På vei mot en fri og uavhengig presse?

Stortingspolitikerne har selvsagt intet insentiv til å redusere medienes avhengighet av staten. Men det er tiden moden for nå, skriver advokat Leif Drillestad. (Foto: Ali Zare/NTB.)
Stortingspolitikerne har selvsagt intet insentiv til å redusere medienes avhengighet av staten. Men det er tiden moden for nå, skriver advokat Leif Drillestad. (Foto: Ali Zare/NTB.)
Statsstøtten til mediene er blitt så stor at stortingspolitikerne må se nærmere på Skatteutvalgets forslag, skriver Leif Drillestad.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Statsstøtten til medier foreslås kuttet.

Skatteutvalget (NOU 2022:20) foreslo i fjor å fjerne momsfritaket for aviser.

Utvalget er på linje med flere offentlige utredninger når det foreslår å erstatte momsfritaket med mer treffsikre støtteordninger. Et forslag som har vært oppe tidligere, er et rettighetsbasert alternativ til dekning av en andel av redaksjonelle kostnader, eksempelvis 20 prosent, med et maksimaltak på 30 millioner kroner per avis.

I siste statsbudsjett ble momsfritakets andel av pressestøtten anslått til 2,6 milliarder kroner, hvorav det meste ender opp i de største avisene. I Mediemeldingen fra 2019 ble for eksempel samlet årlig statsstøtte til de to Schibsted-avisene Aftenposten og VG anslått til 478 millioner kroner.

Til sammenligning utgjør produksjonstilskuddet omkring 400 millioner kroner.

Annonse

I 2021 ble den direkte og indirekte pressestøtten til de ti avisene som mottar mest støtte (i millioner kroner, med unntak av tall per ansatt – som oppgis i tusen kroner):

Mediestøtte

Avis Verdi av momsfritaket Produksjonstilskudd Samlet pressestøtte Pressestøtte pr ansatt Driftsresultat
Aftenposten 277 0 277 1.365 137
VG 213 0 213 774 169
Dagens Næringsliv 98 0 98 555 42
Klassekampen 41 42 83 859 2
Bergens Tidende 76 0 76 677 18
Dagbladet inkl + 67 0 67 453 94
Adresseavisen 64 0 64 287 54
Dagsavisen 21 35 56 740 1
Stavanger Aftenblad 56 0 56 631 4
Bergensavisen 17 36 53 921 12

Dagbladet er den eneste av de ti avisene som kan oppvise et positivt driftsresultat uten statsstøtte.

Stortingspolitikerne har selvsagt intet insentiv til å redusere medienes avhengighet av staten. Men når statsstøtten til Aftenposten er i ferd med å passere 1,4 millioner kroner per ansatt (årsverk), bør nok tiden være kommet for å se nærmere på skatteutvalgets forslag.

Les også: Er banksystemet i ferd med å kollapse?

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar