Galleri Brandstrup
VERNISSAGEGUIDEN

Ukas beste utstillingsåpninger

Personlig mytologi, menneskets påvirkning på økosystemer og CD-covere: Få med deg disse kunståpningene denne uka.

Det nærmer seg jul, og i den anledning åpnet Kunstnerforbundet sin juleutstilling for et par uker siden, og denne helgen arrangerer Grafill julemarked. Ellers kan du få med deg blant annet maleri, fotografi, CD-covere, video, installasjoner og illustrasjoner på utstillingsåpningene vi har plukket ut i ukas vernissageguide.

Bjørn Båsen, Tablets III, 2017. (Foto: Galleri Brandstrup)

«Krønike» av Bjørn Båsen på Galleri Brandstrup
(Tjuvholmen allé 5, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 21.00)

Bjørn Båsens nye utstilling handler om hvordan forholdet mellom tidligere historie og nåværende identitet kan separeres fra hverandre, men alltid vil påvirke og forme oss — og består av syv malerier, ett skulpturmaleri, 18 tegninger og en tegneserie. Kunstneren tar utgangspunkt i en personlig mytologi sentrert rundt en fiktiv vestlig by, og utstillingen bruker byens utvikling som verktøy til å belyse samspillet mellom historiske hendelser og objektenes og arkitekturens visuelle utforming.

Utstillingen holder ellers åpent fra 7. til 22. desember. Mer info HER.

«Anthropos» av Javier Barrios på Melk
(Waldemar Thranes gate 51, åpning fredag fra kl. 19.00 til 21.00)

«Anthropos» av Javier Barrios åpner fredag. (Foto: Melk galleri)

På Melk lanserer Javier Barrios sin nye fotobok, samt åpner en utstiling bestående av fotografier og skulpturer. «Anthropos» er en kunstnerisk utforskning av menneskelig påvirkning på geologi og økosystemer, som baserer seg på den foreslåtte nye geologiske epoken antropocen. I boken som lanseres presenterer Barrios en dynamisk, sterk og kaotisk representasjon av menneskelig aktivitet, plassert mot naturen, som til sammenligning virker mer rolig og balansert. Kunstneren bruker fotografier han har funnet og samlet på over flere år – noe som har blitt en del av hans kunstneriske praksis.

Utstillingen holder ellers åpent fra 8. til 12. desember. Mer info HER.

«Kings of Bling by Shawn Brauch» av Espen Iden på Akademirommet
(Wergelandsveien 17, åpning fredag fra kl. 19.00)

Fra 1992 til 2003 produserte Pen & Pixel Graphics over 19 000 CD-cover for over 6000 artister. Shawn Brauch var co-founder og kreativ leder for selskapet i Huston, Texas, og har sammen med kunstner Espen Iden til denne utstillingen satt sammen et utvalg covere som presenterer en del av hip hop-historien, gjennom de vakre og absurde arbeidene til Pen & Pixel Graphics.

Utstillingen holder ellers åpent fra 8. til 10. desember. Mer info HER.

Atopia presenterer videoprogram med kunstnere fra Mexico. (Foto: Atopia)

«Cities of the World: Mexico-City» på Atelier Nord ANX
(Olaf Ryes plass 2, åpning torsdag fra kl. 19.00)

Atopia arrangerer et videoprogram på Atelier Nord ANX, kuratert av Miguel Jara. Her utforskes forholdet mellom sted og persepsjon, og gjør et forsøk på å skape bedre forståelse for geopolitiske forhold for kunstnerisk produksjon i Mexico by. Programmet bringer sammen ti kunstnere som bor og arbeider i byen, og hvis verk reflekterer over dilemmaene og spenningene i en by som er i rask endring.

Utstillingen holder ellers åpent fra 7. til 17. desember. Mer info HER.

 

«Myk Harnisk» åpner fredag. (Foto: UKS)

«Myk Harnisk» av Constance Tenvik på UKS og Kunstnernes Hus
(St. Olavs gate 3, åpning fredag fra kl. 19.00 til 00.00)

Fredag åpner Constance Tenviks utstilling «Myk Harnisk», som finner sted både på UKS og Kunstnernes Hus. Tenvik tar for seg et katastrofalt forsøk på å gjenskape en middelalderturnering på et skotsk slott i Ayshire i 1839, hvor et voldsomt regnvær og et uventet høyt oppmøte vanskeliggjorde de noble opptredenene. Kunstneren utforsker det humoristiske paradokset av romantisk tilbakeskuende higen etter en svunnen tid, og skaper en betimelig peker til samtidens konservative dragning mot en annen tidsepoke.

Utstillingen holder ellers åpent fra 9. desember til 14. januar 2018. Mer info HER.

Designere og illustratører lager julemarked. (Foto: Grafill)

Grafills julemarked
(Rosenkrantz gate 21, åpning lørdag fra kl. 12.00)

En slags utstillingsåpning: Grafill arrangerer julemarked med en rekke designere og illustratører. Her selger de alt fra plakater, trykk notatbøker, magasiner, tegneserier og julepapir. Julemarkedet er åpent lørdag og søndag fra kl. 12.00 til 18.00. Mer info HER.