Subjekt mener:

Slutt å gå til politiet hver gang noen sier noe stygt

Per Willy Amundsen skyldte på for mye whisky da han våknet til en enda tyngre dag enn om han hadde drukket samme mengde whisky uten å sitte på Facebook samtidig. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Per Willy Amundsen skyldte på for mye whisky da han våknet til en enda tyngre dag enn om han hadde drukket samme mengde whisky uten å sitte på Facebook samtidig. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Per Willy Amundsen (FRP) har mistet verv og prestisje. Heldigvis kan vi reagere på idiotiske uttalelser uten å involvere lovens lange arm, skriver Subjekt i dagens leder.
Sjanger Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for lederredaksjonens syn på saken og står for avisens regning.
Saken er Per Willy Amundsen etterforskes av politiet for uttalelser han kom med på Facebook forrige uke.

Per Willy Amundsen (FRP) har trukket seg fra det høythengende vervet som leder for justiskomiteen på Stortinget, etter flere kontroversielle uttalelser på Facebook.

Klokken 01.22 natt til lørdag 9. mars gjorde han narr av kvinnedagen, men det var kommentarer under et tidligere innlegg samme kveld hvor han ga «All støtte til Israel», som virkelig skapt provoserte.

En person kommenterte: «Med Israel for folkemord. Psykopater». Til dette svarte Amundsen med samme mynt: «Med Norge og Israel mot arabere som dreper mennesker, slik dere har for vane å gjøre. Så dra et annet sted med din moral. Det er som regel dere som dreper oss. Og Islam har en hel gjeng med psykopater som dreper.»

De fleste vil være enige i at Amundsen gikk over streken her. Det er galt å slå fast at et helt folkeslag (arabere) har for vane å begår bestialske handlinger. Det er fordomsfullt og reflekterer ikke virkeligheten. Nettopp derfor har motstanden vært stor, også fra egen partileder, Sylvi Listhaug.

Annonse

Dessverre har enkelte også politianmeldt Amundsen for ytringene. Det fører lite godt med seg.

Les også: FRP må ta et oppgjør med partiets fremstilling av muslimer

Ytringsfrihet

Politiet har nå startet etterforskning av Amundsen, som tidligere har markert seg som svært vennlig innstilt overfor politiet, som han er «stolt over». Nå nekter imidlertid Amundsen å forklare seg til politiet.

Det er uvisst hva politiet vil lande på i denne saken, men det er derimot sikkert at dette ikke burde vært en politisak i første omgang. Amundsen har både mistet sitt verv som leder av justiskomiteen og mye prestisje internt i eget parti.

Når folk sier dumme ting, er det sunt at andre reagerer. Når man derimot anmelder det til politiet, flytter man saken over i jusen. Og hvis politiet henlegger, kan det sende et uheldig signal om at Amundsens uttalelser er «innafor» – noe de ikke er. Det er en naturlig konsekvens av at folket frasier seg ansvaret for å reagere på ytringer og flytter det over til rettsvesenet.

En frikjennelse ville selvfølgelig ikke betydd at politiet gikk god for språkbruken, men at de konkluderte med at den ikke er ulovlig. I Norge er det i dag ulovlig å komme med hatytringer offentlig. For å dømmes for dette bør det være svært strenge krav. Vi skal tross alt ha ytringsfrihet i Norge.

Les også: Vil straffe handlinger du ennå ikke har begått

Gi folk litt velvilje

Per Willy Amundsen skyldte på for mye whisky, da han dagen etter fikk en enda tyngre dag enn om han hadde drukket samme mengde whisky uten å sitte på Facebook samtidig.

Det kan meget vel hende han drakk for mye og snakker sant når han sier at han ikke husker å ha lagt ut dette. Han må likevel ta ansvar for det han har skrevet. Men la oss gi ham litt velvilje også. Han har møtt konsekvenser. Og i kommentarfeltet flommer det over at antisemittiske kommentarer, noe han nok ble provosert av – med rette. Politiet har åpenbart ikke kapasitet til å etterforske alle disse, selv om loven skal være lik for alle.

Det er dessuten mulig å tolke Amundsen dithen at han viste til terrorangrep fra islamister mot Europa og Israel i kommentaren sin. Det var klønete og fordomsfullt formulert, men likevel mer sannsynlig at dette var hensikten, heller enn å skrive noe rasistisk så hele Norge kan se.

La oss heller sanksjonere idiotiske ytringer utenfor rettsvesenet. De har rett og slett mye viktigere ting å holde på med.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar