Protesterer for frilanserne

Kulturarbeidere markerte rødt farenivå foran Stortinget

Kulturnorge holder appeller under en markering på Eidsvolls plass. Senere på dagen skal flere kulturbygg i Norge farges rødt. (Foto: Jil Yngland/NTB.)
Kulturnorge holder appeller under en markering på Eidsvolls plass. Senere på dagen skal flere kulturbygg i Norge farges rødt. (Foto: Jil Yngland/NTB.)
– Vi spiller for livet, sang Åse Kleveland demonstrasjonen i gang foran Stortinget, mens svartkledde scenearbeidere trommet på flightcasene i håp om å bli hørt av politikerne innenfor.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Åse Kleveland og Anette Trettebergstuen er blant de som demonstrerte for forlenget frilanskompensasjon foran Stortinget i dag.

Svartkledde og med munnbind trillet 50 lys- og lydteknikere og crew de svarte utstyrskassene gjennom Oslos gater onsdag. Opp Karl Johans gate bar det i to rekker fram til Eidsvolls plass foran Stortinget, der de tok oppstilling.

Svart er arbeidsfargen til denne yrkesgruppen, for å synes minst mulig når de arbeider rundt og bak scenen. Men onsdagens markering var preget av fargen rødt:

– Det er rødt farenivå, erklærte styreleder i GramArt, Ivar S. Peersen og sikter til at Regjeringen ønsker å avvikle kompensasjonsordningen for bransjens selvstendig næringsdrivende fra 1. november.

Kulturnorge holder appeller under en markering på Eidsvolls plass. Senere på dagen skal flere kulturbygg i Norge farges rødt. (Foto: Jil Yngland/NTB.)

Laget nok lyd

Det vil få store konsekvenser, ifølge arrangørene bak RedAlert Norge:

Annonse

Lysdesigneren Magnus Boyd, som tok initiativet til aksjonen, påpeker at 75 prosent av Norges lyd- og lysteknikere er selvstendig næringsdrivende, og vil miste «omtrent all inntekt» om kompensasjonsordningen avvikles.

– Da frykter jeg at flere av kollegene våre forlater bransjen i ren desperasjon, sa Boyd i sin appell, der han ba om at ordningen forbedres og forlenges.

– Jeg håper vi blir hørt, vi har iallfall laget nok lyd. Jeg håper regjeringen fanger opp signalene fra en samlet bransje, LO og opposisjon, sier Boyd til NTB.

Han bekrefter at arrangørene også inviterte kulturminister Abid Q. Raja, som fikk kraftig kritikk av en rekke av talerne.

– Kulturministeren holdt pressekonferanse på samme tid som markeringen, uten å nevne vår sak, påpeker Boyd.

Åse Kleveland og flere i kulturnorge holder appeller under en markering på Eidsvolls plass. Senere på dagen skal flere kulturbygg i Norge farges rødt. (Foto: Jil Yngland/NTB.)

«Nådestøt»

Blant dem som holdt appeller, var både bransjerepresentanter, artister, representanter for ulike kunstnerorganisasjoner og opposisjonspolitikere og LO-lederen.

– Vårt levebrød er tatt fra oss. Vi fikk yrkesforbud 12. mars. Våre politikere snakker om det som dugnad. For oss var det obligatorisk, sa Anne Cecilie Winther i Oslo Kru, som kalte avviklingen «et nådestøt».

– Det er helt uforståelig at Regjeringen velger å avslutte denne ordningen før et reelt alternativ er på plass, sa Stig Gunnar Ringen i kunstnerorganisasjonen Creo, mens artist Julie Dahle henstilte direkte til politikerne:

– Avslutter dere ordningen 1. november, drar dere ut kontakten av den fargerike bransjen vår. Mange må legge ned instrumentet, pennen og mikrofonen for godt.

Kan bli utradert

Regjeringen og kulturminister Abid Q. Raja fikk gjennomgå i appellene til Anette Trettebergstuen (AP) og Kari Elisabeth Kaski (SV). De minnet om at kulturlivet har vært i krise i sju måneder og fortsatt står midt i den.

– Dette vitner om en kulturminister som ikke forstår hvordan kulturlivet og deres bransjer fungerer, og som ikke lytter, sa Trettebergstuen, mens Kaski påpekte at bransjens 13 milliarder i årlig verdiskaping «ikke er småtterier»:

– Regjeringen må snart innse at det dere driver med, er næringsvirksomhet og verdiskaping, sa SV-politikeren.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen sa i sin appell at den foreslåtte avviklingen «vitner om en manglende forståelse for og kunnskap om kultursektorens utfordringer».

– Vi risikerer at store deler av kultur- og eventbransjen utraderes. Da står vi igjen med et fattigere kulturliv og et fattigere Norge.

Kulturnorge holder appeller under en markering på Eidsvolls plass. Senere på dagen skal flere kulturbygg i Norge farges rødt. (Foto: Jil Yngland/NTB.)

DumDum-kritikk

Mest direkte i kritikken mot Raja var rockerne i DumDum Boys, nærmere bestemt bassist Aslak Dørum – som grep mikrofonen etter at Prepple hadde dratt til med et par låter:

– Jeg håper at den kulturministeren som tydeligvis ikke tør å være til stede i dag, klarer å rive seg løs fra det klamme favntaket til Tom Cruise, heve blikket fra selfiestangen lenge nok til å snakke med noen voksne og skjønne hva det er som gjør at kulturlivet i Norge går rundt. Det er ikke ham! sa Dørum.

Onsdagens markering skal fortsette på kveldstid. Da vil et rødt lys tennes som faresignal ved over 100 kulturbygg og monumenter rundt i hele landet – i spennet fra Operaen og Nationaltheatret til klubbscener i Utkant-Norge.

– Stadig flere kommer til, opplyser Magnus Boyd i RedAlert Norge til NTB.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar