Vernissageguiden: Disse åpningene bør du gå på denne uka

Ola Kolehmainen
Ola Kolehmainen
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Sett av torsdag og fredag til kunst denne uka. Oslogalleriene kan by på blant andre Ola Kolehmainen, Lina Selander og en spennende kunsthappening på Black Box teater.

Hæ? Vernissage hver uke? Ja, du leste riktig. Oslo er jo rene kunstmekka for deg som liker mingling i trange lokaler. Eller bare god kunst. Denne uka guider vi deg gjennom utstillingene vi har mest tro på, i prioritert rekkefølge.

Kunstner Ola Kolehmainens utstilling åpner torsdag. (Foto: Galleri Brandstrup)

«It Never Entered My Mind» av Ola Kolehmainen på Galleri Brandstrup
(Tjuvholmen Allé 5, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 20.00)

Kunstner Ola Kolehmainen arbeider i hovedsak med foto, og hans største inspirasjonskilde er arkitektur. Flere av hans tidligere verk er nærbilder av moderne bygninger. Han utforsker lys, farge og rom og stiller spørsmål ved hvordan vi ser ting.

I denne utstillingen utforsker kunstneren sin beundring for gammel kunst og arkitektur, og hvordan alle disse ulike tradisjonene i dag ses som et ”ekko” rundt oss. Han er interessert i hvordan de Abrahamittiske religionene jødedom, kristendom og islam i over to tusen år har inspirert kunst, kultur og vitenskap til tross for uenigheter og sterk intellektuell debatt seg i mellom. Disse religionenes kirker, synagoger og moskeer har blitt kjent som noen av våre største arkitektoniske prestasjoner, og Kolehmainen minner oss om fellestrekk og delt historie, uavhengig av kultur og religion.

Annonse

Utstillingen holder ellers åpent fra 19. januar til 16. februar. Mer info på Facebook HER.

Kunstnerisk happening på Black Box teater i helgen. (Foto: Black Box teater)

”nodes on fish, stars and the social” av Helle Siljeholm på Black Box teater
(Marstrandgata 8, åpning torsdag fra kl. 12.00)

Utstilling? Teater? Vi vet ikke helt, men det høres spennende ut. Arrangementet, som beskrives som en kunstnerisk happening, er et 72 timer langt event som er åpent for alle. I eventbeskrivelsen står det at man til og med kan spise og overnatte (!) på teateret. Koreograf, danser og billedkunstner Helle Siljeholm som har samlet en gruppe kunstnere og andre samarbeidspartnere fra ulike kunstarter til Black box.

Arrangementet er en poetisk undring over hvordan verden og våre samfunn kommer til å være i fremtiden. Prosjektet er ikke organisert rundt en sentral hendelse eller forestilling, men er et nettverk av forskjellige mennesker, aktiviteter og materialer som på ulikt vis inviterer til samhandling og betraktning. Prosjektet er inspirert av nyere filosofisk tenkning som omhandler sosial fantasi, og menneskets evne til å forestille seg alternative måter å organisere samfunn på.

Publikum kan stikke innom når som helst mellom kl 12.00 torsdag 19. Januar og kl 12.00 søndag 22. Januar. Mer info på Facebook HER.

Lina Selander presenterer nye videoverk. (Foto: Oslo Kunstforening)

”Repeat after me” av Lina Selander på Oslo Kunstforening
(Rådhusgaten 19, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Oslo Kunstforening presenterer separatutstilling med svenske Lina Selander, som blant annet representerte Sverige på Venziabennialen i 2015. Utstillingen består av videoverk kunstneren har laget i samarbeid med Oscar Mangione.

Selander har en fascinasjon for fenomener og teknologier som muliggjør billedproduksjon. Filmene hennes tar ofte utgangspunkt i historiske brytningspunkter, der et system eller en fysisk plass har kollapset og noe nytt tar form, som den analoge filmens fortelling sett i forhold til den digitale. Verkene hennes består av både historiske og fiktive observasjoner.

Utstillingen holder ellers åpent fra 19. januar til 26. februar.Mer info på Facebook HER.

Helena Lund Ek. (Foto: Destiny’s atelier)

Soloutstilling med Helena Lund Ek på Destiny’s atelier
(Riddervolds gate 9, åpning fredag fra kl. 18.00 til 21.00)

Det relativt nyåpnede Destiny’s atelier arrangerer sin tredje utstilling, denne gangen med svenske Helena Lund Ek. Kunstneren arbeider med maleri, både skulpturelt og som installasjon og ofte gjennom tekstile malerier. I helgens utstillinger vises portretter Ek har malt av sine venner.

Utstillingen holder ellers åpent fra 20. til 22. februar. Mer info på Facebook HER.

Utstillingen ‘pod’ åpnes på fredag. (Foto: Podium)

’pod’ av Richard Alexandersson på Podium
(Hausmanns gate 34, åpning fredag kl. 19.00 til 22.00)

Kunstneren Richard Alexandersson jobber hovedsakelig med digital 3D-animasjon og videoinstallasjon. ’pod’ er hans nyeste videoinstallasjon. I den følger vi en ukjent art, den virtuelle Xenoturbella, som utforsker en rekke datagjengitte landskap, som kan, eller ikke kan presentere en post-apokalyptisk visjon, postmenneskelig utopi eller en tidløs simulering.

Alexanderssons arbeider balanserer på grensen mellom det sublime og det dagligdagse, det private og det offentlige, og blander dystopisk fiksjon med utopisk virkelighet. Han utforsker temaer knyttet til virtualitet, kreative prosesser og jakten på selvrealisering.

Mer info på Facebook HER.

Ikke nok med det? Utstillingene som åpnet forrige uke står fortsatt. Finn dem her!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar