De beste stedene å spise, drikke, danse og shoppe i Moskva

Kristoffer Lundin
Kristoffer Lundin
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

I Moskva finner du restauranter som er rene temafester a la russisk overklasse et par århundrer tilbake i tid, nattklubber som myndighetene skuler på og Chanel, Prada og Chanel igjen – på rekke og rad.

Foruten å ha et massivt kunst- og kulturtilbud, er selvsagt Putins hovedstad også full av både god og dårlig mat, drikke, shopping – og dansing.

De beste stedene for mat og drikke 

Så langt har ingen storby jeg har satt min fot i levert et like bredt tilbud av mat 24/7. Det er aldri et problem å finne steder å spise, og det finnes mye bra.

Grand Café Dr. Zhivago. Foto: Kristoffer Lundin

Dr. Zhivago

Servitrisene i knallrød leppestift og hushjelp-uniform smiler som jeg aldri har sett noen smile i Moskva, og interiøret er en glossy versjon av en kapitalistisk Sovjetunion, med en liten dash av tatar-kultur og plastikk. Maten er “meh” men stedet er bra for people-watching, og har en veldig praktisk beliggenhet.

Annonse

 

Et besøk på Pushkin kafé. (Foto: Kristoffer Lundin)

Pushkin Cafè
I en årrekke har Pushkin Cafè – oppkalt etter forfatteren med samme navn, vært en institusjon i Moskvas “fine dining”. I et gammelt herskapshus ikke langt fra Kreml ligger restauranten, dekorert innvendig som fra 1899, alt i gips vel og merke. Bare i Moskva har kelnerne på seg hoffmester-uniformer, og kommer med egne puffer til vesken du for all del må slippe å sette på gulvet!

Klokken er 03:00 tirsdag morgen i sentrum av Moskva, og vi spiser en finere middag, i selskap med et par døgnville diplomater, noe som ser ut som sentralasiatisk mafia, og en gjeng kulere babes i nye sneakers. Dette er stedet for å spise Borsj og russiske pannekaker. Dette er også mer eller mindre en temafest a la russisk overklasse et par århundrer tilbake i tid.

Området Patriarshiy Prudy har mange bra spisesteder. (Foto: © A.Savin, Wikimedia Commons)

Patriarshy Prudy
Patriarshy Prudy, eller patriarkenes dam på norsk, er et fint og grønt området i sentrum av Moskva. Her er det flust av referanser til Bulgakovs Mesteren og Margharita, hvor både katten og djevelen har blitt foreviget i gateskilt.

Bare det er faktisk grunn nok til å ta turen. Patriarshy Prudy tilbyr også en rekke restauranter, blant annet “I Love Cake” med verdens dyreste cupcakes.

Naiv og uoppdatert som jeg er foreslo jeg mine gamle favoritter da vi skulle ut på vift i området, men ble ganske fort nedstemt: “No, it has completely gone out of style, no one goes there anymore”. Så da spiste vi heller verdens dårligste Tex Mex på et nyåpnet sted, fordi du vet – “everyone goes here now”.

Moskva har både bra techno-klubber, og roligere barer. (Foto: Kristoffer Lundin)                                                                                                                                  ‘

Uteliv i Moskva

Techno er populært i Russlands hovedstad, selv om det ikke er like populært blant myndighetene. Rabitza er det beste stedet for dansing, og baren på Strelka Institute er også verdt et besøk.

Rabitza
I Moskva er altså techno er inn, og har vært det lenge. Arma17 var en av Europas desidert beste elektroniske venues for noen år tilbake, før de ble stengt, mest sannsynlig av myndighetene. Etter at de stengte har det dukket opp flere mindre venues i samme industri-område i utkanten av sentrum, noen av dem drevet av de samme folkene bak Arma17. Blant annet Rabitza.

Myndighetene er ikke særlige positive innstilt til stedet, og det har blitt gjennomført raids, så godteposen er ikke verdt alt styret. Men om du vil danse hardt og lenge, moscow-style, er dette stedet. Rabitza er langt mer inkluderende enn de mer gammeldagse “face-control”-styrte stedene. Her kan man henge hele dagen, og hele natten om det er det man ønsker –Berlin-style.

Strelka Institute. (Foto: Strelka Institute/Wikipedia)

Strelka Institute
På andre siden av elven med utsikt mot kreml og kristus frelseren katedralen ligger den menneskeskapte øya Bolotny, som nå huser en rekke restauranter, barer, nattklubber, konsertlokaler – og Strelka institute for Media, Architecture and Design.

Strelka Institute er desidert verdt et besøk. Det er egentlig en skole, men huser også anerkjente Strekla Bar, hvis overskudd går til skolen. De har ukentlige eventer sommeren gjennom, og en takterrasse hvor man både kan sole seg på dagen, eller spise middag på kveldstid.

De beste stedene å shoppe i Moskva

Mellom hauger av luksusbutikker som Chanel, Prada, Gucci og så videre, finner man også kule concept-stores som tilbyr et håndplukket utvalg av de beste merkene.

KM20 er det desidert beste stedet å shoppe i Moskva. (Foto: Kristoffer Lundin)

Kuznetsky Most 20 (KM20)
Konsentrasjonen av high-end flagship-butikker er nesten pinlig høy i sentrum av Moskva. Gate opp og gate ned – Chanel, Prada og Chanel igjen, på annenhvert hjørne. Repeat. I tillegg ligger kjøpesentrene Tsum og Gum i gangavstand til hverandre, hvor alt fra Acne til Dior til Pleats Please er tilgjengelig.

KM20, eller Kuznetsky Most 20, som praktisk talt er en gateadresse like bak Bolshoi-teateret, i det hyper-trendy området med samme navn, er Moskvas fineste concept store, altså stedet man må gå for shopping. Jacquemus, Raf Simons, Vetements, you name it, they got it. Her fant jeg til og med noen ukrainske merker – KM20 er altså for kul for politikk, pluss i boka! På baksiden av butikken ligger deres egen veganske kafe med mange gode alternativer for lunsj. Kombucha, cale-chips, supper og kaffe latte med kumelk. Enjoy.

Denis Simachev Shop & Bar i Stoleshnikol pereoulok
Dette er en av byens posheste handlegater, og en favoritt i Moskva, både på dagtid og nattestid. Denis Simachev var en av russlands mest kjente designere tidlig på 2000-tallet, med sovjetinspirerte design i ville farger.

Denis Simachev Shop og Bar. (Foto: Kristoffer Lundin)

i 2007 åpnet han butikk og restaurant/nattklubb vis a vis Prada, og stedet har siden vært en go-to for sene kvelder, med et strengt kuratert klientell. Moskva er notorisk for sin “face control”, og Denis Simachev shop & bar følger etikette. Ny i byen? få noen til å ta deg med så slipper du ydmykelsen, eller dra på dagtid for å prøve restauranten.

Nå har butikken i andre etasje måttet vike for utvidelse av restauranten, og hele bygget er omgjort til serveringssted – også åpent 24/7, selvfølgelig. Stedet er intimt og alle kjenner alle. Hvis du har kule nok sko og er sånn passe skeiv kan Denis Simachev bli et slags fristed – but don´t tell anyone.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar