– At stadig flere legger ut på pilegrimsvandring, tror jeg dels handler om å oppleve naturen, noe som er i tiden. Dels skyldes det også en pilegrimsrenessanse, der mange ønsker å få et litt annet perspektiv på sine opplevelser, sier Mattis Jansson, seniorrådgiver ved Nasjonalt Pilegrimssenter, som har ansvar for den statlige pilegrimssatsingen i Norge til Vårt Land.
27 ulike nasjonaliteter har startet fra Oslo i år. Mange er fra Norge, Tyskland og øvrige Europa, men det er også flere pilegrimer fra Canada og USA. Enkelte kommer fra land som Mauritius, Australia og den karibiske provinsen Guadeloupe.
I utgangspunktet er en pilegrimsvandring en religiøs rite, kjent fra de fleste religioner. I Norge har de ni pilegrimsledene – også kalt pilegrimsleden St. Olavsvegen – en tydelig kristen forankring.
Den mest besøkte og lengste pilegrimsleden er Gudbrandsdalsleden, som går mellom Oslo og Trondheim.
Janssons inntrykk er at de fleste som legger ut på pilegrimsvandring i Norge, kommer fra en kristen samfunnskultur der en del er utøvende troende.
– Men vi ser også flere sekulære pilegrimer som kanskje er på søken etter noe mer. For ikke-troende kan det å besøke et kirkerom som pilegrim være med å skape forståelse for den kulturen man selv er en del av, sier han.