Det haster å forby søskenbarnekteskap

Allerede øker antall innmeldte tilfeller av negativ sosial kontroll. Et forbud mot søskenbarnekteskap er bare første steg på veien i kampen mot tvang og undertrykkelse, skriver Arina Aamir, kampanjeleder for Stovner Høyre.(Foto: Muhmed El-Bank.)
Allerede øker antall innmeldte tilfeller av negativ sosial kontroll. Et forbud mot søskenbarnekteskap er bare første steg på veien i kampen mot tvang og undertrykkelse, skriver Arina Aamir, kampanjeleder for Stovner Høyre.(Foto: Muhmed El-Bank.)
Det handler sjelden om frihet og kjærlighet, men altfor ofte om tvang og hvem foreldrene dine vil at du skal gifte deg med, skriver Arina Aamir.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Stortinget sendte i fjor regjeringen et anmodningsvedtak om å legge frem en lov mot søskenbarnekteskap. Siden har lite skjedd.

I slutten av 2020 ble en av de viktigste lovene mot tvang og undertrykkelse innstilt av Stortinget, nemlig loven mot søskenbarnekteskap. Likevel har du fortsatt lov til å gifte deg med søskenbarnet ditt den dag i dag.

Du har rett til inngå et ekteskap med enten din fetter eller kusine uten at det får noen konsekvenser. For mange kan dette høres ut som en fjern og utdatert ukultur, men i noen kulturer er dette vanligere enn en skulle tro. For søskenbarnekteskap er ekteskap som blir planlagt i ung alder. Lenge før barna har begynt på skole, og kanskje til og med i barnehagen.

Det er en drøm foreldrene har, og derfor blir det umulig å si nei for disse barna når spørsmålet om ekteskap kommer opp. Vi sier kanskje at søskenbarnekteskap ikke alltid er tvang, men det er som oftest arrangert – og hvor frivillig det arrangerte ekteskapet er eller ei, det kan man aldri vite.

‍Tvangsekteskap skjer

For tvangsekteskap skjer, enten barna tier eller roper ut om det. Det er utbredt i mange minoritetsmiljøer i dag. Derfor så jeg det som en seier da Stortinget anmodet regjeringen om å legge frem en lov mot søskenbarnekteskap. Det er en lov som vil minske tvangen og sikre selvbestemmelse til alle.

Annonse

Mens søskenbarnekteskap kan virke som et fremmed problem for mange av oss, er det for mange en del av deres kultur. Bakgrunnen for søskenbarnekteskap handler om å gi en økonomisk trygghet til hverandre i storfamilien, og at det er «tryggere» å gifte seg i sin egen familie, fremfor en fremmed familie et annet sted.

‍Men nå lever vi faktisk i Norge i år 2022. Ukulturer som dette må man rett og slett legge vekk. I Norge har alle en økonomisk selvstendighet, og alle har mulighet til å forsørge seg selv og være uavhengige av andre. Det er ikke nødvendig for noen som helst i Norge å gifte seg av slike økonomiske grunner.

Det eneste som mangler nå, er å få loven mot søskenbarnekteskap lagt frem for Stortinget og at den trer i kraft. Både Senterpartiet og Arbeiderpartiet hadde dette som en stor vinnersak i fjor høst. Nå som de sitter med flertall for saken i Stortinget, og har sittet i mange måneder i regjeringskontorene, så får vi håpe at de sørger for at loven trer i kraft før enda et søskenbarnekteskap forekommer i Norge.

Les også: Sjarlatan, ikke sjaman

‍Økning av negativ sosial kontroll

Allerede øker antall innmeldte tilfeller av negativ sosial kontroll. Et forbud mot søskenbarnekteskap er bare første steg på veien i kampen mot tvang og undertrykkelse. Vi må skape tillit mellom de som kommer hit, og de som allerede bor her. Det er ikke en permanent løsning å forby alt man ikke liker, men dette er et helt nødvendig vedtak som sikrer friheten til mange unge mennesker i Norge.

‍Dette handler om så mye mer enn enkeltindivider. Det handler også om kommende generasjoners fremtid, og om fremtiden til de ufødte barna og lidelsene de må gjennomgå.

For mange betyr det å inngå et ekteskap at man i fremtiden skal stifte en familie sammen. Det er over dobbelt så stor sjanse for at barnet ditt blir dødfødt eller får medfødte funksjonshemminger om man har foreldre som er i familie, enn om man har foreldre som ikke er i slekt.

Likevel er det et stort tabu rundt temaet søskenbarnekteskap i minoritetsmiljøene. I noen familier i den pakistanske kulturen blir dette til og med sett på som en viktig verdi. «Dette rammer barna» pleier de å si. «De blir fratatt sin frihet». Det stemmer ikke.

For søskenbarnekteskap handler sjelden om frihet og kjærlighet, men altfor ofte om tvang. Om hvem foreldrene dine vil at du skal gifte deg med, og ikke hvem du selv ønsker å gifte deg med. Det handler om at din familie tar i bruk sin makt til å innskrenke din frihet og rett til selvbestemmelse. Altfor mange har tapt kjærligheten i denne kampen. La oss håpe at det ikke blir flere.

Les også: Hvilken minoritet skal vi heie på?

‍Handler om menneskers liv og deres rettigheter

I denne kampen er vi nødt til å stå sammen. Uavhengig av vår bakgrunn, tro og våre politiske skillelinjer. Dette handler om så mye mer enn politikk og uenigheter. Det handler om faktiske menneskers liv og retten til å kunne elske den de vil. Ingen skal bruke sin makt til å holde noen tilbake.

Det er mange kamper vi sammen må kjempe, for å sikre alle den friheten de har krav på, og sikre alle de rettighetene de fleste av oss tar for gitt. La oss tørre å ta det første steget, og en gang for alle offisielt forby søskenbarnekteskap!

Innlegget ble først publisert på Jeune.no. Artikkelforfatteren er kampanjeleder for Stovner Høyre.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar