VERNISSAGEGUIDEN

Syv utstillingsåpninger du bør få med deg

Oslo Kunsthandel
Oslo Kunsthandel
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Fotografi, maleri, installasjon og skulptur er bare noe av det du kan få med deg i de syv kunståpningne vi anbefaler denne uka.

Brit Fuglevaag, en av pionérene innen nyere norsk tekstilkunst, stiller ut på Oslo Kunsthandel, Schloss presenterer skrifttyper av Bea Schlingelhoff og Karin Erixon viser et totalverk bestående av lyd, maleri og skulptur på galler LNM. Les mer om disse, og de fire andre utstillingsåpninger vi anbefaler denne uka.

Verk fra utstillingen «Carved by Light» som åpner torsdag. (Foto: Nordic Anthology/Fotogalleriet)

«Carved på Light» av Agnieszka Kozlowska — Nordic Anthology på Fotogalleriet
(Møllergata 34, åpning torsdag fra kl. 17.00 til 19.00)

Torsdag åpner Nordic Anthology #16, og utstillingsserien presenterer denne gangen den polske kunstneren Agnieszka Kozlowska. Kunstneren bringer utvalgte isbreer fra områdene ved Jostedalsbreen og Jotunheimen inn i rommet, og plasserer dem nøyaktig etter deres beliggenhet i landskapet og vinkelen de er fotografert fra.

Kozlowska har gått mellom fjelltopper med et selvlaget storformatkamera på ryggen, og bruker et fotografisk teknikk hvor følsomme polymerplater blir eksponert for lys i nærheten av isbreene i flere timer — for å oppnå et relief i selve platen, som bokstavelig talt blir skåret av lys. Kunstneren utforsker parallellene mellom de umerkelige, men kraftfulle, strømmene av is og langsomheten i å bevege seg til fots i et fjellterreng.

Annonse

Utstillingen holder ellers åpent fra 30. november til 17. desember. Mer info HER.

På Schloss kan du laste ned fonter navngitt etter blant andre Ella Trebe. (Foto: Schloss)

«Women against Hitler» av Bea Schlingelhoff på Schloss
(Kirkegårdsgata 14, åpning fredag fra kl. 19.00 til 21.00)

Utstillingen «Women against Hitler» viser skrifttyper, navngitt etter Hanna Solf, Marianne Baum, Ella Trebe, Lisa Fittko og Anna Mettbach. Alle skrifttypene kan lastes ned gratis under utstillingsperioden via en lenke. Utstillingen viser og et innrammet ‘wimminfesto’, skrevet av kunstneren selv, og en tekst av  Sadie Plant.

Utstillingen holder ellers åpent fra 1. desember til 14. januar. Mer info HER.

Auksjonsutstillingen «Samtid, moderne og klassisk» åpner torsdag. (Foto: Blomqvist Kunsthandel)

«Samtid, moderne og klassisk» på Blomqvist Kunsthandel
(Tordenskiolds gate 5, åpning torsdag fra kl. 18.00)

12. desember skal Blomqvist Kunsthandel ha en stor kunstauksjon, og åpner denne uka for å se utstillingen med alle verkene som er med i denne. Enten du ahr råd til å være med i auksjonen eller ikke tror vi denne åpningen er verdt turen, om enn bare for å se verk av kunstnere som Aase Texmon Rygh, Tom Sandberg, Jakob Weidemann, Harriet Backer, Vanessa Baird og Jan Groth — bare for å nevne noen.

Utstillingen holder ellers åpnet til 12. desember. Mer info HER.

Brit Fuglevaag. (Foto: Oslo Kunsthandel)

«Brit Fuglevaag velger seg Ryszard Warsinski» på Oslo Kunsthandel
(Kristian Agusts gate 13, åpning torsdag fra kl. 18.00)

I utstillingsserien «velger seg» lar Oslo Kunsthandel en samtidskunstner velge seg en annen kunstner med referanse til eget kunstnerskap. Denne gangen har Brit Fuglevaag valgt Ryszard Warsinski. Fuglavaag debuterte som kunstner i 1965, og er en av pionérene innen nyere norsk tekstilkunst. Kunstneren eksperimenterer og utforsker en lang rekke ulike teknikker, materialer og uttrykk og hennes politiske engasjement kommer ofte til uttrykk.

Fuglevaag traff Ryszard Warsinski da de begge studerte ved Kunstakademiet i Warszawa i 1963. De giftet seg og flyttet til Norge. Warsinskis særegne billedverden har rot i polsk kultur og tradisjon, men er grenseoverskridende, og uttrykkes gjennom ulike materialer og teknikker.

Utstillingen holdes ellers åpent fra 30. november til 5. desember. Mer info HER.

Karin Erixons utstilling «Basil» åpner torsdag. (Foto: LNM)

«Basil» av Karin Erixon på galleri LNM
(Kongens gate 2, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

I sin utstilling «Basel» på galleri LNM viser Karin Erixon et totalverk bestående av lyd, maleri og skulptur. Her er låttekster fra 70-tallets progressive bevegelse sammensatt med William Holman Hunts maleri «Isabella and the pot of Basil», der han skildrer en scene fra diktet «Isabella, or the pot of Basil» av John Keats — en fortelling om kjærlighet og et forsøk på å konservere den.

Erixon arbeider med maleri, tekst, skulptur og lyd, og hennes verk presenteres ofte som poetiske narrativ der hun tar i bruk allegori og symbolisme for å beskrive hvordan sosiale strukturer og samfunnet blir formidlet i privatlivet.

Utstillingen holder ellers åpent fra 30. november til 22. desember. Mer info HER.

Verk av Line Solberg Dolmen. (Foto: SOFT galleri)

«Olje og vann» av Line Solberg Dolmen på Soft galleri
(Rådhusgata 20, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

«Olje og vann» er Line Solberg Dolmens første separatutstilling etter endt master fra Kunsthøgskolen i Oslo. Solberg Dolmen arbeider hovedsakelig med tekstile installasjoner som reflekterer ulike problemstillinger, og de siste årene har forflytning og tilknytning stått sentralt i kunstnerskapet hennes. I utstillingen presenterer kunstneren en installasjon som omhandler relasjonen mellom olje og vann. I grafiske fremstillinger av hvordan havet stiger, tegnes både fortid, nåtid og et fremtidsscenario inn i kartet.

Utstillingen holder ellers åpent fra 30. november til 1. januar 2018. Mer info HER.

Førsteårsstudentene i bachelorstudiet på Kunstakademiet stiller ut torsdag og fredag. (Foto: 1BFA)

«Gradually Slip In Some Intimacy» – førsteårsstudenter ved Kunstakademiet stiller ut
(Fosseveien 24, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 21.00)

Hvis du vil se unge kunstnerspirer har du muligheten torsdag og fredag denne uka. Førsteårsstudentene på bachelorstudiet ved kunstakademiet på Kunsthøgskolen i Oslo åpner sin første utstilling, som holder åpent torsdag fra kl. 19-21 og fredag fra kl. 12-20. Mer info HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar