Vernissageguiden er tilbake med ukas viktigste kunstnyhet og beste utstillingsåpningene.
Etter at Regjeringens omstridte forslag om å rive «Y» ble vedtatt i 2014, har det ikke bare vært store folkebevegelser og et samstemt fagmiljø mot rivingen, men også diskusjoner om hva man skulle gjøre med de kjente Picasso-arbeidene som har prydet fasaden. De stedsspesifikke utsmykningene «Fiskerne» og «Måken» er verk som har tilhørt bygget siden det stod ferdig i 1970.
En av parolene mot fjerningen har vært at «man tar ikke barnet vekk fra moren», og dessuten en frykt for at verkene blir skadet under flyttingen.
Nå har Picassos arvinger godkjent regjeringens forslag om å flytte kunsten over «VIP-inngangen» til A-blokka i det nye regjeringskvartalet, skriver NRK. Dette beveger Y-blokka ett steg nærmere riving.
Den nye plasseringen er valgt på bakgrunn av Kunst i det offentlige rom (KORO) sine kunstfaglige vurderinger. Dette til tross for at KORO selv, sammen med Picassos familie, har presisert at de i utgangspunktet ønsket kunstverkene fredet der de står i dag. De kaller det hele for «et kulturelt tap».
Les også: Avtalen er inngått: Veidekke skal rive Y-blokka. Men bare kanskje. Så hva er egentlig nyheten?
Regjeringen tar, men Oslo gir. I hovedstadens mindre gallerier er det nemlig kulturell vinning som står for tur, og Oslos kunstengasjerte befolkning kan riste av seg frustrasjonen over gamle, politiske vedtak, og oppleve samtidskunst av høy kvalitet. Her er ukas beste utstillingsåpninger:
«Women in Three Acts» på Fotogalleriet
Åpning torsdag 14. mars klokken 18.00 i Møllergata 34.
Til tross for at kvinners stemmer blir stadig tydeligere i kunsten og samfunnet forøvrig, er det fortsatt menn som dominerer store deler av verden. Den nye utstillingen på Fotogalleriet utforsker om et kvinnelig perspektiv kan utfordre fortellingene som dominerer vår tid.
Gjennom fotografiets historiske måte å problematisere de rådende forestillingene i verden på, utforsker «Women in Three Acts» temaer som tilhørighet, identitet og kjønn.
Fotografiet har spilt en sentral rolle i å forme disse diskusjonene, og på Fotogalleriet vises et vidt spekter av uttrykk, med utgangspunkt i Lilla Szász’ arbeider. Hun har røtter i dokumentarisk fotografi, og har markert seg med sine arbeider som utforsker hvordan det er å leve i lukkede samfunn i ulike deler av verden.
Gjennomgående for hennes kunstnerskap er menneskelig sårbarhet og kvinnelige perspektiver. Dette gjenspeiles i Anastasia Khoroshilovas fotoessay, Gluklya & Tsaplyas deltagende opplevelser, Maya Schweizers fragmentariske rekonstruksjoner, Ditte Lyngkær Pedersens historier om tilhørighet, Paz Errázuriz sine noe annerledes familieportretter og Marthe Ramm Fortun sine stedsspesifikke performancer.
I sin helhet forteller utstillingen alternative historier fra marginaliserte miljøer i vesten fra de siste 40 årene, og med et kvinnelig blikk. Målet er ikke å fortelle bare én historie, men heller å gi et nyansert bilde.
Les mer her.
Dobbelutstilling på LNM
Åpning torsdag 14. mars klokken 18.00 i Kongens gate 2.
I LNMs hovedlokaler presenteres en retrospektiv utstilling av og om kunstneren Ingerid Fegersten. Dette blir kunstnerens første retrospektive utstilling, altså en utstilling som oppsummerer et kunstnerskap. På tide, kanskje, der Ingerid Fegerstens kunstneriske virke har spent over seks tiår. Kunstneren har beveget seg gjennom figurasjon og abstraksjon, og fra det konkrete til det poetiske.
I Oslogalleriets prosjektrom vises et noe yngre kunstnerskap: Matilda Höög. Kunstneren er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og Kunsthøgskolen i Oslo, og har tidligere hatt separatutstillinger i blant annet Kunstgarasjen i Bergen og Podium i Oslo, i tillegg til å ha deltatt på Høstutstillingen og Tegnebiennalen.
Utstillingen «Umiddelbar nærhet» viser en rekke øyenblikksbilder, som hun selv har tatt og rekonstruert med maling. Motivene viser folk kunstneren både kjenner og ikke kjenner, og situasjoner som vitner om noe sårt, vakker, absurd eller morsomt. Kunstneren skildrer det hun ser rundt seg, og søker etter detaljene i ens umiddelbare nærhet.
Les mer her.
Dobbelutstilling på Norsk Billedhoggerforening
Åpning torsdag 14. mars klokken 19.00 i Hekkveien 5.
Nok en god unnskyldning til å ta turen til de vakre lokalene i Villa Furulund. I kveld åpner Norsk Billedhoggerforening to nye utstillinger: «Common Skins» av Sofia Eliasson, og «Irise» av Emma Brack Naveiras og Celia Perrin Sidarous.
Felles for utstillingene er samspillet mellom kunstnerne og deres nærmiljø. Eliasson har gjort avstøpninger av objekter fra Carl Berner-området. Materiale fra gatene rundt Carl Berners plass har dannet grunnlaget en serie fossiler fra samtiden – det være seg plastposer, hårstrikk eller matembalasje. Sammen med dette viser hun en avstøpning av Duria Antiquior; den første illustrasjonen av forhistorisk liv basert på fossile funn. På så måte måtes knytter hun sammen gammelt med nytt.
Naveiras og Siaruos har på sin side utforsket sin relasjonen til Oslofjorden og de nærliggende øyene. Havet er et underliggende tema hos begge, både visuelt og konseptuelt. Utstillingen «Irise» bygger på en fiktiv karakter med samme navn. Navnet viser både til irisering (regnbueeffekten man ser i for eksempel såpebobler), den mytologiske gudinnen Iris, og den anatomiske betydningen av ordet.
Les mer her.
Dobbelutstilling på Galleri Format Oslo
Åpning torsdag 14. mars klokken 18.00 i Rådhusgaten 24.
Kunsthåndverker John Arild Skognes fortsetter en lang og stolt tradisjon i keramikk. Siden 70-tallet har han jobbet med de samme teknikkene og vært tro mot prosessen og materiale. Arbeidene i utstillingen «Project Space»preges av en harmoni og styrke, sterkt inspirert av keramikktradisjon fra Japan og Korea. Men verkene vitner også om norsk tilhørighet, som er laget med hjelp av tre og luft fra skogene i Telemark.
Les mer her.
«Material Reflections» av Stian Korntved Ruud består av en rekke objekter fra noen av kunstnerens pågående prosjekter. Hans arbeider består hovedsakelig av metall og tre, og basere seg ofte på hverdagsobjekter som vi både bevisst og ubevisst interagerer med daglig. Gjennom disse forteller han historier som reflekterer over verden vi lever i.
Les mer her.
«Under Earth» av Ingrid Torvund på Kunsthall Oslo
Åpning fredag 15. mars klokken 18.00 i Rostockgata 2-4.
Fredag ettermiddag er det duket for filmvisning på Kunsthall Oslo. Her blir premiere på Ingrid Torvunds nye film «I Found You under Earth, under Blood» (2019), som er den tredje og siste delen av filmtrilogi som startet med «Magic Blood Machine» (2012) og fortsatte med «When I Go Out I Bleed Magic» (2015).
Utstillingen «Under Earth» viser for første gang den komplette trilogien, sammen med utvalgte skulpturer og gjenstander fra de samme filmene. Naturen og landskapet i Telemark er bakteppet for arbeidene, hvor Torvund skaper en personlig mytologi. Men inspirasjon fra kristendom, før-kristen mystisisme, magi og folketro, smelter hun disse sammen til en unik og egenartet visjon.
Les mer her.