– Sprer villedende fremstillinger

Twitter har slettet statlig kinesisk desinformasjonsnettverk bestående av over 170.000 kontoer

Twitter skriver i en ny analyse at en omfattende kinesisk kampanje forsøkte å fremme villedende fremstillinger av politiske situasjoner. (Foto: Matt Rourke/AP/NTB scanpix.)
Twitter skriver i en ny analyse at en omfattende kinesisk kampanje forsøkte å fremme villedende fremstillinger av politiske situasjoner. (Foto: Matt Rourke/AP/NTB scanpix.)
Kampanjen var rettet mot Hongkong og USA, opplyser selskapet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Twitter skriver i en ny analyse at en statlig kinesisk internettkampanje forsøkte å fremme villedende fremstillinger av politiske situasjoner.

Twitter oppgir at selskapet har tatt ned statlig tilknyttede nettverk styrt av en kjerne bestående av 23.750 kontoer og som var forsterket med ytterligere 150.000 kontoer.

– De tvitret hovedsakelig på kinesiske språk og spredte geopolitiske fremstillinger i favør av Kinas kommunistparti, mens de fortsatte å fremme villedende fremstillinger rundt den politiske dynamikken i Hongkong, skriver Twitter i en analyse.

Kampanjen var rettet mot demokratibevegelsen i Hongkong og hadde også til hensikt å sette USA i vanry, ifølge Twitter.

Kina fordømmer

Kina fordømmer Twitters beslutning. Twitter burde i stedet stenge kontoer som går til angrep på Kina, sa utenriksdepartementets talsperson Hua Chunying fredag. Kina er verdens største offer for kritikk på internett, sa Hua.

Annonse

Twitter er, i likhet med YouTube, Google og Facebook, blokkert i Kina, der myndighetene bruker det som kalles den store brannmuren, for å begrense tilgang til nyheter og informasjon.

Men kinesiske diplomater og statlige medier har de siste årene strømmet til nettopp sosiale medier for å fremme myndighetenes fremstilling.

Nettverk

Forskere og noen vestlige land mener at Kina benytter nettverk bestående av statskontrollerte eller statlig tilknyttede brukerkontoer i sosiale medier, forkledd som vaskeekte personlige brukere. Oppgaven er å spre myndighetenes budskap eller desinformasjon.

I forrige måned flagget Twitter en melding fra en talsmann for den kinesiske regjeringen med faktasjekk-symbol. Vedkommende hadde fremmet en konspirasjonsteori om at amerikanske militære kan ha plantet koronaviruset i Kina.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar