– Folk kommer fra hele verden

Rekordmange har lagt ut på pilegrimsvandring i år

På tre år har antallet pilegrimer i Norge fordoblet seg. Likevel er det fremdeles god plass i de mange ledene til Nidaros i Trondheim. (Foto: Tore Meek/NTB.)
På tre år har antallet pilegrimer i Norge fordoblet seg. Likevel er det fremdeles god plass i de mange ledene til Nidaros i Trondheim. (Foto: Tore Meek/NTB.)
Fra Oslo regionale pilegrimssenter er det hittil i år sendt ut over 600 pilegrimer. Det er en økning på om lag 50 prosent fra rekordåret 2019.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Fra Oslo regionale pilegrimssenter er det hittil i år sendt ut over 600 pilegrimer. Det er en økning på om lag 50 prosent fra rekordåret 2019.

– At stadig flere legger ut på pilegrimsvandring, tror jeg dels handler om å oppleve naturen, noe som er i tiden. Dels skyldes det også en pilegrimsrenessanse, der mange ønsker å få et litt annet perspektiv på sine opplevelser, sier Mattis Jansson, seniorrådgiver ved Nasjonalt Pilegrimssenter, som har ansvar for den statlige pilegrimssatsingen i Norge til Vårt Land.

27 ulike nasjonaliteter har startet fra Oslo i år. Mange er fra Norge, Tyskland og øvrige Europa, men det er også flere pilegrimer fra Canada og USA. Enkelte kommer fra land som Mauritius, Australia og den karibiske provinsen Guadeloupe.

I utgangspunktet er en pilegrimsvandring en religiøs rite, kjent fra de fleste religioner. I Norge har de ni pilegrimsledene – også kalt pilegrimsleden St. Olavsvegen – en tydelig kristen forankring.

Den mest besøkte og lengste pilegrimsleden er Gudbrandsdalsleden, som går mellom Oslo og Trondheim.

Annonse

Janssons inntrykk er at de fleste som legger ut på pilegrimsvandring i Norge, kommer fra en kristen samfunnskultur der en del er utøvende troende.

– Men vi ser også flere sekulære pilegrimer som kanskje er på søken etter noe mer. For ikke-troende kan det å besøke et kirkerom som pilegrim være med å skape forståelse for den kulturen man selv er en del av, sier han.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar