Når Trine Skei Grande anbefaler Bjørnar Moxnes å lese George Orwell, avslører hun sin egen uvitenhet

George Orwell var en mann på venstresiden, og boka hun anbefaler er også et rasende oppgjør mot kapitalismen, skriver nyhetssjef i Klassekampen, Mímir Kristjánsson.

I Subjekts spalte «Fra 1 til 10» gir Venstre-leder Trine Skei Grande et boktips til Bjørnar Moxnes. Trine Skei Grande anbefaler «Animal Farm» av George Orwell, «for å skjønne at sosialismen ikke fungerer i praksis», legger hun til. Dermed avslører hun at hun aldri selv har lest George Orwell.

Mímir Kristjánssjon er nyhetssjef i Klassekampen. (Foto: Privat.)

«Animal Farm» er ikke et oppgjør med sosialisme, men med stalinisme

Orwell var tilhenger av den russiske revolusjonen, men motstander av Stalin. Noe Trine Skei Grande hadde visst, om hun hadde lest for eksempel «Homage to Catalonia», «The Road to Wigan Pier» eller «Down and out in Paris and London». Alle sammen er et rasende oppgjør med kapitalismen, slik også «Animal Farm» er det.

I listen over lignende lesetips: «Bjørnar Moxnes anbefaler Siv Jensen å lese Ayn Rand. Så hun kan forstå hvorfor sosialisme er en god idé.»

Helten i «Animal farm» er ikke Trine Skei Grandes regjeringskamerater Siv Jensen, Sylvi Listhaug eller Per-Willy Amundsen, men grisen Snowball. Det er vel en av litteraturens minst tvetydige sannheter at denne figuren er basert på Trotsky.

Hva tenkte George Orwell om at sosialisme ikke fungerer i praksis?

George Orwell mente ikke at sosialismen ikke fungerer i praksis

I sitt berømte essay «Why I Write» skriver Orwell:

«Every line of serious work that I have written since 1936 has been written, directly or indirectly, against totalitarianism and for democratic socialism, as I understand it».

Når han blir spurt om å stille opp for en konservativ forening i London under krigen for å snakke mot Hitler, svarer han nei, fordi:

«I belong to the left».

Men hei, for all del, Bjørnar Moxnes. Les gjerne mer av George Orwell. Det vil bare styrke deg i din overbevisning om at kapitalismen er et uverdig, umoderne og fattigslig system som menneskeheten for lengst har vokst ifra.

Kanskje Trine Skei Grande også skal begynne å lese litt Orwell?

Nyheter

Om Subjekt

Subjekt er et tidsskrift og nettsted for etikk og estetikk i kunst og kultur. De fysiske utgavene er riksdistribuert gjennom Interpress og kommer plutselig. Magasinet ble først lansert som et subjektivt papirmagasinformat med redaktøren som eneste bidragsyter i 2012. I 2014 kom den vanskelige andreutgaven på over 240 sider, med 30 bidragsytere. I 2017 ble Subjekt.no lansert, med papirmagasinet som ryggrad. Subjekt er utgitt med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.

Bidra? · Annonsere? · Ris/ros/kontakt? · Les mer om Subjekt.

2019 © Alle rettigheter reservert Subjekt, utgitt av Perfektum Partisipp AS. Redaktør og ansvarlig utgiver: Danby Choi.