Avslører seg selv

Når Trine Skei Grande anbefaler Bjørnar Moxnes å lese George Orwell, avslører hun sin egen uvitenhet

George Orwell kritiserte ikke kommunismen, men stalinismen, skriver Mimir Kristjansson. (Creative commons.)
George Orwell kritiserte ikke kommunismen, men stalinismen, skriver Mimir Kristjansson. (Creative commons.)
George Orwell var en mann på venstresiden, og boka hun anbefaler er også et rasende oppgjør mot kapitalismen, skriver nyhetssjef i Klassekampen, Mímir Kristjánsson.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Nyhetssjef i Klassekampen, Mímir Kristjánsson, reagerer på utspill fra Trine Skei Grande i Subjekt.

I Subjekt-spalten «Fra 1 til 10» gir Venstre-leder Trine Skei Grande et boktips til Bjørnar Moxnes. Trine Skei Grande anbefaler «Animal Farm» av George Orwell, «for å skjønne at sosialismen ikke fungerer i praksis», legger hun til. Dermed avslører hun at hun aldri selv har lest George Orwell.

Mímir Kristjánssjon er nyhetssjef i Klassekampen. (Foto: Privat.)

«Animal Farm» er ikke et oppgjør med sosialisme, men med stalinisme

Orwell var tilhenger av den russiske revolusjonen, men motstander av Stalin. Noe Trine Skei Grande hadde visst, om hun hadde lest for eksempel «Homage to Catalonia», «The Road to Wigan Pier» eller «Down and out in Paris and London». Alle sammen er et rasende oppgjør med kapitalismen, slik også «Animal Farm» er det.

I listen over lignende lesetips: «Bjørnar Moxnes anbefaler Siv Jensen å lese Ayn Rand. Så hun kan forstå hvorfor sosialisme er en god idé.»

Helten i «Animal farm» er ikke Trine Skei Grandes regjeringskamerater Siv Jensen, Sylvi Listhaug eller Per-Willy Amundsen, men grisen Snowball. Det er vel en av litteraturens minst tvetydige sannheter at denne figuren er basert på Trotsky.

Annonse

Hva tenkte George Orwell om at sosialisme ikke fungerer i praksis?

George Orwell mente ikke at sosialismen ikke fungerer i praksis

I sitt berømte essay «Why I Write» skriver Orwell:

«Every line of serious work that I have written since 1936 has been written, directly or indirectly, against totalitarianism and for democratic socialism, as I understand it».

Når han blir spurt om å stille opp for en konservativ forening i London under krigen for å snakke mot Hitler, svarer han nei, fordi:

«I belong to the left».

Men hei, for all del, Bjørnar Moxnes. Les gjerne mer av George Orwell. Det vil bare styrke deg i din overbevisning om at kapitalismen er et uverdig, umoderne og fattigslig system som menneskeheten for lengst har vokst ifra.

Kanskje Trine Skei Grande også skal begynne å lese litt Orwell?

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar