CF Wesenberg

Fra 1 til 10 med Lan Marie Nguyen Berg

Sinna på vegne av miljøet? Tell fra en til ti med Oslos mest smilende byråd for miljø og samferdsel noensinne: Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

DENNE SPALTEN ble til fordi at vi har mistet tellinga på det meste. Hvor mange sommerfestivaler finnes i Oslo, hvor mange sifre inneholder egentlig et KID-nummer og hvilke fem severdigheter er Oslos beste, i følge Miljøpartiet De Grønnes Lan Marie Nguyen Berg?

For å finne orden igjen, har vi laget spalten «Fra 1 til 10» — det eneste intervjuformatet som teller! Nå tilbake med en rekke med toppolitikere. Neste ut: Byråd for miljø og samferdsel og talsperson i Miljøpartiet de Grønne: Lan Marie Nguyen Berg.

– Hvis du skulle byttet ut ÉN person fra norsk politikk, med deg selv, i dag, hvem ville det vært?

– Hvis jeg skulle bytte plass med noen, så ville jeg valgt samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fordi asfaltpolitikken hans tar Norge enda lenger vekk fra et grønt skifte i transportsektoren. I stedet for Solvik-Olsens motorveier trenger vi en større satsing på jernbane, kollektivtransport, sykkel og gange. Når Høyre, Venstre og KrF har gitt FrP alle de viktige klimaministerne — Olje- og energiministeren, landbruksministeren, finansministeren og samferdselsministeren — er det ikke rart at det går tregt med å kutte utslipp.

– Han skal få tilsvarsrett gjennom deg. Kan vi få TO komplimenter om den samme personen som du byttet ut med deg selv?

– Ketil Solvik-Olsen er smart og har stor arbeidskapasitet, som gjør ham til en veldig effektiv minister for FrP.

– Hvilke TRE låter er dine «alltime»-favoritter, og hvorfor?

– Favorittene mine endrer seg med tiden, årstider og humør, men dere skal få tre låter:

– «Waterfalls» av jentegruppa TLC kom ut da jeg var syv eller noe, og den høsten satt jeg på telefonen hver fredag for å prøve å få NRK-programmet «Go Elg» til å spille den. Jeg kom aldri igjennom før sendingen var slutt, men de spilte den heldigvis ganske ofte likevel.

– «Old Soul Song» av Bright Eyes handler om aktivisme, og den hørte jeg mye på etter klimatoppmøtet i København. Klimatoppmøtet i København var mitt første møte med den internasjonale klimabevegelsen. Rundt 100.000 mennesker demonstrerte i gatene under toppmøtet. Over 1000 ungdommer fra hele verden fulgte forhandlingene. Det var helt magisk å føle meg som en del av en så stor bevegelse med ungdommer fra hele verden, men jeg ble også dypt skuffet og fortvilet da forhandlingene strandet.

– Og akkurat nå blir jeg veldig glad av Justin Timberlakes «Can’t Stop The Feeling».

– Hvilke FIRE ord ville du brukt for å beskrive deg selv best?

– Engasjert, stort sett positiv og litt sjenert. Rådgiverne mine hevder at jeg er fjollete, men det får de ta på sin kappe.

– Hvilke FEM severdigheter er Oslos beste?

– Rådhuset, selvsagt! I tillegg til Hovedøya, badeplassen på Sørenga, kystgeitene på Håøya, og oppe på Ola Narr over Tøyenparken, der vi har etablert en pilot for urbane slåttenger. Der har vi den største forekomsten av den rødlista arten lodnefiol i hele Norge og det er et godt eksempel på hvor rikt biologisk mangfold vi har i Oslo, som vi må ta vare på.

– Hva gjorde du for SEKS timer siden?

– I natt våkna jeg plutselig midt på natta og løp desperat rundt i leiligheten for å prøve å finne samboeren min Eivind. Som jeg til slutt husket på at selvfølgelig er og driver valgkamp i Aust-Agder. [Spørsmålet ble besvart morgenen 13. august, red. anm.]

– Norske SJU-kehus trenger Miljøpartiet De Grønne fordi at:

– … de på sikt vil få mindre å gjøre. Vi jobber for bedre luft i byene, mer tilrettelegging for friluftsliv og mer fritid, som er viktig for å forebygge sykdom.

– Hva er en typisk klokka ÅTTE om kvelden-aktivitet for Lan Marie Nguyen Berg?

– Da jobber jeg gjerne, og det er ikke uvanlig at jeg sitter fordypet i SKOP, som er saksbehandlingssystemet til Oslo rådhus. Ellers slapper jeg av med Netflix eller spiser middag eller snop og tenker på at jeg burde trene.

– Hvem var du i NIENDE klasse?

– I følge årboka var jeg «leader of the braceface-crew», oppkalt etter en tegneserie om en jente med regulering som gikk på TV da. Ingenting har noensinne stoppet meg fra å smile 😀

– Hvem er du om TI år?

– Mamma håper jeg.

– @EivindTrædal!

 

Les også: Fra 1 til 10 med Rødt-leder Bjørnar Moxnes

 

Liker du artikkelen? DEL: