I dag er den internasjonale Holocaustdagen. Trenger vi fortsatt å markere den?

Jøder og tyske soldater i den viktigste av nazistenes tilintetgjøringsleirer, Auschwitz, i 1944. (Foto/Fargebehandling: Serge Klarsfeld/Lilly Jacob-Zelmanovic Meier.)
Jøder og tyske soldater i den viktigste av nazistenes tilintetgjøringsleirer, Auschwitz, i 1944. (Foto/Fargebehandling: Serge Klarsfeld/Lilly Jacob-Zelmanovic Meier.)
Markeringen gir oss en anledning til å revaksinere vårt samfunn mot antisemittisme-viruset, skriver Ervin Kohn.
Sjanger Dette er en kommentar. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Fredag 27. januar markeres den internasjonale Holocaustdagen. Ervin Kohn er forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo.

Det industrielle folkemordet på seks millioner jøder fra hele Europa er uten sidestykke blant verdenshistoriens folkemord.

Holocaust var et lavpunkt i menneskelig utspekulert grusomhet. Verdenssamfunnet ga et løfte etter 2. verdenskrig: Never again, aldri igjen. Dette løftet forplikter oss i dag. Vi oppfyller dette løftet ved å minnes – for ikke å glemme.

Vi oppfyller dette løftet ved å erkjenne at alle nasjoner var delaktige i Holocaust – også Norge og nordmenn. Ikke-jødiske nordmenn. Vi oppfyller dette løftet når vi underviser hver nye generasjon.

Demokratisk beredskap

Markering av den internasjonale Holocaustdagen gir alle lærerne i norsk skole en anledning til å fortelle sine elever om hvor galt det kan gå når vi ikke passer på vårt åpne samfunn, vårt liberale demokrati, vår sivilisasjon. Holocaust var det totale sivilisatoriske sammenbrudd. Det motsatte av et sivilisert samfunn er et barbarisk samfunn. Når menneskeverdet blir relativisert, kommer vi dit.

Annonse

Den internasjonale Holocaustdagen gir oss alle en anledning til å styrke vår demokratiske beredskap, og stå imot våre naturlige primitive tilbøyeligheter. Som for eksempel å lengte etter en autoritære leder, eller den sterke mannen.

Les også: Krever «Gutten i den stripete pysjamasen» trukket fra salg

Et virus

Antisemittismen er et virus som sykeliggjør samfunnet. Vi må stadig bekjempe dette viruset for å holde samfunnet vårt friskt. Det finnes imidlertid ikke noen evigvarende vaksine mot antisemittismeviruset. Holocaust er det beste beviset for denne påstanden. Når ikke engang Holocaust klarte å utrydde antisemittismen en gang for alle, er i hvert fall ikke jeg kreativ nok til å komme på noe som kan.

Derfor må samfunnet, vi, stadig revaksineres. Vaksinen har to virkestoffer: kunnskap og holdninger. Vi må jobbe med begge, for de to virkestoffene lever hvert sitt liv.

Den internasjonale Holocaustdagen gir oss en anledning til å revaksinere vårt samfunn mot antisemittisme-viruset.

Les også: En nøytral historie er alle diktatorers våte drøm

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar