Vernissageguiden

Ukas beste utstillingsåpninger

Marvin Halleraker
Marvin Halleraker
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Det er endelig torsdag, og vi er klare for kunstbonanza. Denne uka anbefaler vi sju utstillingsåpninger i Oslo-området.

Denne uka byr på flere anledninger til å bli kjent med relativt unge kunstnerskap. På Tegnerforbundet kan man dykke ned i Truls Rukke Hjelmark mystiske tegneverden, og på Destiny’s Atelier kan man oppleve en video- og lydinstallasjon av Rosa Aiello og Dan Kwon.

Vi gleder oss også til å få innblikk i kunstscenen i Beirut på Oslo Kunstforenings nye utstilling.

Opplev kunstscenen i Beirut hos Oslo Kunstforening (foto: Akram Zaatari)

«Beirut, Beyrut, Beyrouth, Beyrout» på Oslo Kunstforening
(Rådhusgata 19, åpning torsdag 15. mars kl. 18.00-20.00)

På Oslo Kunstforening møtes Midtøsten og Norden, når utstillingen «Beirut, Beyrut, Beyrouth, Beyrout» stiller ut hele 15 kunstnere. Her får vi en unik mulighet til å bli kjent med den vibrerende kunstscenen i Beirut, også kjent som Midtøstens Paris – en by som preges av sitt kulturelle mangfold. Mange av kunstnerne er flerspråklige og har dobbelt statsborgerskap. De har bokstavlig talt én fot i Midtøsten og den andre i Europa. Utstillingens kunstnere belyser og stiller spørsmålstegn ved Libanons samfunn og historie med skarphet, alvor, sorg og humor. Kjært barn har mange navn, og «Beirut, Beyrut, Beyrouth, Beyrout» vil ikke bare opplyse om Midtøstens samtidskunstscene, den vil trolig også utfordre noen stereotypiske forestillinger om den myteomspunnede regionen.

Annonse

Les mer HER.

Hos Tegnerforbundet kan man se Truls Rukke Hjelmarks surrealistiske tegninger (foto: Tegnerforbundet)

Marvin Halleraker og Truls Rukke Hjelmark på Tegnerforbundet
(Rådhusgata 17, åpning torsdag 15. mars kl. 18.00-20.00)

I kveld åpner to nye separatutstillinger på Tegnerforbundet med Marvin Halleraker og Truls Rukke Hjelmark.

Marvin Hallerakers tegninger har vært på trykk i blant annet Morgenbladet, Bergens tidene, Vårt land og Klassekampen. Hans treffsikre og til tider nådeløse strek, er derfor kjent for mange. I Tegnerforbundet samles nå et utvalg av Hallerakers tegninger fra de siste ti årene. Utstillingen gir anledning til å se tilbake på noen av de viktigste nyhetssakene fra det siste tiåret, så vel som at den gir oss et innblikk i Hallerakers teknikk.

Den noe yngre kunstneren Truls Rukke Hjelmarks arbeider vil også være å se i Tegnerforbundet fra og med i kveld. I utstillingen «Hypernormalia» får vi et innblikk i Rukke Hjelmarks absurde univers. Rukke Hjelmark arbeider hovedsakelig med tegning og kollasje, og ser på alle arbeidene sine som ett sammenhengende verk. I Tegnerforbundet vil man kunne se noen av hans nyeste blyantarbeider, hvor surrealisme, moderne myter og en stadig mer «herpa» biosfære blandes sammen.

Les mer HER.

Nils Martin har latt seg inspirere av Thai- og kickboksing (foto: Galleri Format)

«Loose Fit Supertight» av Nils Martin på Galleri Format
(Rådhusgata 24, åpning torsdag 15. mars kl. 18.00-20.00)

Nils Martins kunst kan beskrives som et møte mellom kunsthåndverkets tekniske dedikasjon og popkunstens overfladiske letthet. I utstillingen «Loose Fit Supertight» presenteres nye håndkolorerte keramiske objekter, lagt opp som sirkeltrening hvor det terpes på elementære kampsportteknikker. Martin har særlig latt seg inspirere av Thai- og kickboksing.

Les mer HER.

Linn Kolstad Yuens «Travel in the Mist» er blant verkene du kan oppleve i Bærum Kunsthall (foto: Bærum Kunsthall)

Lise Kolstad Yuen og Fenn & Hestvold i Bærum Kunsthall
(Odd Nansens vei 19, åpning torsdag 15. mars kl. 18.00-20.00)

Bærum Kunsthall byr også til dobbeltvernissage i kveld.

Lise Kolstad Yuen vil i utstillingen «Dawn» presentere fire arbeider der hun har tatt utgangspunkt i opplevelsen av tid og rytme. Kolstad Yuens bruk av ulike materialer som olje, glass, stål, epoxy og tyll gjør at de abstrakte verkene gir assosiasjoner til både organisk natur og urban industri.

Harald Finn og Thomas Hestvold arbeider i sin utstilling ut fra spørsmålet: «På slutten av 80-tallet, etter at det heftige maleriet hadde dominert kunstfeltet fullstendig i godt og vel ti år, var ville fakter og spontane gester blitt ufarbare veier for oss som fortsatt ville male. Men var det mer å hente i modernismens flatemaleri?». Finn og Hestvold arbeider begge abstrakt, men med ulike uttrykk. Utstillingen viser hvordan de to kunstnerne angriper mulighetsfeltet spørsmålet inviterer til på svært forskjellige måter.

Les mer HER.

Video-still fra «For the Children» (foto: Destiny’s Atelier)

«For the Children» av Rosa Aiello og Dan Kwon på Destiny’s Atelier
(Riddervolds gate 9, åpning fredag 16. mars kl. 18.00-20.00)

På fredag åpner en ny utstilling på Destiny’s atelier. Her vil kunstnerne Rosa Aiello og Dan Kwon vise video- og lydinstallasjonen «For the Children». Aiello og Kwon er begge utdannet ved Städelschule i Frankfurt am Main, og er allerede representert i en rekke internasjonale kunstsamlinger. Dette er den første visningen av Aiello og Kwons kunst i Norge, og er en flott mulighet til å bli kjent med de to friske kunstnerskap.

Les mer HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar