VERNISSAGEGUIDEN

Ukas beste utstillingsåpninger

Galleri K
Galleri K
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Kunst og politikk, feminisme, hommage til avdøde kunstnere og nettsider som oppdateres konstant er blant det Oslo byr på denne uka.

Vi gleder oss ekstra mye til utstillingen redaksjonen i kunsttidsskriftet Objektiv har kuratert, «Subjektiv», som åpner på Kunstnernes Hus i morgen. Her presenteres kunstnere som direkte eller indirekte alle berører en aktuell politisk situasjon, og som utforsker subjektivitetens politiske potensial, eller avmakt. Og blant de syv andre åpningene vi anbefaler er juleutstillingen på Kunstnerforbundet — hvor du kan finne kunst til (nesten) enhver pris.

Munchmuseet i bevegelse viser verk fra Stenersen-samlingen på Kunsthall Oslo. (Foto: Munchmuseet)

«Når vi døde vågner» av Munchmuseet i bevegelse på Kunsthall Oslo
(Dronning Eufemias gate 34, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Gjennom prosjektet Munchmuseet i bevegelse bringer Munchmuseet Stenersen-samlingen og Stenersensmuseets arbeid med samtidskunst videre, og denne gangen er det fem av de kvinnelige kunstnerne som er representert i samlingen som skal fram i lyset.

Kunstnere og kunstinstitusjoner både former, og blir formet av, samfunnet og historien. Valgene Rolf Stenersen tok da han bygget sin kunstsamling sier mye om hvordan kunstverdenen i det tyvende århundret var dominert av menn. Bare 16 av 963 arbeider i Stenersen-samlingen er laget av kvinner. I «Når vi døde vågner» skal fem av disse stilles ut; Harriet Backer, Else Hagen, Julie de Holmboe Krohn, Teddy Røwde og Joronn Sitje. Side om side vises arbeider av fire Oslo-baserte samtidskunstnere; Marius Engh, Mai Hofstad Gunnes, Eline Mugaas og Line Bøhmer Løkken.

Annonse

Utstillingen holder ellers åpent fra 23. november til 25. februar 2018. Mer info HER.

Verk av Deana Lawson. (Foto: Objektiv / Kunstnernes Hus)

«Subjektiv» – gruppeutstilling på Kunstnernes Hus
(Wergelandsveien 17, åpning fredag fra kl. 19.00)

Fredag åpner gruppeutstillingen «Subjektiv» i overlyssalen på Kunstnernes Hus. Kunstnerne som deltar er ALBUM ved Eline Mugaas og Elise Storsveen, Basma Alsharif, Sara Cwynar, Liz Magic Laser, Deana Lawson, Zoe Leonard, Sandra Mujinga og Josephine Pryde.

Utstillingen utforsker mulige relasjoner mellom kunst, politikk og subjektivitet og presenterer kunstnere som direkte eller indirekte alle berører en aktuell politisk situasjon, og som utforsker subjektivitetens politiske potensial, eller avmakt. De arbeider alle kamera, og gjennom fotografi, film, installasjoner, tekst og collage utforsker de spenningene mellom kollektive og individuelle konstruksjoner av selvet. «Subjektiv» er kuratert av redaksjonen i tidsskriftet Objektiv.

Utstillingen holder ellers åpent fra 25. november til 28. januar. Mer info HER.

«Juleutstillingen 2017» på Kunstnerforbundet
(Kjeld Stubs gate 3, åpning fredag fra kl. 18.00 til 21.00)

(Foto: Kunstnerforbundet)

Da Kunstnerforbundet åpnet for aller første gang i 1910 stod det «Juleutstilling» på plakaten. Siden har de holdt tradisjonen, og i årets juleutstilling presenteres over 200 kunstnere med til sammen over 280 arbeider. Blant annet smykker, malerier, tegninger, krukker, fotografier, kopper, klær og skulpturer vises, og alt er til salgs.

Blant kunstnere som deltar på utstillingen er Anders Holen, Marte Aas, Skule Waksvik, Vanna Bowles, Victoria Duffee, Ilija Wyller, Ingrid Lønningdal og Kurt Johannessen.

Utstillingen holder ellers åpent fra 24. november til 23. desember. Mer info HER.

Verk av Christian Tony Norum. (Foto: Galleri K)

«The oceans blue dots in the black backdrop» av Christian Tony Norum på Galleri K
(Bjørn Farmanns gate 2, åpning fredag fra kl. 19.00 til 21.00)

Kunstner Christian Tony Norum viser malerier i utstillingen «The oceans blue dots in the black backdrop» på Galleri K. De siste årene har Norum bedrevet et omfattende ‘hommageprosjekt’ knyttet til kunstnere som Edvard Munch, Asger Jorn, Pablo Picasso og Henri Matisse. Ved å vise til betydningen av beundring, inspirasjon, innlevelse og det å være oppslukt av kunst formulerer han en dyptgripende hommage til kunsten og kunstneren.

Norum arbeider ellers med både maleri, tegning, grafikk, installasjoner, performance og kurator. Han har en mangesidig kunstpraksis og inviterer til å tenke over spørsmål som; hva gjør kunst med oss, og hvordan lever vi med kunsthistorien?

Utstillingen holder ellers åpent fra 23. november til 14. januar 2018. Mer info HER.

Verk av Yafei Qi. (Foto: Noplace)

«Life Tells Lies» av Yafei Qi på Noplace
(Oslogate 2b, åpning fredag fra kl. 20.00 til 23.00)

Kunstner Yafei Qi bor og arbeider i Beijing, og har en mastergrad fra Kunstakademiet i Bergen. Verket «Life Tells Lies», som skal vises på Noplace, fokuserer på kvinners sosiale status og bølgen av feminisme som har vist seg i Kina de siste årene. Verket diskuterer konflikten mellom tradisjonelle ideer, kvinnene som holdt ut fra generasjon til generasjon og dagens feminisme blant unge kvinner.

Utstillingen holder ellers åpent fra 24. november til 17. desember. Mer info HER.

Peter Hornelands utstilling «Mammalian Dive Reflex» åpner fredag. (Foto: Akademirommet)

«Mammalian Dive Reflex» av Peter Horneland på Akademirommet
(Wergelandsveien 17, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 23.00)

Fondet for kunst- og designstudenter og Akademirommet (Kunstakademiet i Oslo) presenterer en utstilling med Peter Horneland, som for tiden har atelier på Kunstnernes Hus.

Horneland viser fire nettsider, prosjektert på hver sin vegg i rommet. Hver side inneholder en «automatic content generator» – en mekanisme som produserer et nytt bilde eller tekst hver gang siden oppdateres. Alle de fire sidene oppdateres samtidig, og blir bare stående et øyeblikk før det blir erstattet av neste iterasjon.

Utstillingen holder ellers åpent fredag og lørdag denne uka. Mer info HER.

Verk av Stein Rønning. (Foto: Galleri Riis)

Stein Rønning og Katrine Giæver på Galleri Riis
(Arbins gate 7, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

I dag åpner Galleri Riis to utstillinger. «Speil» av kunstner Stein Rønning, viser arbeider basert på en figur han laget da han arbeidet i Trondheim i 1989. Utstillingen består av 25 unike skulpturer i patinert bronse som blir vist på skreddersydde hyller og sokler i den ene delen av galleriet.

I den andre delen vises kunstner Katrine Giævers utstilling «Dip», som består av en serie nye arbeider. Giæver utforsker nye metoder for bruk av farger, og finner i denne serien inspirasjon til dette i farging av tekstiler. Med et nikk både til historiske bevegelser og til dagens trender i abstrakt maleri utforsker hun fargers iboende egenskaper.

Utstillingene holder ellers åpent fra 23. november til 22. desember. Mer info HER.

Karen Nikgols utstilling «Empowernment» åpner fredag. (Foto: K4 galleri)

«Empowernment» av Karen Nikgol på K4 galleri
(Københavngata 4, åpning fredag fra kl. 20.00)

Kunstner Karen Nikgols kortfilm «Empowerment» vises i hans utstilling på galleri K4. Nikgol er maler, kurator og regissør – og hans arbeider utforsker mystikk, erotikk og makt. Han vil også vise en foto-zine med nye malerier, laget i samarbeid med DJ- og foto-kollektivet Born For Burning.

Utstillingen holder ellers åpent fra 24. november til 3. desember. Mer info HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar