Over 100 kulturbygg og monumenter rundt om i hele landet ble farget røde onsdag kveld.
Det ble gjort etter at det tidligere på dagen ble avholdt en markering foran Stortinget.
Da mørket hadde senket seg ble bygninger som Operaen, Nationaltheatret, Deichman bibliotek og Munchmuseet i Oslo farget rødt. Det samme ble andre kulturbygninger og klubbscener i byer og bygder nasjonalt.
Internasjonal kampanje
Gjennom september har flere tusen kulturinstitusjoner verden over vært flombelyst i rødt.
I Storbritannia har blant annet Tate Modern, The London Eye og The National Theatre vært med på å belyse en alarmerende tilstand for britiske kulturinstitusjoner som følge av koronapandemien.
De ønsker oppmerksomhet rettet mot mangelfulle økonomiske tiltak for å redde kultursektoren.
Protest for frilanserne
Den internasjonale kampanjen har lokalt tilspissede budskap.
I Norge er det lysdesigneren Magnus Boyd som står bak initiativet. Han ønsker, med kulturinstitusjonene samlet, å belyse frilansernes prekære situasjon.
− Arrangementsindustrien opplever tidenes krise, og vi, menneskene i kulissene, står nå helt alene. Flere av våre kollegaer blir fanget opp av regjeringens krisepakker, men ikke alle, sier Magnus Boyd til Subjekt.
Bakgrunnen for dette er at Regjeringen nå reduserer støtten til selvstendige næringsdrivende og frilansere med hele 2,2 milliarder kroner. Kompensasjonsordningen er hjemlet i en midlertidig lov, som etter planen oppheves 1. november.
Se bildene: Over 1.000 kulturinstitusjoner deltok i rød kampanje
Et faresignal
Lysene ble tent som et faresignal for å varsle om at kultur- og eventbransjen trenger hjelp for å klare seg gjennom tiden med koronarestriksjoner.
– Det er rødt farenivå, erklærte styreleder i GramArt, Ivar S. Peersen, foran Stortinget tidligere onsdag.
Han siktet til at regjeringen ønsker å avvikle kompensasjonsordningen for bransjens selvstendig næringsdrivende fra 1. november.
En bransje på spill
I dag jobber 322.000 nordmenn frilans, og andelen blir stadig større.
I kultursektoren jobber særlig mange slik, som selvstendig næringsdrivende. Blant lyd- og lysteknikerne er hele 75 prosent frilansere. Dette kommer frem i en kartlegging Universitetet i Agder har gjennomført i samarbeid med Kulturrom.
− Ved å fjerne den direkte støtten til oss selvstendig næringsdrivende risikerer en hel bransje å stå igjen uten noe fagkompetanse når krisen er over, sier Boyd, og fortsetter:
− Vi stod i store utfordringer med manglende rekruttering og kompetanseflukt allerede før vi ble truffet av tilnærmet full nedstenging den 12. mars, og nå er vi i ferd med å brekke ryggen fullstendig.
Disse lyste rødt
Flere hundre institusjoner deltok.
Bare i Oslo-området deltok Munchmuseet, Deichman, Operaen, Nationaltheatret, Konserthuset, Oslo spektrum, Holmenkollen og Telenor Arena, for å nevne noen.
Nasjonalt varslet Kulturfabrikken i Kristiansand, rådhuset i Elverum, kulturhuset i Longyearbyen, Sarpsborg scene, Kongsberg musikkteater, Drammen scener, Bodø kulturhus, Stavanger konserthus, Grieghallen i Bergen, Festningen, Rockheim og Olavshallen i Trondheim, og studenthuset Driv i Tromsø om deltakelse.