Raja til kulturlivet: – Ikke avlys!

Regjeringen setter av 500 millioner til stimuleringsordning. Kulturministeren ber arrangører ikke avlyse

Kulturminister Abid Raja (V) vil vri penger over fra kompensasjon til stimulering i kulturlivet. Derfor oppfordrer han til å holde aktiviteten oppe. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Kulturminister Abid Raja (V) vil vri penger over fra kompensasjon til stimulering i kulturlivet. Derfor oppfordrer han til å holde aktiviteten oppe. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Kulturministeren strammer inn på kompensasjonsordningen for kultursektoren. Nå skal det stimuleres til aktivitet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ny stimuleringsordning skal gjøre det lettere å gjennomføre kulturarrangementer innenfor de smitteverntiltakene som gjelder.

På en pressekonferanse mandag oppfordret Raja kultursektoren til å strekke seg for å få gjennomført arrangementer innenfor de smittevernreglene som gjelder.

– Jeg som kulturminister, vi som regjering, vi ønsker at du ikke avlyser. Det vil koste krefter å rigge om opplegget du hadde sett for deg i en normal situasjon. Men vi håper du er klar for å ta dette ekstra krafttaket, sa han.

– Vi ønsker aktivitet. Vi ønsker å holde hjulene i gang.

På pressekonferansen kunngjorde Raja at regjeringen setter av 500 millioner kroner ut 2020 for å stimulere til at kulturarrangementer faktisk blir gjennomført. I tillegg har regjeringen foreslått å bevilge drøyt 1 milliard kroner til ordningen første halvår 2021.

Annonse

Kompensasjonen for avlyste arrangementer skal derimot fases ut.

Les også: Regjeringen vil ha mer makt over kunsten, skriver Danby Choi

Faser ut kompensasjon

Raja vil riktignok fortsette å kompensere for tapte inntekter en stund til. Men i utgangspunktet settes det bare av 200 millioner kroner til dette ut året.

Det blir samtidig satt et tak, med prosentvis avkorting hvis det søkes for mer enn 200 millioner kroner.

Og etter nyttår er det slutt.

– Kompensasjonsordningen trappes ned. Så vil vi gå helt over til stimulering. Så fra januar av kommer ingen til å få penger for avlyste arrangementer, sier Raja til NTB.

– Dessverre er vi i denne pandemien sammen. Denne usikkerheten gjelder for oss i regjeringen, for næringslivet, for folk i helsesektoren og for kultursektoren, påpeker han.

Ny stimuleringsordning

Den nye stimuleringsordningen skal gjøre det lettere å gjennomføre kulturarrangementer innenfor de smittevernreglene som gjelder.

– Vi ønsker at folk gjennomfører arrangementene. Det kan ikke bli 1.000 deltakere, men det kan bli 200, sier Raja.

Pengehjelpen skal for eksempel dekke honorar til artister, leie av lokaler, lønn og kontorutgifter. Arrangørene kan i tillegg beregne 3 prosent overskudd etter at alle utgifter og lønnskostnader er dekket.

Det skal gi mer aktivitet, jobb, lønn og honorar til alle de som har kulturen som arbeidsplass og næringsvei, ifølge Raja.

Men hvis flere avlyser og søker om kompensasjon enn det regjeringen har lagt opp til, kan potten til stimulering bli mindre, advarer han.

Vanskelig for utenlandske artister

Innreisekarantenen gjør det vanskelig å gjennomføre arrangementer med utenlandske artister. Her vil det ikke bli gjort unntak, ifølge Raja.

Men så lenge karantenereglene overholdes, er det ingenting i veien for at utlendinger kan opptre i Norge, understreker han.

Men kulturministeren er mest opptatt av de norske artistene.

– I denne krisen skal vi hjelpe norske kulturarbeidere og norske kulturleverandører så godt vi kan. Og det er mange fantastiske norske artister som kan opptre på scener rundt om i Norge, sier Raja.

Han er overbevist om at det vil bli julekonserter, teater, dans og standup i rikt monn i ukene framover.

– 500 millioner kroner skal gi ganske mye kultur tilbake.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar