«Det er ekstremt at regjeringen, som sitter øverst i makthierarkiet, har organisert, planlagt og utført en slik diskriminerende behandling av kunstnere», sier lagmannsretten i Seoul.
Sør-Koreas tidligere kulturminister er dømt til to år i fengsel for å ha bidratt til å nekte flere tusener kunstnere offentlig støtte.
For om lag to år siden kom nyheten om svartelisten, hvis mål var å nekte kunstnerne på den statlig støtte — og på toppen av det hele overvåke disse. Hvorfor? Fordi de kritiserte, eller ikke støttet eks-president Geun-Hye Park — som i fjor rystet en hel verden med sin spektakulære korrupsjonsskandale.
På tirsdag ble landets tidligere kulturminister Yoon-Sun Cho dømt til to år i fengsel for å ha medvirket til denne listen, hvor blant annet regissør Chan-Wook Park og kunstner Min-Ouk Lim var oppført.
Les også: Chan-Wook Park innfrir alle rykter om ham som en av verdens aller mest talentfulle regissører
Skyldig i konspirasjon
Sammen med eks-presidentens stabsjef, Ki-Choon Choi, og fire andre offentlige ansatte, ble kulturministeren arrestert i januar i fjor. I juli samme år ble alle dømt: Kim til tre års fengsel for maktmisbruk og for å ikke fortelle sannheten i retten, og de fire andre til mellom 18 måneder og to års fengsel for å ha medvirket til svartelisten, ifølge Artnet.
Les også: Derfor ble den koreanske presidenten felt
Cho ble dømt for å ha løyet om sin kjennskap til listen, men ble i motsetning til de andre løslatt etter å ha fått en betinget dom. Men på tirsdag forrige uke reverserte domstolene avgjørelsen og fant kulturministeren skyldig i konspirasjon, ifølge nyhetsbyrået Yonhap. Retten gikk gjennom den opprinnelige saken på nytt og fant det sansynlig å tro av Cho hadde et ord med i avgjørelsen om å «prøve å stoppe støtten til enkelte kunstnere».
I tillegg til å gi Cho ny straff på to års fengsel utvidet retten også dommen mot den tidligere stabsjefen Kim til fire års fengsel, da han også ble funnet skyldig i å ha tvunget andre tjenestemenn til å gå av hvis de var mot svartelisten.
Enda en skandale
«Det er ekstremt at presidenten og hennes assistenter, som sitter øverst i makthierarkiet, har organisert, planlagt og utført en slik diskriminerende behandling av kunstnere» skal retten ha sagt ifølge Variety. «Det finnes ikke noe som er rett eller galt i kulturuttrykk […] At regjeringen diskriminerer de som tenker annerledes, fører til totalitarisme».
Tidligere president Park nekter å ha hatt noe med svartelisten å gjøre, men retten har blitt informert om at hun skal ha visst om tiltakene som har blitt gjort mot Sør-Koreanske kunstnere ved flere anledninger.
Park selv er fortsatt i retten, etter avsløringene om at en kristen-buddhistisk-sjamanistisk-aktig sekt skal ha redigert talene hennes, utpekt diplomatstillinger til uberettigede og hatt stor innflytelse på presidenten.
Park ble stilt for riksretten og avsatt i fjor, noe som mottok vill jubel i befolkningen, som mobiliserte enorme demonstrasjoner siden avsløringene om presidenten kom.
– Det rammer de underrepresenterte kunstnerne hardest
Artnet har snakket med den New York-baserte kunstforhandleren Tina Kim, som blant andre representerer to av kunstnerne på svartelisten: Chan-Kyong Park og Minouk Lim.
– Jeg ble ikke overrasket over beskyldningene mot myndighetene, og jeg har lite forventninger til kulturministeren. Jeg har alltid tenkt at det å få statlig støtte i Korea er som en hodepine som kan lede til unødvendig etterforskning, sier Kim til Artnet.
Hun mener også at listen rammer kunstnere «nederst på pyramiden»— de som er under representert — hardest.
– De som utfordrer sensuren i landet for å beholde kreativiteten sin er de mest sårbare. Det er de som trenger statlig eller offentlig støtte aller mest for å kunne fortsette praksisen sin.