i norsk innhold. Det ville gitt enorme millionsummer i lommene på en sårbar bransje som trues av økt konkurranse fra … nettopp de store strømmeselskapene. Begrunnelsen var visst at internasjonale regler hindrer dette, til tross for at slike avtaler er inngått i 14 andre EU-/EØS-land. Bransjen er sjokkert, og det er vi også.

Vi har fått omfattende debatt i etterkant av utredningene til Ytringsfrihetskommisjonen og Mannsutvalget, som også lanserte gode politiske løsninger. Hvor er oppfølgingen fra Jafferys kulturdepartement?

Hun har ferdigstilt noen av kultursakene til forgjengeren sin, men hvor er de egne satsingene? Det hun har av skuffplass til offentlige utredninger, mangler hun til visjoner og konkret politikk. Hun mener heller ingenting offentlig om kunst eller kunstnerpolitikk.

Les også: Slutt å gå til politiet hver gang noen sier noe stygt

Sier ingenting

Nasjonalteaterets skjebne er uavklart, og debatteres i disse dager. Men saken føres nesten utelukkende av finansministeren i media. Selv om hun før har uttalt at hun er uenig med Vedum, er hun ikke nå til stede i debatten eller de lukkede møtene.

I samme Klassekampen-sak står det: «Kulturdepartementet rakk ikke å svare på Klassekampens henvendelse før avisen gikk i trykken i går». Akkurat. Hva er det egentlig de bruker dagene på der borte? Det er jo tydeligvis hverken politikk eller kommunikasjon.

Dagen etter tok de seg sammen og ga et vagt svar til avisen om at de driver med «kvalitetssikring», at det er «nyttig med debatt» og at dette «er en viktig sak for både landet, regjeringen og Oslo». Ingen lærte noe nytt av de svarene.

Om Arbeiderpartiet mot formodning skulle vinne valget i år, vil det neppe være på grunn av kulturpolitikken.

Les også: På tide å sparke Kode-sjefen

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar