Det holder nå

Når Nora Haukeland, en av de fornærmede, viser mer respekt for Høiby enn media, er det noe grunnleggende galt, skriver Oda Oline Omdal. (Foto: Lise Åserud/NTB.)
Når Nora Haukeland, en av de fornærmede, viser mer respekt for Høiby enn media, er det noe grunnleggende galt, skriver Oda Oline Omdal. (Foto: Lise Åserud/NTB.)
Pressens dekning av Marius Borg Høiby og kongefamilien har vært hensynsløs. Det er på tide å overlate saken til rettsvesenet, skriver Oda Oline Omdal.
Om skribenten
Oda Oline Omdal er rådgiver i Civita, og jusstudent.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er I august ble Marius Borg Høiby nevnt i media over 2.300 ganger.

Det er en grense for hvor mye et menneske tåler, helt uavhengig av om man er minister, stortingsrepresentant, bussjåfør, lærer eller i dette tilfellet: tilfeldigvis sønn av ei som tilfeldigvis ble kronprinsesse i Norge.

I august ble Marius Borg Høiby nevnt i media over 2.300 ganger, ifølge medieovervåkingstjenesten Retriever.

Det holder nå.

Ikke opp til media å dømme

Dette er ikke et forsvar for mennesker som begår ugjerninger. Men jeg vil slå et slag for å la domstolene og rettssystemet gjøre jobben sin.

Annonse

Det er ikke opp til media å dømme hverken Høiby eller noen andre.

Da Høiby dro til Italia, ble det ramaskrik. Flere mente at han slapp unna fordi han hadde diplomatpass. Men realiteten er at hvem som helst kan reise fritt i påvente av dom eller rettssak, gitt at de ikke har blitt pålagt noe annet.

Absolutt alle har fått med seg anklagene nå. De er ikke til å unngå. Mediene har et samfunnsansvar som informasjonsformidlere. Selvfølgelig er Høibys posisjon gjenstand for offentlig interesse, all den tid han er sterkt tilknyttet kongehuset.

Likevel er det noe med medias dekning av denne saken som overhodet ikke står i stil med presseskikken vi ellers er så opptatt av i dette landet. Spørsmålene rettes ikke lenger bare mot Marius selv, men også mot nære venner og familie.

Les også: Hva blir veien videre for Marius Borg Høiby?

Kan gi verst tenkelig utfall

Kronprinsen og -prinsessen får ikke lenger gjøre jobben sin, fordi naive journalister fotfølger dem i håp om at de skal få en liten kommentar. Ta for eksempel da kronprinsparet besøkte en eplehage i Oslo forrige uke.

Små barn har gledet seg til å møte prins og prinsesse, kanskje noe av det gjeveste et ungt menneske kan oppleve. Det som skulle være et hyggelig besøk til glede for store og små, fikk amerikanske tilstander og var hverken hyggelig for pressen eller prinsessen.

Tore Tønne-saken burde lært hele det norske mediesamfunnet at spekulasjoner og forhåndsdømming ikke er, og aldri har vært en del av journalisters pensum. Tønne var helseminister i Stoltenbergs første regjering (2000-2001), og ble senere ansatt i et privat selskap. Han fikk etterlønn av staten, noe som førte til påstander om dobbeltbetaling, da det ikke var lov å få etterlønn samtidig som man mottok honorar for annet arbeid. Før saken ble avsluttet, tok Tønne sitt eget liv, i desember 2002. Dette utløste en stor debatt om medias rolle i saken.

Uten sammenligning mellom sakene for øvrig, står man i fare for å gjøre samme feil igjen. Forfølgingen og presset Høiby står i nå, kan gi verst tenkelig utfall. Etterfulgt av at media spør seg om de kunne gjort noe annerledes.

Svaret på det er ja, og det bør de innse allerede nå. Når Nora Haukeland, som er en av de fornærmede i saken, viser mer respekt for Høiby enn hva media gjør, er det noe grunnleggende galt. Det betyr ikke at det Høiby står tiltalt for, er mer rett, men at pressen må gå noen runder med seg selv.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar