Sendte russisk-kontrollert innhold

PFU: NRK brøt god presseskikk i Ukraina-reportasje

Under møtet i Pressens Faglige Utvalg (PFU) tirsdag ble NRK felt for brudd på god presseskikk i den nevnte reportasjen. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Under møtet i Pressens Faglige Utvalg (PFU) tirsdag ble NRK felt for brudd på god presseskikk i den nevnte reportasjen. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
PFU mener NRK ikke var kritisk nok i en reportasje hvor en russisk-støttet separatistleder beskyldte Ukraina for å støtte grupper som planla kjemisk krigføring.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er PFU mener NRK ikke var kritisk nok i en reportasje hvor en russisk-støttet separatistleder beskyldte Ukraina for å støtte grupper som planla kjemisk krigføring.

I en reportasje fra det østlige Ukraina på julaften i fjor meldte NRK at Russland hadde sendt 100 tonn med mat og medisiner til de separatist-kontrollerte områdene. I reportasjene ble også en av militslederne intervjuet og framsatte påstanden om at «ukrainsk-støttende grupper planla å begå krigsforbrytelser», og at det «handler om kjemisk krigføring».

Innslaget var klaget inn av den ukrainske ambassadøren til Norge.

Under møtet i Pressens Faglige Utvalg (PFU) tirsdag ble NRK felt for brudd på god presseskikk i reportasjen. Utvalget mener NRK har brutt punktet om at man skal være kritiske i valg av kilder og kontrollere at opplysninger som gis, er korrekte.

Selv om saken ble kringkastet før krigen brøt ut, reagerer flere av medlemmene i PFU på framstillingen i reportasjen, melder Medier24.

Annonse

Leder for PFU, Anne Weider Aasen, sier på at man må behandle innslaget i det tidsrommet det ble publisert. Hun er likevel klar på at NRK burde utvist større kildebredde.

– Det er hardt for NRK, men i denne sammenhengen er det på sin plass, sier hun ifølge Medier24.

Materialet NRK sendte, kom fra statlig kontrollerte russiske medier, men var videreformidlet av nyhetsbyrået AP.

– Vi ble også interessert i materialet fordi det ga tilgang til kilder og informasjon fra de opprørskontrollerte områdene i Øst-Ukraina som vi sjelden har fått tilgang til, skrev NRK i tilsvaret.

NRK sier også at seerne to ganger ble gjort oppmerksomme på at dette var påstander som ble framsatt, men erkjenner at de kunne tatt enda tydeligere forbehold om opplysningene.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar