Slår et slag for ultraprosessert mat:

– Selvsagt er Toro innenfor

Ørjan Greiff Johnsen og Hege Saxeide tar til orde for at også ultraprosessert mat kan inngå i et sunt kosthold. Men de er ikke like positive til fenomenet. (Foto: Privat.)
Ørjan Greiff Johnsen og Hege Saxeide tar til orde for at også ultraprosessert mat kan inngå i et sunt kosthold. Men de er ikke like positive til fenomenet. (Foto: Privat.)
Ikke alle lar seg skremme bort fra posesupper og fiskegratenger: – Vel så farlig som ultraprosessert mat er alle selvutnevnte kostholdsprofeter med egne økonomiske motiver, sier Ørjan Greiff Johnsen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kan man fortsatt spise ultraprosessert mat med god samvittighet? Ja, mener skribent og samfunnsdebattant Ørjan Greiff Johnsen.

Jurist og samfunnsdebattant Ørjan Greiff Johnsen lar seg ikke affisere nevneverdig at den negative oppmerksomheten ultraprosessert mat får for tiden.

– Selvsagt er Toro «innenfor», sier han til Subjekt.

Enkelte mener mat som er mye bearbeidet i produksjonsprosessen, såkalt ultraprosessert mat, er roten til mange av dagens kroppslige onder. Men Johnsen spiser stadig vekk posesuppe – med god samvittighet.

Hvordan er det mulig etter en så omfattende og langvarig debatt om denne typen produkter?

Annonse

Les mer: Ultraprosessert mat er et finere begrep for «junkfood». Det nekter enkelte å innse

Tidlig ute

Johnsen var ganske tidlig på ballen i debatten om ultraprosessert mat.

Det er snart gått et år siden han slo et slag for ultraprosessert mat som en viktig del av norsk kosthold, i sin rolle som spaltist hos Nettavisen.

Og det står han fortsatt for, til tross for enda mer debatt og nye studier som slår alarm. Riktignok er det ikke hver dag at han «slår seg løs» med hel- og halvfabrikata på kjøkkenet.

– Akkurat som at jeg ikke spiser hjemmelaget kake hver dag, som jo ikke er ultraprosessert. Alt med måte, sier Johnsen, og legger til:

– Du kommer til å gå i graven en gang, men ikke på grunn av en Toro tomatsuppe eller en Toro fiskesuppe i ny og ne.

Les også: Regjeringens budsjett ligner et pyramidespill. Den skjødesløse pengebruken truer velferdsstaten

Tomatsuppe ultraprosessert
Ørjan Greiff Johnsen er, som mange andre, glad i tomatsuppe – også i poseform. (Foto: Toro.)

Har troen på folks forståelse

Johnsen nevner fett, fløte, smør, helmelk, salt og sukker som eksempler på «ren mat» som likevel er usunt i store mengder.

– Vel så farlig som ultraprosessert mat er alle disse selvutnevnte kostholdsprofetene med egne økonomiske motiver for å selge deg «sitt» budskap.

Merkelig ofte har de bøker, podkaster og lignende på markedet, påstår Johnsen:

Money talks, bullshit walks. De er like fanatiske som et Jehovas Vitne som går fra dør til dør. Og like lite troverdige.

Johnsen har tro på at de fleste skjønner at du ikke utelukkende skal leve på ultraprosessert mat.

– Noe av problemet er at det ikke skilles mellom det sunne og usunne. Det er en sekkebetegnelse som er alt for vid.

Les også: Tror Helsedirektoratet at nordmenn ikke skjønner forskjellen på seigmenn og brød?

Valget mellom smultring og eple kan for noen være krevende. (Foto: Istock.)

Sier ultraprosessert kan være sunt

Johnsen forteller at han har mer enn posesuppe i kjøkken- og kjøleskapet som faller inn i kategorien ultraprosessert, som han likevel spiser med meget god samvittighet:

Han nevner knekkebrød, grovbrød, yoghurt og ikke minst – proteinpudding med sjokoladesmak:

– Det er en fantastisk dessert! Og jeg tviler på at det er mer usunt enn om jeg skulle sveivet sammen noe bestående av fløte, sukker og sjokolade, sier Johnsen.

Ikke er det nødvendigvis så enkelt å spise helt ren mat heller, mener Johnsen:

– Det største problemet med å spise ren mat er pris – i hvert fall hvis du skal ha rent kjøtt og fisk. Kiloprisen er høy, og skal du mette en familie, så kan det dra på seg. Men det finnes mye annet enn breiflabb og Kobebiff, sier han.

Også vanlig fersk fisk og kjøtt er kostbart i dag, mener han. Men Johnsen slår et slag for torske- og seiblokker fra frysedisken.

– De er glimrende. De har lav pris, og er jo ikke annet enn avskjær fra fileter som er presset sammen. Sunt og godt, med riktig tilbereding.

Les også: Klimaendringer har neppe ført til store helseproblemer

Grønnsaker frosne
Om man synes fersk frukt og grønt er for dyrt, finnes billigere varianter i frysedisken. (Foto: NTB.)

Rent, billig og råsunt

Johnsen vil ikke tillegge ultraprosessert mat for mye av æren for at han er frisk og rask.

Mange synes det er vanskelig å spise ren, fersk mat fordi det er dyrt. Men Johnsen, som er alene om å dekke boutgiftene, har null problemer med å få i seg grønnsaker også:

– Jeg har alltid frosne erter, aspargesbønner eller edamamebønner liggende. Det er billig og råsunt, sier han, og legger til:

– Havregryn er billig, og rik på protein, som ikke alle er klar over. Havregrøt og et par speilegg til middag, er bra saker det, og billig.

Byggryn står også ofte på menyen hos Johnsen. Det er billig, kan kokes og fryses i porsjonspakker og er et sunnere og vel så godt alternativ som ris, ifølge Johnsen.

– Jeg er langt fra Eyvind Hellstrøm, men synes ikke det er noe problem å spise ganske rimelig og sunt. Det dreier seg bare om litt planlegging.

Selv fryser han ned rester, lager doble porsjoner og har gjerne det samme til middag to dager på rad.

Vanskeligere trenger det altså ikke være.

Les også: De nye kostholdsrådene er mer politiske enn kunnskapsbaserte

Hege Saxeide er utdannet personlig trener og har studert folkehelse på Universitetet i Agder. (Foto: Privat.)

Får støtte av livsstilinfluenser

Hege Saxeide har gjort mat og folkehelse til jobben sin, og driver tjenesten Livsstilshjelpen. Hun er utdannet som personlig trener og har studert folkehelsearbeid. Ultraprosessert mat advarer hun mot.

På sin Instagramkonto viser hun til Kevin Hall-studien fra 2019 og en relatert studie kalt Update. Der ser selv sunnere, ultraprosesserte produktene ut til å gi mer sult, gjøre det lettere å overspise og gir dårligere effekt på blodfettet enn hjemmelaget mat, skriver Saxeide på Instagram.

Hun påpeker også at sunnere ultraprosesserte alternativer er bedre valg enn det man kan kalle «ekte junkfood».

Saxeide sier til Subjekt at målet hennes er å fremme et balansert og holdbart syn på en sunn livsstil. Hun tror samtidig det er viktig å ikke bli for streng:

– For da blir veien kort for å mislykkes og med det gi opp. Derfor sier jeg som min mor: Litt av alt.

For det er hva vi gjør mesteparten av tiden, som faktisk betyr noe, mener Saxeide.

Les også: Kunst er bra for helse og trivsel. Ja til statlig kunstnerstøtte

Ultraprosessert smågodt Hege Saxeide moderasjon
Til og med smågodt kan man unne seg – av og til, mener Hege Saxeide. Moderasjon er tingen. (Foto: Oda.)

Foretrekker det rent

Selv vil hun spise mest mulig hjemmelaget mat og å kjøpe rene varer fremfor ultraprosessert der hun kan.

Likevel er hun ikke redd for å spise en ultraprosessert lasagne eller smågodt av og til.

– Det optimale er å unngå også dette. Men ved å gi rom for litt av alt, blir det en mer realistisk og positiv tilnærming til maten.

Problemet i dag er at hverdagsmaten i økende grad har blitt ultraprosessert mat, ifølge Saxeide. For mange består de fleste eller alle måltidene av ultraprosesserte produkter, ofte uten at folk er klar over det.

– Ikke bare junk-food, posemat og brus er ultraprosessert. Det gjelder også store deler av hverdagsmaten forbrukerne regner med og blir fortalt at er sunn. Det er synd, og noe jeg mener jeg er et samfunnsproblem.

Derfor ønsker Saxeide seg i fremtiden en matpolitikk som ivaretar forbrukerne.

Les også: Må betale hundretusener etter ulovlig markedsføring. Nekter å betale

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
Susanne Kaluza

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi vi trenger mer, ikke mindre  kulturjournalistikk i Norge. Og så synes jeg det er viktig å følge med på tendenser, nyheter og meninger på tvers av det politiske spekteret, både saker jeg er enige i og saker jeg er uenige i.



Susanne Kaluza
Litteraturhussjef i Oslo
Morten Traavik

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør der andre tier.



Morten Traavik
Kunstner
Simen Velle

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å løfte prinsipielle debatter, og stå i dem når det stormer. Medie-Norge hadde vært fattigere uten Subjekts aktive bidrag til samfunnsdebatten.



Simen Velle
Leder i FPU
Sarah Gaulin
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
Trine Skei Grande
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Direktør i Forleggerforeningen
Hadle Bjuland

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi det er en avis som setter mangfold høyt, og som mener det. Subjekt våger å ta inn flere perspektiver.



Hadle Bjuland
Leder i KRFU
Hedvig Montgomery

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi kultur og politikk trenger flere stemmer og plattformer i Norge. På Subjekt blir jeg orientert og irritert, opplyst og engasjert. Og kjeder meg i hvert fall ikke!



Hedvig Montgomery
Psykolog
Asle Toje
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen er maktkritisk og uredd. Det er forfriskende.


Asle Toje
Nestleder i Nobelkomitéen
Janne Wilberg
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar
Ari Bajgora
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har interessante og spennende vinklinger på aktuelle saker.


Ari Bajgora
Rapper
Snorre Klanderud
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi det er avisen som virkelig forstår samtiden. De er seriøse og lesverdige på kultur og politikk, men uten å bli jålete, sånn at alle kan være med og forstå den kompliserte virkeligheten.


Snorre Klanderud
Influenser
Benedikte Høgberg
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi det er viktig for meg personlig å lese et bredt spekter med nyheter og meninger for å gjøre de gode samfunnsanalysene.


Benedikte Høgberg
Alexander Tenvik
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg er interessert i kultur, og fordi de har en stor bredde i dekningen sin.


Alexander Tenvik
Kunstner
Anette Trettebergstuen
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen fyrer opp feeden min nesten ukentlig, og jeg må selvsagt følge med der det skjer. Og de skriver om kulturstoff andre har sluttet å dekke.


Anette Trettebergstuen
Stortingsrepresentant (AP)
Anine Kierulf
– Mangfold i de redigerte medier er en demokratisk forutsetning. Jeg leser kulturavisen Subjekt fordi kulturkrig også er kultur. Anbefales særlig for folk med lavt blodtrykk.


Anine Kierulf
Jurist
Mohammad Usman Rana
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen skiller seg ut med skarpe analyser, intellektuell friksjon, ekte meningsmangfold og mot til å stille spørsmål ved zeitgeist. Som muslimsk tenker har jeg opplevd slike medier som anti-islamske, men ikke Subjekt.


Mohammad Usman Rana
Muslimsk tenker
Adrian Eilertsen

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi vi trenger flere aviser som står utenfor de store mediekonserne.



Adrian Eilertsen
King Skurk One
Amrit Kaur
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de utfordrer dagsordenen. Selv om jeg ikke alltid er enig, så er det forfriskende å lese meninger som utfordrer status quo.


Amrit Kaur
Leder i Rød ungdom
Trym Ruud

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er en av de få virkelig frie avisene i Norge. De dekker kunst, kultur og samfunn med integritet, uten å bøye seg for staten eller kommersielt press. De skriver ærlig, modig og ufiltrert, og gir rom til stemmer og kunstnere som ellers ikke blir sett. Det er derfor Subjekt vokser, og derfor jeg støtter dem.



Trym Ruud
Kunstner
Agnes Moxnes
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
Mímir Kristjánsson
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
Einar Øverenget
Jeg abonnerer på Subjekt fordi det inviterer meg til å tenke.


Einar Øverenget
Filosof
Ervin Kohn
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen publiserer tankevekkende innlegg i samfunnsdebatten, og fordi jeg bryr meg om de som leser avisen.


Ervin Kohn
Jødisk tenker