VERNISSAGEGUIDEN

Ikke gå glipp av disse kunståpningene

Oslo Kunstforening
Oslo Kunstforening
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Ukas beste utstillinger utforsker blant annet maktstrukturene i kunstverdenen, mennesket i relasjon til bymiljøer og forholdet mellom original og reproduksjon.

To kunstnerduoer åpner soloutstillinger, på OSL contemporary åpner Ane Mette Hols utstilling med nye tegninger, og Landsforeningen Norske Malere har invitert unge, nyutdannede kunstnere som arbeider med maleri til å stille ut. Les mer om disse, og to andre utstillingsåpninger vi anbefaler i ukas vernissageguide.

Ane Mette Hol viser ni nye arbeider. (Foto: OSL contemporary)

Ane Mette Hol på OSL contemporary
(Haxthausens gate 3, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 21.00)

Ane Mette Hol arbeider konseptuelt med tegning, og utforsker forholdet mellom original og reproduksjon. Ved det første møtet kan Hols arbeider vire som ready-mades, som tilsynelatende ikke kan skilles fra industrielt produserte gjenstander. Hol skaper imidlertid to- og tredimensjonale tegninger som reproduserer gjenstandenes tekstur, materialet og taktilitet — og hennes reproduksjoner utføres så godt at tilskueren må ta en ekstra kikk for å oppdage at de er nøye tegnet for hånd.

I sin andre utstilling på OSL contemporary viser Hol ni arbeider dette visuelle språket. Hun viser på subtilt vis hvordan representasjoner kan være mer enn en passiv etterligning av eksisterende gjenstander.

Annonse

Utstillingen holder ellers åpent fra 18. januar til 24. februar. Mer info HER.

Bakketun & Norums utstilling åpner torsdag. (Foto: Oslo Kunstforening)

«Anthropology Archaeology Apology» av Bakketun & Norum på Oslo Kunstforening
(Rådhusgata 19, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Kunstnerduoen Bakketun & Norum består av Andrea Bakketun og Christian Tony Norum. De undersøker intuitivt sine omgivelser, arkitektoniske og fysiske kvaliteter på et sted, så vel som reminisensen etter et objekt, et spor av en personlig historie eller historisk hendelse. I sin utstilling på Oslo Kunstforening viser duoen en totalinstallasjon som beveger seg igjennom foreningens tre rom, og som inneholder blant annet skulptur, video, oljemalerier, akvareller og kjemikalier på papir.

Utstillingen holder ellers åpent fra 18. januar til 25. februar. Mer info HER.

Unge inviterte 2018 på Landsforeningen Norske Malere
(Kongens gate 2, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

LNM markerer starten på sitt jubileumsår med utstillingen «Unge inviterte» hvor unge nyutdannede kunstnere inviteres til å stille ut. Denne gangen er det kunstnerne Fredrick Arnøy, Wendimagegn Belete, Ruben Eikebø, Lina Norell og Hanna Roloff som er invitert. Utstillingen viser noe av bredden i det yngre kunstfeltet i dag og de fem kunstnerne representerer ulike innfallsvinkler til maleriet.

Utstillingen holder ellers åpent fra 18. januar til 4. februar. Mer info HER.

«Karst Interior» åpner torsdag. (Foto: Podium)

«Karst Interior» av Namik Mackic på Podium
(Hausmanns gate 34, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 23.00)

Namik Mackic arbeider på tvers av designforskning og pedagogikk, strategisk design og kunst, og gjennomførte nylig forskerstudiet med Harvard University Graduate School of Design. I sin utstilling på Podium oppsøker Mackic en episode i sin fars vitenskapelige virke. Han zoomer inn på en grønn slette i Hercegovinas høyland, som langsomt blir spist opp av kullgruvedrift, og panorerer over et geopolitisk høyspent terreng, på sporet av grunnforestillingene i det sosialistiske moderniseringsporsjektet. Verket han viser forteller om liv omskrevet etter tekniske skjemaer, i en topografi som motsetter seg enkel kategorisering. Resultatet er en reiseskildring farget av teori som skaper et landskapsportrett for samtiden.

Utstillingen holder ellers åpent fra 18. til 28. januar. Mer info HER.

John David Nielsen. (Foto: Galleri K)

John David Nielsen på Galleri K
(Bjørn Farmanns gate 2, åpning fredag fra kl. 19.00 til 21.00)

John David Nielsen viser nye malerier på Galleri K, som utvider og viderefører en motivkrets og et bildespråk kunstneren har utviklet i over 50 år. Hans bilder er en detaljrik fremstilling av mennesker og bygninger, samt mennesker i relasjon til bygninger, bymiljøer og interiør, skulpturer, byster og  menneskekjære dyr som hunder og katter. Nielsens malerier er fortellende og rike på forestillinger, men akkurat hva det er de ønsker å fortelle forblir uvisst.

Utstillingen holder ellers åpent fra 19. januar til 18. februar. Mer info HER.

Bobrikova & de Carmen, “The (Art) World”, Seoul Art Space Geumcheon, 2017. (Foto: BOA)

Bobrikova & de Carmen på BOA
(Rådhusgata 19, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

I kunstnerduoen Martinka Bobrikova og Oscar de Carmens utstilling på BOA utforsker de maktstrukturene i kunstverdenen. Arbeidene som vises refererer til det dominerende kapitalistiske systemet og dets relasjon og interaksjon med kunstfeltet. Kunstnerne stiller spørsmål ved moraliteten og validiteten i relasjonene mellom kunstnere, forhandlere, auksjonshus, samlere og rike nybegynnere som ønsker å bli samlere eller til og med investorer på kunstfeltet. Resultatet er at pågående arbeid hvis tema er en del av et større forskningsprosjekt.

Utstillingen holder ellers åpent fra 18. januar til 4. februar. Mer info HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar