Lizzie Fitch & Ryan Trecartin
Vernissageguiden

Ukas beste utstillingsåpninger

Selv om det er vinterferie i Osloregionen, ligger ikke kunst-Oslo på latsiden. Denne uken byr blant annet Kunstnerforbundet til åpning av fire separatutstillinger, Lizzie Fitch og Ryan Trecartin inntar Astrup Fearnley og Trollkrem lanserer performanceprogram på Munchmuseet.

En gjenganger for ukas utstillingsåpninger er en vilje til å eksperimentere. Lizzie Fitch og Ryan Trecartin utfordrer installasjon- og videokunst med sine «skulpturelle teatre», mens Erik Senje og Thomas Hestvold utforsker det tradisjonsrike maleriet gjennom abstraksjon, form og skulpturelle virkemiddel. Svartjord forvandler RAM Galleris lokaler til en plantelabyrint og CYAN studio lar publikum stemme på sin favoritt i gruppeutstillingen CYAN folio 2018. Mulighetene er mange for en kunstelskende osloboer!

Lizzie Fitch og Ryan Trecartin inntar Astrup Fearnley (foto: Astrup Fearnley Museet)

«Lizzie Fitch / Ryan Trecartin» på Astrup Fearnley Museet
(Strandpromenaden 2, åpning torsdag 22. februar kl. 18:00)

I kveld åpner Astrup Fearnley en utstilling med amerikanske Lizzie Fitch og Ryan Trecartin. Den kritikerroste kunstnerduoen er kjent for sine «skulpturelle teatre», som forener film, animasjon, lyd, performance og skulptur. Gjennom kunsten tar Fitch og Trecartin for seg hvordan kameraer, sosiale media og reality-tv har endret hvordan vi interagerer med våre omgivelser og forholder oss til hverandre.

Mest kjent er kanskje verket «Placebo Pets», hvor supermodellene Kendall Jenner og Gigi Hadid spiller hovedrollene som fiktive skapninger i krysningsfeltet mellom dyr og menneske. Om dette verket inngår i utstillingen på Astrup Fearnley vet vi ikke. Men, vi er sikre på at Fitch og Trecartin vil levere et surrealistisk sammensurium uten like, fylt med humor, skrekk og popkulturelle referanser.

Utstillingen står til 20. mai. Mer info HER.

Få også med deg etterfesten på The Villa!

Thomas Hestvold er én av de fire kunstnerne som åpner separatutstilling i Kunstnerforbundet (foto: Thomas Hestvold)

Erik Senje, Lisbet Dæhlin, Pierre Lionel Matte og Thomas Hestvold på Kunstnerforbundet
(Kjeld Stubs gate 3, åpning torsdag 22. februar kl. 18:00)

Kunstnerforbundet åpner fire nye separatutstillinger denne uka. Her vil man kunne se alt fra eksperimentelt maleri til ikonisk keramikk.

Thomas Hestvold og Erik Senje arbeider på hver sin måte med å utfordre maleriets tradisjonelle form og uttrykk. Pierre Lionel Matte viser 22 akrylmalerier som utgjør serien «Ali’s Dictionary», med utgangspunkt i en rekke personlige gjenstander (dagbøker, fotoalbum etc.), som Matte arvet fra sin venn Ali Farah Takar (1949-2012).

I vindussalen åpner en minneutstilling med keramiske verk av Lisbet Dæhlin, som gikk bort i 2012. Her vil man kunne gjøre et dypdykk i Dæhlins produksjon, som strakk seg fra bruksgjenstander (kopper og fat) til monumentale krukker.

Samlet utgjør de fire kunstutstillingene en spennende kombinasjon av yngre og eldre kunstnergjerninger, som tillater de besøkende å se både fremover og bakover i norsk kunsthistorie.

Utstillingene står til 24. mars. Mer info HER.

«Meander» av kunstnergruppen Svartjord åpner på RAM Galleri (foto: RAM Galleri)

«Meander» av Svartjord på RAM Galleri
(Thorvald Meyers gate 51, åpning torsdag 22. februar kl. 18.00-21.00)

Kunstnergruppen Svartjord består av Siren Elise Dversnes Dahle, Mari Østby Kjøll og Yola Maria Tsolis. Siden 2014 har de tre kunstnerne samarbeidet om utstillinger hvor de diskuterer tema som økologi, urbanitet og kollektivitet.

Utstillingen «Meander» som i kveld åpner på RAM Galleri er en videreføring av Svartjords første utstilling «Prindsekjøkkenet», hvor de tre kunstnerne lagde arkitektur gjennom samplanting av mais, bønner og squash. Til «Meander» har Svartjord laget en labyrint av jordkasser som strekker seg gjennom utstillingslokalet og skaper egne rom, hvor kunstnerne viser separate arbeider.

Utstillingen står til 24. mars. Mer info HER.

Tor Erik Bøe lanserer Trollkrem Import på Munchmuseet (Foto: Munchmuseet)

Lansering av Trollkrem Import på Munchmuseet
(Tøyengata 53, torsdag 22. februar kl. 19.00)

I forbindelse med Munchmuseets samtidskunstsatsning gjennom «Munchmuseet i bevegelse» har Tor Erik Bøe, fra performance duoen Trollkrem, kuratert en performancefestival. Den vil foregå over fem kvelder over det neste halvåret i ulike lokaler på Grønland. I kveld slippes programmet under Munchmuseets «Late Night», og vi venter i spenning på å få innsyn i hva Bøe har planlagt. Trollkrem arrangerte i 2016 performancefestivalen Soppen i Ekebergparken, og ryktene sier at Trollkrem Import er en videreføring av Soppen. Lanseringen byr på smakebiter fra programmet med performance av Dahir Doni, så vel som at den amerikanske kunstneren Lex Brown vil fortelle om sin deltakelse.

Mer info HER.

SCHLOSS viser et utvalg av Matt Wolfs dokumentarer (fotostills fra Wild Combination)

Matt Wolf på Schloss
(Kirkegårdsgata 14, åpning fredag 23. februar kl. 19.00-22.00)

Fra fredag av vil SCHLOSS vise filmer av den amerikanske filmskaperen Matt Wolf i sine lokaler. Wolf er kjent for sine prisbelønnede dokumentarfilmer som har vært vist på filmfestivaler verden over. Gjennom filmen undersøker Wolf ungdomskultur, kunst, musikk og skeiv historie. Hos SCHLOSS vil man den neste måneden få en unik mulighet til å se fire av hans mest kjente filmer «Wilde Combination», «Teenage», «The Town I Live In» og «I Remember».

Filmene vises til 16. mars. Mer info HER.

Velg din favoritt på CYAN studios gruppeutstilling CYAN folio!

Cyan Folio 2018 på Cyan studio
(Jens Bjelkes gate 13A, åpning søndag 25. februar kl. 17.00-21.00)

På søndag åpner CYAN studio CYAN folio, en gruppeutstilling som viser 30 utvalgte fotografers prosjekter i arbeid. Under utstillingsperioden vil publikum kunne stemme på bildet de liker best. Den vinnende fotografen vil få utstillingsplass på CYAN studio og Preus museum i løpet av 2018. Under CYAN folio vil man kunne bli kjent med en rekke up-and-coming fotografer, så vel som å få delta i den innledende kurateringen av en utstilling gjennom avstemningen.

CYAN folio åpner med foredrag av kurator Julie Graham og kunstnersamtaler med de ulike fotografene.

Utstillingen står til 4. mars. Mer info HER.