Oslo internasjonale teaterfestival
Vernissageguiden

Oslos beste kunståpninger denne uka

Atter en god uke for kunståpninger i hovedstaden. Oslo byr på en rekke spennende kunstopplevelser som favner bredt.

På Kunsthall Oslo kan man bli kjent med historien bak utsmykningen av Oslo rådhus, mens LNM byr på en undersøkelse av det abstrakte i Mona Orstad Hansens malerier og knekkebrødkunst av Nicklas Gahnström.

Vi ser også fram til å få sett en god dose performancekunst på Kunstplass[10], under Oslo internasjonale teaterfestival, og på Trollkrem Import.

Mona Orstad Hansen tar i bruk skulpturelle objekter for å utfordre det klassiske abstrakte maleriet (foto: LNM)

«Det utspiller seg et stykke» av Mona Orstad Hansen og «Hors d’oeuvre» av Nicklas Gahnström på LNM
(Kongens gate 2, åpning torsdag 8. mars kl. 18.00-20.00)

LNM inviterer til åpning av to utstillinger i kveld.

I «Det utspiller seg et stykke» kan man se Mona Orstad Hansens abstrakte arbeider. Orstad Hansen har de siste årene arbeidet med en forenkling av det abstrakte maleriet. Hun benytter én eller to farger direkte på upreparert lerret, og lar disse elementene av farge skape ulike linjer mot et ellers uberørt lerret. Utstillingen på LNM vil bestå av Orstad Hansens simplistiske malerier, satt opp mot ulike skulpturelle objekter. Gjennom objektene utfordrer Orstad Hansen det klassiske abstrakte maleriet, som hun selv er tiltrukket av.

Samtidig med Orstad Hansens utstilling, åpner Nicklas Gahnströms «Hors d’oeuvre» i prosjektrommet. Utstillingens tittel oversettes gjerne fra fransk til norsk med ordet «appetittvekker» – noe som passer utmerket med Gahnströms utstilling, hvor han viser en serie mindre verk utført på knekkebrød(!). Det lyder svært kulinarisk, selv om disse knekkebrødene neppe er til å spise…

Les mer HER.

Geometrien utforskes i Josefine Lyches nye utstilling på QB Gallery (foto: QB Gallery)

«Cosmic Shoutout» av Josefine Lyche på QB Gallery
(Tordenskjolds gate 5, åpning torsdag 8. mars kl. 18.00-20.00)

Josefine Lyches utstilling «Cosmic Shoutout» åpner i QB Gallerys lokaler i kveld. Lyche er kjent for sine abstrakte malerier og skulpturer, og i «Cosmic Shoutout» gjør hun et grundig dypdykk i geometriens verden. Gjennom å dra linjene tilbake til konseptkunstneren Marcel Duchamp og bruke referanser til filosofen Gilles Deleuze, fletter Lyche på snedig vis sammen fortid og nåtid. De abstrakte akryl- og oljemaleriene utforsker ikke bare geometrien i linjer, form og farge, men også i et større symbolsk og filosofisk perspektiv.

Les mer HER.

Maria Hassabi viser liveinstallastjonen «Staging: solo» under Oslo internasjonale teaterfestival (foto: Thomas Poravas)

«Oslo internasjonale teaterfestival» på Black Box teater, Dansens hus, Kunstnernes hus, m.m.
(Ulike steder i Oslo fra 8.-17. mars)

For dem som setter pris på performancekunst, bør man absolutt få med seg «Oslo internasjonale teaterfestival» som begynner idag. Årets festivalprogram inneholder en rekke forestillinger som befinner seg i krysningsfeltet mellom teater, performancekunst og dans. Vi ser særlig fram til iscenesettende koreografen Ingri Fiksdals «Diorama», som vises på Hukodden strand 8.-11. mars, og Maria Hassabis liveinstallasjon «Staging: solo» som holdes på Kunstnernes hus 10. og 11. mars.

Se hele programmet og finn billetter HER.

Kikka Rytkönen er en av kunstnerne som er med i utstillingen «Protest Song Competition» (foto: Kunstplass[10])
«My Zeitgeist Hurts» og «Performance Voyage 7: Protest Song Competition»på Kunstplass[10]
(Tordenskjolds gate 12, åpning fredag 9. mars kl. 19.00-21.00)

Under paraplyen «Protest Factory» åpner de to utstillingene «My Zeitgeist Hurts» og «Performance Voyage 7: Protest Song Competition» på Kunstplass[10] førstkommende fredag.

«My Zeitgeist Hurts» er resultatet av nok et samarbeid mellom de to norske kunstnerne Siri Hjorth og Sebastian Makonnen Kjølaas. Denne gangen tar de for seg intet mindre enn tyske filosofen Georg Wilhelm Friedrichs begrep zeitgeist (tidsånd). Utstillingen er både en etymologisk undersøkelse av Hegels begrep, og et forsøk på å skape egne, samtidige diskusjoner av det omfattende begrepet.

«Performance Voyage 7: Protest Song Competition» viser på sin side videoperformancer fra 18 internasjonale kunstnere og kunstnergrupper som tar for seg politiske situasjoner og frustrasjoner gjennom ulike protestsanger. Her vil man bli kjent med både samtidens og framtidens protestsanger.

Under utstillingsåpningen byr Kunstplass[10] også inn til live performance av Siri Hjorth og de to finske kunstnerne Kikka Rytkönen og Heidi Kilpeläninen.

Les mer HER.

Se historien bak utsmykningen i Oslo Rådhus (foto: Kunsthall Oslo)

«Freskobrødrene og frihetens søstre» på Kunsthall Oslo
(Rostockgata 2-4, åpner lørdag kl.12.00)

Om du noen gang har lurt på hvordan det ekstravagante interiøret i Oslo rådhus ble til, er dette utstillingen for deg! Fra lørdag av vil man kunne se et utvalg skisser, kunstverk, fotografier og arkivmateriale som sammen forteller historien bak maleriene, freskene, utskjæringene og billedvevene som pryder rådhusets mange saler. Ikke bare gir utstillingen et utmerket innblikk i utsmykningen til et av Norges mest påkostede bygg noen sinne – her vil man også kunne gjøre seg kjent med noen av de mest sentrale norske kunstnerne fra mellomkrigstiden.

Les mer HER.

Performanceduoen Trollkrem (foto: István Virág)

«Trollkrem Import» på Grønlands basar
(Grønlands basar, onsdag 14. mars kl. 20.00-22.00)

På onsdag inviterer performanceduoen Trollkrem, i samarbeid med Munchmuseet, til den første av totalt fem performancekvelder i Grønlandsleiret. Første sted ut er Grønlands basar, hvor man mellom kl 20.00 og 22.00 vil kunne møte norske og internasjonale kunstnere som vil omdanne butikksenteret til en levende arena for ulike kunstneriske uttrykk.

Les mer HER.