For ikke mange uker siden tenkte jeg på om det er én eneste fredag siden 2016 Kjartan Lauritzens landeplage «Fredag» ikke har blitt spilt på radioen. Jeg undersøkte ikke dette nærmere, men denne uken fikk jeg i alle fall vite at NRK P1 vil fjerne sangen fra sine spillelister etter at én av deres lyttere hadde følt seg krenket av låtens innhold.
Kanskje sangen ikke er tilpasset deres lyttere, som i hovedsak virker å være konservative, kristne og ellers eldre. Og det må være greit. Men beklagelsen og beslutningen er likevel ynkelig.
Andre beklagelse på under en uke
Tirsdag stod leserinnlegget «Hvordan kan NRK Hordaland spille av en så vulgær sang?» på trykk i Bergens Tidende. Her kritiserer P1-lytteren Gunnar Johnstad favorittkanalen sin for å ha spilt av Kjartan Lauritzens «Fredag» på en fredag tidligere i juli. Med konkrete sitater fra låten, peker han på at den ikke er tilpasset kanalens brede publikum, som i følge ham inkluderer barn og eldre.
Sammen med leserinnlegget stod et tilsvar fra distriktsredaktøren i NRK Hordaland, Dyveke Buanes. Her beklager hun til alle lyttere som har følt seg støtt av deres musikkvalg, og sier videre at sangen ikke vil bli spilt på deres morgensending igjen.
At «Fredag» ble spilt 12. juli var et unntak lokalradioen gjorde, fordi Kjartan Lauritzen samme helg skulle opptre på festivalen Tysnesfest. Derfor hadde de gått utenom de forhåndsgodkjente spillelistene og spilt låten uten å sjekke teksten nærmere.
Beklagelsen fra Buanes blir andre retrett fra NRK på under en uke. Forrige fredag beklaget NRK seg for en Satiriks-sketsj der ord som «jødesvin» ble brukt. Denne beklagelsen var på sin plass, men var det nødvendig å beklage så sterkt for å ha spilt «Fredag» på en fredag?
Pubertal sak
Jeg tok en nærmere kikk på låten og fant ikke teksten særlig mye grovere enn såkalte «groviser» som er å finne i diverse norske ukeblader. Som artisten selv har uttalt, handler låten om glede og om å gire seg opp til helg.
I likhet med mange andre rap-tekster, er det en viss mannssjåvinisme å spore, men jeg finner ingenting som oppfordrer til noe ulovlig.
Likevel er det enkelte som tydeligvis mener at det er noe umoralsk i låten. Og som et statseid kringkastingsselskap må NRK forholde seg til alle ulike former for publikumsreaksjoner.
Hva som oppleves som krenkende eller ei er subjektivt anliggende, og det finnes ingen objektiv målestokk for hva som er greit eller ugreit når det kommer til musikktekster. Problemet er imidlertid når grensen senkes for lavt. Og beklagelsen fra NRK bidrar til å definere linjen.
Ikke musikksensur
Kjartan Lauritzen har selv uttalt seg om saken til både VG og Bergens Tidende, i tillegg en lengre Instagram-historie der han på humoristisk vis kom med et motsvar til Gunnar Johnstad.
Artisten selv sier episoden minner ham om musikksensur, men ettersom fjerningen av låten ikke gjelder for hele organisasjonen eller distriktskontoret, er det ikke nødvendigvis dette.
Vi behøver ikke å dra den så langt verken den ene eller den andre veien. Og det er ikke lett å forutsi hva som oppleves som krenkende av den enkelte. Men dersom NRK skal ta utgangspunkt i at de skal unngå å krenke med musikken som spilles, vil vi få en fattig rikskringkasting.