En krise for våre ideer om kjønn

Nå når kjønnet ikke lenger forankres i biologi, men i noe mer flytende som selvidentifisert kjønn, gjør det også kjønnspoeng til skamme, skriver Sara Nøland. (Foto: Getty.)
Nå når kjønnet ikke lenger forankres i biologi, men i noe mer flytende som selvidentifisert kjønn, gjør det også kjønnspoeng til skamme, skriver Sara Nøland. (Foto: Getty.)
Saken om kjønnsbytte for å komme inn på prestisjestudier slår kraftige sprekker i dagens forståelse av kjønn, skriver Sara Nøland.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Ekstra kjønnspoeng sikrer kvinner 170 av 252 studieplasser på presisjestudiet Industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU. Det har fått gutta til å endre juridisk kjønn: – Like lett som å bytte telefonabonnement, sier en av dem.

Det ble nylig kjent at enkelte menn endrer sitt juridiske kjønn for å få adgang til det prestisjetunge studiet Industriell økonomi og teknologiledelse (Indøk) ved NTNU.

Kvinner tilbys nemlig to ekstra kjønnspoeng for å komme inn på Indøk.

Blir vi egentlig overrasket? Nei.
Er det galt gjort av mennene? Ja.

Likevel belyser denne situasjonen noe langt dypere som er verdt å reflektere over. Situasjonen avslører problemer med både kjønnspoeng og bytting av juridisk kjønn på én gang.

Annonse

Argumentene for kjønnskvotering

De som støtter kjønnskvotering for studieplasser, argumenterer ofte for viktigheten av kjønnsmessig representasjon i ulike yrker.

Statistikk viser at menn og kvinner bryr seg om ulike saker. Satt på spissen: menn bryr seg mest om forsvar og energi, mens kvinner bryr seg mest om helse og sosiale utfordringer. Det er viktig at alle disse interessene tas på alvor, spesielt i yrker med stor påvirkning.

Det andre argumentet er at en kjønnsbalanse skaper bedre sosialt og faglig samspill på arbeidsplassen, noe også blir bekreftet av forskningen. Dette begrunnes med at menn og kvinner representerer maskuline og feminine trekk (henholdsvis klassiske beskrivelsene som risikovillighet versus mildhet og empati).

Les også: Selvtilfredse kvinner og verdiløse menn

Hva er en kvinne?

Implisitt i dette ligger antagelsen om at disse egenskapene samsvarer med ens biologiske kjønn – ja, kjønnsorganer, for å si det enkelt. Selv om slike kjønnsbestemte adferdsmønstre i stor grad er kulturelt betinget, viser forskning at mye av den kjønnede adferden også har en forankring i biologien.

Derfor har det gitt mening at det opprinnelige juridiske kjønnet reflekterer det biologiske kjønnet. Nå når kjønnet ikke lenger forankres i biologi, men i noe mer flytende som selvidentifisert kjønn, gjør det også kjønnspoeng til skamme.

En løst forankret kjønnsforståelse og kjønnspoeng er to gjensidig utelukkende ideer. Enten må man argumentere for at kjønn er noe immaterielt, flytende og frakoblet fra biologisk kjønn, men da blir det meningsløst å kategorisere i kjønnskvoter som «mann» og «kvinne». I så fall måtte man inkludere kvoter for både menn, kvinner og ikke-binære individer. Det blir komplisert.

Eller så kan man anerkjenne at det materielle kjønnet fremdeles er en svært viktig faktor i samfunnet vårt, som egentlig alle bør være enig i, hva er ellers formålet med kjønnsoperasjoner? Da gir det også mer mening å gi rettigheter for kategoriene «mann» og «kvinne». Kjønnsbaserte fordeler oppnås da kun gjennom mer omfattende og tidskrevende egenskaper.

Les også: Selvfølgelig trenger vi menn

Maskuline menn tar ledelsen

Frakoblingen av kjønn fra biologi fører til at kvinnene blir taperne. Selv om hundre personer roper at biologi ikke betyr noe som helst, vil den fremdeles gjøre det.

Og det er nettopp ved å ignorere realiteten at konsekvensene får herje mest fritt.

Ingen kan stoppe maskuline, risikovillige unge menn fra å ta ledelsen og komme inn på Indøk på NTNU. De har både lovens og følelsenes velsignelse.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar