Regjeringens nye stimuleringsordning på oppimot en milliard kroner skal komme kultursektoren til gode fra 1. oktober.
Det opplyser kulturminister Abid Raja (V) på et pressemøte om kulturfeltet utover høsten.
– Tiden er inne for å stimulere til økt aktivitet i kultursektoren. Derfor etablerer regjeringen nå en stimuleringsordning for å sikre et bredt tilbud av kulturarrangementer over hele landet, sier han.
Dette som følge av at rekke kultur-, frivillighets- og idrettsarrangementer har blitt helt eller delvis avlyst på grunn av råd eller pålegg fra helsemyndighetene i forbindelse med koronautbruddet.
Inviterer kultursektoren til møte
Mandag inviteres kultursektoren til departementet for å bidra til å få på plass den nye ordningen fra 1. oktober.
– Et rikt og variert kulturliv, med mangfold og bred representasjon, er en forutsetning for et velfungerende demokrati og er viktigere enn noen gang, sier Raja.
Regjeringen har fra før opprettet to midlertidige ordninger for kompensasjon av tapte billettinntekter og deltakeravgifter innen kultur-, frivillighets- og idrettssektoren. Det ble i første omgang satt av 300 millioner kroner til kultursektoren, og denne ordningen ble senere videreført med til sammen 1,25 milliarder kroner.
Kompensasjonsordningen for avlyste kulturarrangementer videreføres fra 1. september og ut året.
Ordningene for arrangører og underleverandører videreføres fram til 30. september. Fra 1. oktober vil ordningen trappes ned og kun omfatte avlyste arrangementer.
– Veldig gode nyheter
– Dette er veldig gode nyheter. Endelig opplever kunst- og kulturfeltet en større grad av forutsigbarhet, sier daglig leder i Norske konsertarrangører, Tone Østerdal.
Hun fortsetter:
– Vi har hele tiden vært opptatt av at krisetiltakene må opprettholdes like lenge som krisen varer. Vi er ikke helt der enda, men i dag tok regjeringen et langt steg i riktig retning. Ikke minst er det positivt at innsatsen nå rettes over mot stimulering til aktivitet.
Østerdal påpeker at dette er i tråd med hva bransjen har ønsket.
– Vi er svært glade for at kulturministeren inviterer oss med på råd om hvordan stimuleringsordningene kan og bør se ut. Det er et vesentlig moment her at ordningene må bidra til å opprettholde de fungerende strukturene i bransjen, og at hele næringskjeden knyttet til arrangementer kan sveives i gang igjen, sier hun.
Men hun er bekymret over om 900 millioner vil være nok.
– Det gjenstår å se om det faktisk er penger nok i kompensasjonsordningen til å dekke henholdsvis 100, 70 og 50 prosent av de tapte billettinntektene i månedene som kommer, men her er mitt inntrykk at kulturministeren vet at han har en jobb å gjøre i regjeringen og overfor Stortinget, dersom de avsatte midlene kommer til kort.