fbpx
Håkon Borg
VERNISSAGEGUIDEN

Årets siste vernissageguide

Det nærmer seg jul – også for galleriene. I årets siste vernissageguide anbefaler Subjekt både utstillingsåpninger og salgsutstillinger, hvor du blant annet kan få tak i verk av kunstnere tilknyttet Kunstakademiet for bare 500 kroner.

Denne uka åpner Kunsthøgskolen i Oslo dørene for alle interesserte. I tillegg kan du kjøpe kunst for 500 kroner samme sted, av kunstnere tilknyttet Kunstakademiet. Alle pengene går til organisasjonen Dråpen i havet, og på listen over deltakende kunstnere står en rekke viktige navn. Ellers anbefaler vi BOAs lysprosjekt som settes opp i morgen, og Anna Ihles utstilling «Nedetid» som åpner i kveld.

BOA inviterer til en kveld i mørket. (Foto: BOA)

«I mørket» av Marie Sjøvold og ProsjektorPøblene på BOA
(Rådhusgata 19, åpning fredag fra kl. 18.00 til 21.00)

«I mørket» er et lysprosjekt ute på Christiania Torv, uteplasen til BOA. Publikum kan oppleve og interagere med utstillingen som er laget av Marie Sjøvold og ProsjektorPøblene. Sjøvold viser foto- og videoinstallasjonen «Om natten er alle alene», som skildrer den unike tilstanden som oppstår om natten – mellom mørket og lyset, drøm og virkelighet.

ProsjektorPøblene viser en audiovisuell installasjon hvor publikum blir servert utvalgte sannheter fra Charles Dickens «En julefortelling» via interaksjon med sensorer. Publikum tar rollen som artist, og animert typografi og grafikk fyller fasaden til BOA.

Prosjektet kan ses bare denne kvelden. Mer info HER.

Anna Ihles utstilling åpner torsdag. (Foto: RAM galleri)

«Nedetid» av Anna Ihle på RAM galleri
(Thorvald Meyers gate 51, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 21.00)

I sin nye utstilling viser kunstner Anne Ihle to nye installasjoner kalt «Power nap» og «Downtime». Arbeidet med utstillingen har kunstneren gjort mellom frokost og middag, og i denne arbeidstiden forhandlet mellom en protestantisk, vestlandsk arbeidsmoral og en start-up-vibe, begge inspirert av Ihles hjemby; oljebyen Stavanger.

Ihle har de siste fem årene undersøkt arbeidets betydning i dag. Hun har blant annet hugget i stein, skjært i tre, vasket gull og invitert til samtaler i arbeidsprosessen — ofte med spørsmål som: Når er arbeidsdagen din over? Hva regnes som jobb?

Utstillingen holder ellers åpent fra 14. desember til 21. januar 2018. Mer info HER.

KHiO åpner dørene. (Foto: Håkon Borg)

Åpen skole på Kunstakademiet
(Fossveien 24, åpning torsdag fra kl. 14.00)

Hvert år i midten av desember åpner Kunstakademiet i Oslo dørene og inviterer alle som er interessert inn. 105 studenter med forskjellig arbeidsmetode og innfallsvikel til kunstens flere uttrykk viser fram alt fra prosesser og skisserte prosjekter til ferdige arbeider. Åpent akademi er i helhet en stor utstilling, hvor atelierer, utstillingsrom, uteområdet rundt skolen benyttes som visningssteder. Studentene står selv for sammensetningen og utvalg av arbeider.

Akademiet er åpent torsdag fra kl. 14.00 til 23.00 og fredag fra kl. 10.00 til 17.00. Mer info HER.

Salgsutstilling under åpne dager på KHiO. (Foto: Beatrice Alexanian)

«14,8 x 21» på Kunsthøgskolen i Oslo
(Fossveien 24, åpning fredag fra kl. 16.00 til 20.00)

Fredag åpner en stor salgsutstilling hvor kunstnere basert i Norge og kunstnere med tilknytning til Kunstakademiet i Oslo er invitert til å sende inn ett verk hver. Verkene selges anonymt for 500 kroner per stykk. Pengene fra salget doneres uavkortet til Dråpen i havet, en frivillig organisasjon som arbeider for flyktninger.

Alle verk er signert på baksiden og vil være synlig først etter utstillingsperioden. Initiativet er inspirert av Jonas’ Julekort i København og RCA Secret i London, og er initiert og kuratert av Beatrice Alexanian og Anna Sofie Mathiasen.

Utstillingen holder åpent torsdag og fredag. Mer info HER.

Kunstnernes Hus har funnet fram plakater og kataloger fra sitt arkiv. (Foto: Kunstnernes Hus)

Julesalg fra arkivet på Kunstnernes Hus
(Wergelandsveien 17, torsdag og fredag fra kl. 11.00)

Kunstnernes Hus har vært i arkivet og hentet frem plakater, kunstkataloger og kort fra 70-tallet og frem til i dag, som selges kun torsdag og fredag denne uken. Mer info HER.