Ukas åtte beste utstillingsåpninger

OSL contemporary
OSL contemporary
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Oslo leverer: Denne uka anbefaler vi hele åtte kunståpninger — og guider deg gjennom blant annet fotografi, maleri, skulptur og performance.

VERNISSAGEGUIDEN: Marie Bovo viser en ny serie fotografier fra en togreise gjennom Russland, på Oslo Kunstforening er det utstilling og utdeling av Sparebankstiftelsens stipendutdeling på 175 000 kroner, og Kunsthall Oslo blir til «The Oslo Museum of Contemporary Art». Og det er bare tre av de åtte utstillingsåpningen vi skal få med oss denne uka!

Sparebankstiftelsen og Oslo Kunstforening arrangerer stipendutstilling. (Foto: Oslo Kunstforening)

Sparebankstiftelsen DNBs stipendutstilling på Oslo Kunstforening
(Rådhusgata 19, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Oslo Kunstforening og Sparebankstiftelsen DNB inviterer til stipendutstilling og utdeling for tiende år på rad. I årets utstilling medvirker kunstnerne Bente Louise Aas, Ingrid Eggen, Roderick Hietbrink, Bjørn Mortensen og Emilija Škarnulytė. Under åpningen vil en av disse få tildelt kunststipendet på 175 000 kroner.

Utstillingen holder ellers åpent fra 16. november til 17. desember. Mer info på Facebook HER.

Annonse
Peter Mohall. (Foto: QBG)

«The Constant» av Peter Mohall på QB Gallery
(Tordenskiolds gate 5, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Kunstner Peter Mohall arbeider med maleri. I hans verk møter man et stort antall penselstrøk, men i realiteten er det kun snakk om ett enkelt strøk, støpt og reprodusert igjen og igjen på ulike lerreter, i ulike farger og lengder.

Mohalls malerier utfordrer forestillingen om maleriet som resultat av en ekspressiv, kunstnerisk subjektivitet og åpner samtidig opp for tanken om at også maleriet en dag vil kunne være teknologi som klarer seg på egen hånd, uten oss.

Utstillingen holder ellers åpent fra 17. november til 17. desember. Mer info på Facebook HER.

 

Laura Kaminskaitės utstilling åpner fredag. (Foto: Podium)

Soloutstilling med Laura Kaminskaitė på Podium
(Hausmanns gate 34, åpning fredag fra kl. 19.00 til 23.00)

Podium inviterer til soloutstilling med Laura Kaminskaitė, med tittelen: «Turn smile laugh sashay conversation smile laugh spring up smile laugh talk». En performance vil også vises under åpningen.

«The notion of feeling that “You had to be there” or “I was there. Some anecdotal evidences spring up. You might appear along with spying conversations. You can go and listen to talk where it occurs. Statements you might pleasingly doubt.» sier utstillingsteksten.

Utstillingen holder ellers åpent fra 17. november til 3. desember. Mer info på Facebook HER.

«Cтансы (Stances)» av Marie Bovo åpner torsdag. (Foto: OSL contemporary)

«Cтансы (Stances)» av Marie Bovo på OSL contemporary
(Haxthausens gate 3, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 21.00)

Kunstner Marie Bovo åpner sin tredje utstilling på OSL contemporary. Denne består av 20 nye fotografier fra hennes nyeste serie «Cтансы (Stances)». Bildene ble tatt under en tre ukers togreise gjennom Russland i begynnelsen av 2017.

I 15 år har Marie Bovo fotografert landskap – både det urbane og naturlandskap. Hun fanger et spesifikt motiv i intervaller, slik at tid blir sentralt i bildene. I flere av Bovos serier er tid en protagonist som påkaller en følelse av uendelig nærvær og likhet. I «Cтансы (Stances)» synes tiden å ha stått stille i eks-Sovjet: Få kjennetegn avslører hvor vi er, eller hvilket år vi er i – og få ting ser ut til å ha endret seg.

Utstillingen holder ellers åpent fra 16. november til 22. desember. Mer info på Facebook HER.

Audar Kantun. (Foto: Destiny’s Atelier)

«Blant Storbønder, Fiskere og Vagabonds» av Audar Kantun på Destiny’s Atelier
(Riddervolds gate 9, åpning fredag fra kl. 18.00 til 21.00)

Destiny’s Atelier åpner ny utstilling med kunstner Audar Kantun fredag. Utstillingen holder ellers åpent lørdag og søndag denne uka. Se mer info på Facebook HER.

«The Oslo Museum of Contemporary Art» på Kunsthall Oslo
(Rostockgata 2-4, åpning fredag fra kl. 19.00 til 21.30)

Er det et ekte museum? Nei, skriver Kunsthall Oslo i utstillingsteksten til gruppeutstillingen som åpner fredag, med navnet «The Oslo Museum of Contemporary Art». Det er heller en alternativ virkelighet, som inneholder blant annet skulptur, maleri, tegning, fotografi, film og performance fra hele hundre kunstnere som har bodd eller arbeidet i Oslo de siste femti årene, men som ikke er representert i samlingen til Norges Nasjonalmuseum.

Er det en historie kunstmuseene i Oslo har glemt å representere? Hvordan kan man ta vare på denne? Eller bør ikke kunstnere bry seg om museer? Spør utstillingen. Blant kunstnere som deltar finner man Fadlabi, Ragna Bley, Anja Carr, Agnes Moraux, Robel Temsgen og Bjørn Mortensen.

Utstillingen holder ellers åpent fra 17. november til 21. januar 2018. Se mer info og alle deltagende kunstnere på Facebook HER.

Magne Vangsnes’ utstilling åpner fredag. (Foto: Norske Grafikere)

«Fjorten monotypiar og ei kvit bok» av Magne Vangsnes hos Norske Grafikere
(Tollbugata 24, åpning fredag fra kl. 18.00)

Arbeidene som kunstner Magne Vangsnes viser i sin nye utstilling hos Norske Grafikere er et resultat av arbeidsopphold i Barcelona gjennom mange år, og representerer deler av produksjonen hans gjennom de siste tre årene. Vangsnes finner inspirasjon i spansk modernisme, særlig byen Barcelona med sin dramatiske historie og spor av levd liv.

Kunstneren viser også en bok med tekster kunstneren selv har skrevet om sitt forhold til Barcelona. Vangsnes bor og arbeider i Vangsnes, Sogn og i Spania, er utdannet tegnepedagog og er i dag styreleder i Foreningen Norske Grafikere.

Utstillingen holder ellers åpent fra 17. november til 17. desember. Mer info på Facebook HER.

Nordic Anthology #14 åpner i dag. (Foto: Nordic Anthology)

«Foreign Fauna» av Hanne Lillee på Nordic Anthology på Fotogalleriet
(Møllergata 34, åpning torsdag fra kl. 17.00 til 19.00)

Utstillingsserien Nordic Anthology har nå sin fjortende utstilling på Fotogalleriet, denne gangen med kunstner Hanne Lillee. Lillee arbeider fletter sammen prosessene i det å lage skulptur og fotografi, hvor grensene mellom emne og representasjon blir uskarpe. I utstillingen «Foreign Fauna» presenterer hun nye arbeider som består av blant annet foto-collager, relieff og skulptur.

Utstillingen holder ellers åpent fra 17. til 26. november. Mer info på Facebook HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar