Ukas beste utstillingsåpninger

Samtidsfoto står i sentrum for denne ukas vernissager, som byr på gode muligheter til å bli kjent med det som rører seg i fotokunstmiljøet.

17. mai og pinse fører med seg en rolig helg for Oslos vernissagegjengere. Helt stille blir det imidlertid ikke, denne uka anbefaler vi tre åpninger du ikke vil gå glipp av!

På fotogalleriet åpner den årlige «Vårutstillingen», som i flere tiår har vært en av de viktigste arenaene for ny fotokunst. Årets jury har valgt ut fire kunstnere som på hver sin måte inviterer betrakteren inn, samtidig som de holder henne på armlengdes avstand.

Samtidsfoto blir det også når Cyan Studio inviterer sine mørkeromskunstnere ut i visningsrommet på selveste nasjonaldagen.

Vi ser også veldig fram til den tredje performancekvelden med Trollkrem Import som frister med joik, installasjon og skarp samfunnskritikk.

Det blir spennende samtidsfoto på Fotogalleriet denne uka. (Foto: Fotogalleriet.)

«Vårutstillingen 2018» på Fotogalleriet

(Møllergata 34, åpning onsdag 16. mai kl. 19.00)

Siden 1976 har «Vårutstillingen» vært en av de viktigste arenaene for norsk samtidsfotografi, og på torsdag åpner 2018-utgaven av den kjente utstillinga. Juryen har valgt fire kunstnere som på hver sin måte utforsker strategier for å trekke betrakteren inn, men samtidig gir henne avstand. Årets kunstnere er Morten Andenæs, Kaja Leijon, Solveig Lønseth og Ingrid Torvund.

Les mer HER.

Cyan studio gir publikum et innblikk i det som foregår i mørkerommet. (Foto: Cyan studio.)

«Fritt vilt!» på CYAN studio

(Jens Bjelkes gate 13A, åpning torsdag 17. mai kl 12.00)

Samtidsfoto blir det også på CYAN studio når Mørkeromsgjengen åpner utstillingen «Fritt vilt» på selveste nasjonaldagen. Gjennom året benytter mange fotografer seg av mørkerommet hos CYAN studio, og det er et utvalg av disse som nå bringes ut i utstillingsrommet. Vi gleder oss til å se bilder av Stig Marlon Weston, Clas Hallvik, Nina Karensdatter Staff, Åsmund Lahaug og Britta Kristina Bergersen.

Les mer HER.

Àdne Somby er en av kunstnerene som vil delta i den tredje utgaven av «Trollkrem Import». (Foto: Munchmuseet.)

«Trollkrem Import» i Botsparken

(onsdag 23. mai fra kl. 20.00-22.00)

Neste onsdag er det nok en gang duket for Trollkrem Import. Denne gangen blir det performancekveld i Botsparken på Grønland. Felles for kunstnerne er bruk kropp, stemme og bevegelser som politisk uttrykksform. Àdne Somby stiller med joik, og Marie Askeland viser et nytt verk hvor hun utforsker hvite jenters problemer med katarsis (estetiske følelser).  I tillegg vil den amerikanske kunstneren Lex Brown skape en installasjon ved hjelp av blant annet trærne i parken. Herfra vil hun fremføre egenkomponerte sanger rundt temaet «Vesten».

Les mer HER.