Reagerer på kulturlivets deltakelse i kulturministerens kjendisfest

Caroline Strømhylden
Caroline Strømhylden
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

– Hva gjør de egentlig der? Det er kanskje litt dumt å stå og skinne for en kulturminister som egentlig gir faen i kulturen, skriver Olle Løstegaard.

I KVELD inviterer Kulturdepartementet og Utenriksdepartementet flere hundre norske kunstnere, filmregissører, forfattere, artister, skuespillere og deres støtteapparat til mottakelse og fest i regjeringens representasjonsbolig i Parkveien i Oslo.

På gjestelisten står navn som musiker Tshawe Baqwa, filmregissør Harald Zwart, forlegger Erling Kagge og Music Norway-direktør Kathrine Synnes Finnskog. NRK har publisert hele gjestelisten.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) sa i forrige uke til VG at hun mente at norske myndigheter alltid har vært flinke til å hylle våre idrettshelter etter at de har gjort det stort i utlandet. Mens «norske artister og kulturpersonligheter som også har markert seg utenfor landets grenser, derimot aldri har fått den samme oppmerksomheten fra det offisielle Norge».

Olle Løstegaard (ofte kjent som Olle Abstract) er DJ og utelivsaktør. Han mener kulturministerens kulturbransjefest er en stor reklamekampanje for den blå regjeringen, som han også mener ellers gjør lite for kulturlivet. (Foto: Privat.)

Det har vekket stor debatt i sosiale medier.

Annonse

– Jeg ser jeg kjenner en god del av de som er invitert til den noe flaue festen kulturministeren inviterer til. Husk på hvor lite den blå regjeringa egentlig gjør for musikken og kulturen, da. Hva gjør dere egentlig der? Det kan kanskje bli litt dumt å stå og skinne for en kulturminister som egentlig gir faen i kultur, skriver DJ og utelivsaktør Olle Løstegaard på sin Facebookside.

– Hva mener du egentlig med at blå regjering gjør lite for kulturlivet? Er ikke dette et tiltak i seg selv?

– Eh, nei. Dette er et tiltak som først og fremst får kulturministeren til å skinne i kulturlivets glans, med «viktige» folk rundt seg. Hadde Linda Hofstad Helleland vært opptatt av kultur, burde hun brukt disse pengene på helt andre ting.

Kathrine Synnes Finnskog har nylig gått inn i ny åremålsperiode som direktør i Music Norway. (Foto: Music Norway.)

FRA FESTENS lange gjesteliste finner vi blant annet Kathrine Synnes Finnskog, som nylig har gått inn i en ny åremålsperiode som direktør i Music Norway.

– Jeg synes det er et fint når en politisk leder anerkjenner det som kulturlivet bidrar med internasjonalt. Jeg tror og håper at de har intensjon om å lage en tverrkunstnerisk møteplass. Det finnes ikke per i dag. I så fall gjenstår det bare å se om det blir en suksess for sitt formål, sier hun.

– Ligger det noe mer i dette, enn god reklame for kulturministeren?

– Ja. Det denne debatten har gått litt glipp av, er at dette initiativet er fra både Utenriksdepartementet og Kulturdepartementet som vertskap. For oss har det vært et stort poeng at kulturpolitikken hører hjemme i minst begge de to departementene, gjerne også i Nærings- og Fiskeridepartementet, sier hun.

– Hvordan da?

– Det er en oppgave å løfte norsk kunst internasjonalt, og dette er departementer som gjør det.

– På hvilken måte har denne festen en internasjonal dimensjon?

– Utenriksdepartementet har en viktig rolle for kunst og kultur internasjonalt. For oss er det derfor fint at de er med på vertskapet, sier hun.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar