Tre KHiO-studenter til stor designkonkurranse i København

Marvin Pope
Marvin Pope
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Om to uker reiser tre uteksaminerte studenter i kles- og kostymedesign ved Kunsthøgskolen i Oslo til København for å delta i konkurransen Designers Nest Awards.

Tonje Plur, Elnaz Gargari og Sigurd Braathen Dalen er valgt ut av fagkollegiet ved Kunsthøgskolen i Oslo til å delta i konkurransen Designers Nest Awards, som holdes 8. august i København. Plur gikk i år ut fra KHiO med en master i design, og Gargari og Braathen Dalen er akkurat ferdige med sin bachelor i kles- og kostymedesign.

Initiativet, som ble startet i 2003, arrangeres under moteuka i København og er en internasjonal plattform for uteksaminerte, nordiske designstudenter.

– Det er veldig stas å få delta på Designers Nest i august. Hittil er dette den største, og kanskje viktigste visningen av masterkolleksjonen. Som nyutdanna betyr det mye å få vise på en slik plattform, sier Plur.

Elnaz Gargaris design. (Foto: Johannes Sunde)                                                                                                                                                                                                                                     g

Kan vinne 50.000 kroner

Målet med Designers Nest er å vise og promotere up-and-coming, skandinaviske designere til internasjonale innkjøpere, designere, medier og de såkalte “trendsetterne” som besøker moteuka. Foruten KHiO-studentene deltar en rekke nyutdanna designere fra andre skoler i Norden, blant annet fra Aalto University of Arts & Design i Finland og Kunstakademiets designskole i København.

Annonse

Deltakerne får vise tre av antrekkene de viste i sin avgangsutstilling, som fire ledende figurer i moteindustrien skal bedømme. Alle får konstruktive tilbakemeldinger, men bare én reiser hjem som vinner, og 50 000 kroner rikere.

– Jeg håper noen av oss fra KHiO vinner, men et er vanskelig å svare på hva sjansene er for at det skjer, sier Gargari.

I tillegg er det ingen ringere enn danskenes kronprinsesse, Mary, som er leder for Designers Nest Award, og hun er også tilskuer på alle visningene.

– Hva synes du om at det er så royalt besøk på visningen?

– Det er en stor ære å vinne konkurransen, men det er premie nok å møte kronprinsessen i mine øyne, ler Braathen Dalen.

 Problematiserer objektiviseringen av kvinner

Vi ba de tre heldige klesdesignerne om å si noen ord om arbeidet sitt. Les og se bilder av Braathen Dalen, Gargari og Plurs klesdesign her:

Sigurd Braathen Dalen

Sigurd Braathen Dalen. (Foto: Hannah Hansen og Kaja Møller-Hansen)

– Jeg fokuserer på relasjonen mellom kroppen og den tekniske bruken av elastan i digitalstrikk i mitt design, og det er noe jeg ikke har sett før. Dette føler jeg skiller mitt arbeid fra de andre i mitt kull, men jeg vet ikke hvordan dette står opp mot de andre skandinaviske elvene.

Sigurd Braathen Dalens design. (Foto: Sigurd Braathen Dalen)

 

 

 

 

 

 

 

Elnaz Gargari

Gargaris kolleksjon “Portrait of Absence”. (Foto: Roger Fosaas)                                                                                                                                                                                      g
Gargaris kolleksjon “Portrait of Absence”. (Foto: Johannes Sunde)

– Designet mitt varierer i utrykket og det visuelle, men jeg liker å kombinere flere kulturer sammen, ettersom jeg selv har vokst opp med å lære mer enn bare en kultur. Kolleksjonen min, som heter “Portraits of Absence”, har et samfunnsrelatert tema, der jeg problematiserer objektiviseringen av kvinner i media både i vest og øst. Hvordan kvinner begge stedene objektiviseres, men på motsatte måter. Jeg tror selv jeg har klart å visualisere temaet mitt på en bra måte, der valg av materialer , bearbeiding av materialer og håndverk, som broderi, har vært en veldig viktig del av prosjektet.

Tonje Plur

Tonje Plur. (Foto: Marvin Pope)

– Jeg er opptatt av håndverket. I denne kolleksjonen har jeg strikket, sydd, frynset, pusset og saget. De strikkede materialene er en tolkning av døgnet, hvor døgnets farger representerer tid, bevegelse og vandring. Konseptet for kolleksjonen kommer fra en tanke om tilhørighet mellom mennesker i en verden uten grenser, kun avstander. Kolleksjonen inneholder elementer og materialer hentet fra sør, øst, vest og nord. Hvert antrekk er bygget opp som individuelle karakterer, fargelagt av døgnet. Sammen danner de en kvinnelig flokk på vandring. Jeg ser på kolleksjonen som et tredimensjonalt bilde formet rundt kropp.

Tonje Plurs design. (Foto: Roger Fosaas)
Tonje Plurs design. (Foto: Roger Fosaas)

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar