Vernissageguiden

Ukas beste utstillingsåpninger

Standard Oslo
Standard Oslo
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Kristi Himmelfart stopper ikke ukas vernissageguide. Samtidskunsten står i sentrum for denne ukas utstillingsåpninger.

I og med at det er helligdag nå på torsdag åpner ukas nye utstillinger onsdag og fredag.

Sommeren nærmer seg med stormskritt, og det betyr én ting: det er endelig tid for avgangsutstillinger. Denne uka kan man se bachelorstudentene i billedkunsts «Neste Nästa Næste» i Kunsthøyskolens gallerier.

Spennende samtidskunst blir det også på Standard Oslo hvor Michael Lo Presti viser 12 oljemalerier som sammenfletter moderne motiver med det tradisjonsrike stillebenmaleriet.

I tillegg viser Marius Martinssen og Sebastian Helling ny abstrakt kunst på LNM og QB Gallery, mens Heidi Glattre viser skulpturelle papirarbeider på Galleri Verkstedet.

Annonse
Pulp (fiction) består av skulpturelle papirarbeider av Heidi Glattre. (Foto: Heidi Glattre.)

«Pulp (fiction)» av Heidi Glattre på Galleri Verkstedet

(Hegdehaugsveien 12, åpning onsdag 9. mai kl. 16.00)

Heidi Glattre åpner separatutstillingen «Pulp (fiction)» på Galleri Verkstedet i kveld. Utstillingstittelen viser til papir, nærmere bestemt billig papir og billige bøker. Det nettopp dette papiret som har blitt materialet for de skulpturelle papirarbeidene Glattre nå viser frem. Ved å ta i bruk papirer fra bøker referer Glattre til ulike kjente forfattere. I sin nye utstilling stiller kunstneren spørsmål ved hva språk er, i håp om å gi uttrykk for noen eksistensielle spørsmål.

Les mer HER.

Sebastian Hellings ekspresjonistiske malerier stilles ut på QB Gallery. (Foto: QB Gallery.)

«US / THEM» av Sebastian Helling på QB galleri

(Tordenskiolds gate 5, åpning onsdag 9. mai kl. 18.00)

På QB vises en omfattende samling av Sebastian Hellings malerier fra 2015 og frem til i dag. Samtidig med utstillingsåpningen lanseres også første bind i en bokserie med Hellings tegninger. Hellings maleri har et ekspressivt uttrykt. Penselstrøkene er brutale og energiske. Motivene er i all hovedsak non-figurative, men med elementer av tekst. I sin nyere produksjon veksler Helling mellom tradisjonell maleteknikk med pensel og bruk av spraybokser. Rent teknisk, skapes det slik et møtepunkt mellom den institusjonaliserte malerkunsten og gatekunsten. Som hos andre ekspresjonister, uttrykker verkene Hellings selv – eller kanskje først og fremst hans egen kamp med sitt kunstneriske selv.

Les mer HER.

Marius Martinussen viser nye malerier som utforsker det abstrakte på LNM. (Foto: LNM.)

«Simple Complex» av Marius Martinussen på LNM

(Kongens gate 2, åpning onsdag 9. mai kl. 18.00)

I sin nye verksserie arbeider Marius Martinussen mot en rendyrking av abstraksjonen. Graderte, flate felt overlapper hverandre og bygger opp verkenes komposisjon. Rent estetisk, kan motivene minne om glass eller krystaller, som danner ulike mønstre etter klassiske komposisjonsprinsipper. Dette gir de ellers flate motivene en form for dybde.

Martinussen selv sier at han ønsker å «å utforske maleriet uten pensel», noe han gjør gjennom sin tekniske praksis. Denne undersøkelsen foregår imidlertid ikke kun praktisk, den er også knyttet opp mot kunsthistorie og -teori, som Martinussen referer til i sine arbeider.

Les mer HER.

Ikke gå glipp av avgangsutstillingene ved Kunsthøyskolen i Oslo. (Foto: KHiO.)

«Neste Nästa Næste» på KHiO

(Fossveien 24, åpning fredag 11. mai kl. 18.00)

Kunstelevene på KHiO tar snart sommerferie, hvilket innebærer at vi den neste måneden kan se frem til flere spennende avgangsutstillinger i regi av Norges mest anerkjente kunstskole. Denne helgen viser blant annet avgangselevene ved bachelorlinja i billedkunst fram utvalgte arbeider fra sine tre år på KHiO i flere av skolens lokaler. Her vil det være mye forskjellig å se på, samt undersøke. Utstillingen byr til et innsyn i hva årets bachelorstudenter har lært i løpet av sin tid på skolen, og kan muligens gi en pekepinn på hvilke tema og formspråk som vil prege Oslos kunstscene i årene fremover.

Les mer HER.

 

“Utan tittel” er et av maleriene som vises i Standard Oslos nye utstilling. (Foto: Standard Oslo.)

«ECHOES OF THE STREET VENDORS» av Mikael Lo Presti på Standard (Oslo)

(Waldemar Thranes gate 86C, åpning fredag 11. mai kl. 19.00)

På Standard Oslo vises svenske Mikael Lo Prestis arbeider fra fredag av. «Echoes of the Street Vedors» består av 12 oljemalerier. Verkene referer til den tradisjonsrike sjangeren stilleben – selv om Lo Presti, i motsetning til 1600-tallets stilleben malere, inkluderer mennesker i sine arbeider. Disse synes imidlertid å spille en birolle i forhold til de malte objektene. Bøker, sitroner og hodeskaller, som holdes av menneskefigurene, synes å være i sentrum. Hvilken rolle spiller alle disse objektene vi omgir oss med? Hva betyr de? Og, hvordan interagerer vi med dem?

Les mer HER.

 

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar