Subjektprisen 2025

Disse er nominert til Årets mat og drikke

Hvilke spisesteder var best eller viktigst i 2025? Subjekts jury har nominert fem kandidater. Nå er det opp til deg å stemme frem vinneren!

Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk, og en hyllest av dem som gjør Norge til et bedre land å bo i.

Selv om det ikke er synlig før på tampen av året, pågår arbeidet med Subjektprisen gjennom året rundt. Subjekt er avisen som dekker kulturlivet tettest, og noterer seg utstillingene, bøkene, filmene/TV-seriene, teateroppsetningene, spisestedene, musikkutgivelsene, kunstnerne, stemmene og subjektene som redaksjonen mener er de beste og viktigste bidragene til norsk kulturliv.

Subjektprisen 2025 er delt inn i ni kategorier, og består av heder, ære og en Subjektprisen-statuett.

Vinnerne lanseres under en storslått prisutdelingsseremoni tirsdag 16. desember i Marmorsalen på Sentralen i Oslo – og du er invitert!

En publikumspris

Subjekts heder og ære ligger i nominasjonsinnstillingene. For oss er alle like verdige vinnere!

Men den endelige vinneren er det du som er med på å stemme frem.

Du kan stemme én gang per døgn per priskategori. Stemmeskjemaet finner du nederst i artikkelen.

For å stemme må du være logget inn i Subjekt. Det er helt gratis å registrere en bruker.

Årets mat og drikke

I priskategorien Årets mat og drikke har Subjekts redaksjonelle jury nominert fem spisesteder.

Dette er de nominerte. Du kan stemme i skjemaet under.

Duken bar & pizza

Duken har blåst nytt liv i lokalene til legendariske Oslovelo. Nå med hvitt mel i magen, ikke i nesen.

De sier de først og fremst er en bar som serverer pizza, men la oss være ærlige: Når de flekker opp en av Oslos mest gjennomarbeidede napolitanske pizzaer, er det pizzaen som styrer skuta. Birria-pizza med consommé og lammekebab med fefferoni og hvitløkssaus er fettdryppende og skamløst digge. Men det er den mer tradisjonelle med pepperoni og chili-honning vi vil tatovere på tungen.

Når du trodde Oslo var mettet på pizza, kom Duken og minnet oss på at det alltid er plass til én til. Så lenge den er jævlig god!

Grotto

Årets største blitskrig endte ikke med en beklagelse, da influenser-tvillingene Vita og Wanda laget rabalder etter å ha flashet i den dunkle garasjen på St. Hanshaugen. Visst kunne Grotto bøyd seg i støvet. I stedet tok de opp kampen elegant. For dette er et sted med ryggrad, hvor hvite duker møter lavmælt fransk dekadanse.

Eggerøre med chartreuse og snegler er et lite mirakel. Hjemmelaget is med bær lagt i rom, armagnac eller vodka. Ja, takk! Her er maten like stødig som holdningen, og tonen like sikker som vinlisten. For hvem sa egentlig at kunden alltid har rett? Je suis Grotto!

Little Wolf

Å få hjernen vår blåst ut av et stykke fritert lasagne dyppet i syrlig talleggio-saus på Lovisenberg sto ikke på årets bingokort. Men det skjedde!

Gutta bak den lille ulven serverer pasta så al dente at selv Rune Rake nikker anerkjennende. Men det folk virkelig valfarter hit for, er miso-brownien. Selv drar vi hit for Nitro Espresso Martini Affogato, eller espresso martini med is om du vil. Koffein, promille og is. Kan det bli bedre?

Dette er ikke en ulv i fåreklær. Det er en sulten en. Og Oslo bør passe seg.

Sparta vinbar

Da Sparta åpnet i et nedlagt bedehus, visste vi det: Her skal det ikke frelses. Her skal det drikkes. Nattverden er byttet ut med dry martini med dillolje og kaviar. Og halleluja, det funker.

Her får du over 70 viner på glass, trøffel over potet og smågodt i pose. Maten er en slags bibel for snacksgenerasjonen: ovnsbakt mont d’Or, oksetartar med chips og ceviche som gjenoppstår i nye skikkelser. Men det er stemningen som får oss til å falle på kne. Dette er stedet for syndige søndager og hedenske lønninger.

Vinen flyter, glassene klirrer, og du tenker: Fuck it, jeg blir her til stengetid.

Tabuno

Hva skjer når Molde møter Manila og de bestemmer seg for å ligge med hverandre? Matporno.

Englene sang mens vi slafset i oss albondigas og oksetunge på grillspyd, glinsende av ananasglaze og dyppet i ponzu med konfitert eggeplomme. Årets rett, punktum. Dette er et kjøkken med baller og presisjon. Filippinsk sjel og norske råvarer smelter sammen i et kulinarisk klimaks som er både gjennomtenkt og grenseløst begjærlig. Adobo-anden er brutal i sin ro, og det lille brødet fylt med kremost og toppet med comté burde skrives inn i grunnloven. Pandan-is med norske jordbær og hvit sjokolade er fusion vi kan stille oss bak. Vinpakken er kuratert med en usedvanlig stødig hånd. Det er dyrt, men det føles som en investering i livsglede.

For å stemme, må du være logget inn.
Det er helt gratis!

Allerede en bruker? Login

Ikke registrert bruker? Registrer gratisprofil eller bli abonnent

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
Sarah Gaulin
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
Mímir Kristjánsson
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
Hadle Bjuland

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi det er en avis som setter mangfold høyt, og som mener det. Subjekt våger å ta inn flere perspektiver.



Hadle Bjuland
Leder i KRFU
Susanne Kaluza

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi vi trenger mer, ikke mindre  kulturjournalistikk i Norge. Og så synes jeg det er viktig å følge med på tendenser, nyheter og meninger på tvers av det politiske spekteret, både saker jeg er enige i og saker jeg er uenige i.



Susanne Kaluza
Litteraturhussjef i Oslo
Asle Toje
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen er maktkritisk og uredd. Det er forfriskende.


Asle Toje
Nestleder i Nobelkomitéen
Ervin Kohn
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen publiserer tankevekkende innlegg i samfunnsdebatten, og fordi jeg bryr meg om de som leser avisen.


Ervin Kohn
Jødisk tenker
Amrit Kaur
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de utfordrer dagsordenen. Selv om jeg ikke alltid er enig, så er det forfriskende å lese meninger som utfordrer status quo.


Amrit Kaur
Leder i Rød ungdom
Agnes Moxnes
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
Ari Bajgora
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har interessante og spennende vinklinger på aktuelle saker.


Ari Bajgora
Rapper
Mohammad Usman Rana
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen skiller seg ut med skarpe analyser, intellektuell friksjon, ekte meningsmangfold og mot til å stille spørsmål ved zeitgeist. Som muslimsk tenker har jeg opplevd slike medier som anti-islamske, men ikke Subjekt.


Mohammad Usman Rana
Muslimsk tenker
Trym Ruud

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er en av de få virkelig frie avisene i Norge. De dekker kunst, kultur og samfunn med integritet, uten å bøye seg for staten eller kommersielt press. De skriver ærlig, modig og ufiltrert, og gir rom til stemmer og kunstnere som ellers ikke blir sett. Det er derfor Subjekt vokser, og derfor jeg støtter dem.



Trym Ruud
Kunstner
Trine Skei Grande
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Direktør i Forleggerforeningen
Adrian Eilertsen

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi vi trenger flere aviser som står utenfor de store mediekonserne.



Adrian Eilertsen
King Skurk One
Anine Kierulf
– Mangfold i de redigerte medier er en demokratisk forutsetning. Jeg leser kulturavisen Subjekt fordi kulturkrig også er kultur. Anbefales særlig for folk med lavt blodtrykk.


Anine Kierulf
Jurist
Einar Øverenget
Jeg abonnerer på Subjekt fordi det inviterer meg til å tenke.


Einar Øverenget
Filosof
Morten Traavik

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør der andre tier.



Morten Traavik
Kunstner
Anette Trettebergstuen
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen fyrer opp feeden min nesten ukentlig, og jeg må selvsagt følge med der det skjer. Og de skriver om kulturstoff andre har sluttet å dekke.


Anette Trettebergstuen
Stortingsrepresentant (AP)
Snorre Klanderud
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi det er avisen som virkelig forstår samtiden. De er seriøse og lesverdige på kultur og politikk, men uten å bli jålete, sånn at alle kan være med og forstå den kompliserte virkeligheten.


Snorre Klanderud
Influenser
Hedvig Montgomery

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi kultur og politikk trenger flere stemmer og plattformer i Norge. På Subjekt blir jeg orientert og irritert, opplyst og engasjert. Og kjeder meg i hvert fall ikke!



Hedvig Montgomery
Psykolog
Janne Wilberg
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar
Benedikte Høgberg
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi det er viktig for meg personlig å lese et bredt spekter med nyheter og meninger for å gjøre de gode samfunnsanalysene.


Benedikte Høgberg
Simen Velle

– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å løfte prinsipielle debatter, og stå i dem når det stormer. Medie-Norge hadde vært fattigere uten Subjekts aktive bidrag til samfunnsdebatten.



Simen Velle
Leder i FPU
Alexander Tenvik
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg er interessert i kultur, og fordi de har en stor bredde i dekningen sin.


Alexander Tenvik
Kunstner
Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk. Nå kan du stemme frem de endelige vinnerne!
Presentert av