Vernissageguiden

Ukas beste utstillingsåpninger

Darren Almond
Darren Almond
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Film og foto står sterkt på Oslos kunstmeny denne uka.

Nok en spennende uke for oss vernissagegjengere! Vi har plukket ut seks kunstopplevelser det er verdt å få med seg.

Blomqvist Kunsthandel inviterer til utstillingsåpning med den verdenskjente fotografen Darren Almond i kveld. Her viser han frem nye arbeider i sin kjente landskapsserie «Fullmoon», som er fra en reise til Milgis-området i Nord-Kenya.

I morgen, fredag, er det premiere på den eksperimentelle naturfilmen «Reclaiming Vision» av Toril Johannessen og Marjolijn Dijkman, som er en del av prosjektet «Liquid Properties». Kunstnerduoen tar oss med under vann, og introduserer oss for et økosystem vi ikke kan se med det blotte øyet.  Visningen vil foregå utendørs ved utløpet til Akerselva ved Barcode.

Filmvisning blir det også på Kunstnerens Hus når de åpner sin nye visningsserie «Silver Series», hvor de presenterer internasjonale kunstnere som jobber med video og film. Først ut er den franske kunstneren Pierre Huyghe som har valgt ut fire av sine filmer.

Annonse

Få også med deg Hans Ragnar Mathisen sine litografier og tresnitt på Samisk Hus Oslo, Petrine Vinje sin soloutstilling «Deposit Depository Rays» på Fotogalleriet og «Printing in the Infernal Methos» på Kunstverket Galleri.

Petrine Vinje utforsker hvordan makt blir utøvet gjennom estetikken. (Foto: Fotogalleriet).

«Depot Depository Rays» av Petrine Vinje på Fotogalleriet

(Møllergata 34, åpning torsdag 30. august kl. 17.00)

På torsdag åpner Petrine Vinje utstillingen «Deposit Depository Rays» på Fotogalleriet, som blir hennes største soloutstilling så langt.

Vinje har i flere prosjekter utforsket hvordan makt blir utøvet gjennom estetikken. Utstillingen er en fortsettelse av denne kunstneriske utforskningen, og prosjektet som vises i Fotogalleriet oppfordrer betrakteren til å tenke nytt om hvordan individet kategoriseres i form av biologi og kjønn. Les mer HER.

Alle bildene til Darren Almond er tatt med lang eksponeringstid under fullmåne, og gir fotografiene et drømmeaktig uttrykk. (Foto: Blomqvist Kunsthandel).

Darren Almond på Blomqvist Kunsthandel

(Tordenskiolds gate 5, åpning torsdag 30. august kl. 18.00)

Landskapsserien «Fullmoon» har vært en viktig del av den engelske fotografen Darren Almond sitt kunstnerskap siden han startet prosjektet i 1998. Alle bildene er tatt med lang eksponeringstid under fullmåne, og gir fotografiene et drømmeaktig uttrykk. Etter 20 år med utallige reiser verden rundt ønsket Almond å fokusere på andre kunstneriske uttrykk. Almond bestemte seg imidlertid for gjenåpne landskapsserien på bakgrunn av et langt samarbeid med den norsk-kenyanske Milgis Stifltelsen, som jobber for å beskytte elefantbestanden og bevare økosystemet i Samburuland i Kenya. I oktober 2017 reiste han til Milgis-området i Nord-Kenya, og resultatet ble en ny fotoserie på seks motiver som vises på Blomqvist Kunsthandel i kveld. Alle bildene selges til inntekt for Milgis Stiftelsen.

Les mer HER.

I kveld åpner utstillingen «Printing in the Infernal Method» på Kunstverket Galleri. (Foto: Kunstverket Galleri).

«Printing in the Infernal Method» på Kunstverket Galleri

(Kirkegata 5, åpning torsdag 30. august kl. 18.00)

Utstillingen «Printing in the Infernal Method» viser grafiske arbeider fra et tidsspenn på over 100 år av kunstnerne Louis Moe, Roj Friberg, Arne Bendik Sjur og Sverre Malling. Selv om de fire kunstnere har ulike uttrykk, har de fokuset på håndverket til felles. Utstillingen ønsker å belyse den grafiske kunsten som et eget håndverk og de billedmessige kvalitetene grafikk har som kunstnerisk medium.

Les mer HER.

Pierre Huyghes «Human Mask» (2014) er en av filmene som vises på Kunstnernes Hus i kveld. (Foto: Kunstnernes Hus).

«Silver Series 01: Pierre Huyghe» i Kunstnernes Hus Kino

(Wergelandsveien 17, åpning torsdag 30. august kl. 19.00)

I kveld inviterer Kunstnerens Hus til åpning av den nye visningsserien sin «Silver Series», hvor de presenterer internasjonale kunstnere som jobber med video og film. Den franske kunstneren Pierre Huyghe er førstemann i rekka, og har selv valgt ut fire av sine filmer: «A Journey that Wasn’t» (2005), «The Host and the Cloud» (2010), «A Way in Untilled» (2012) og «Human Mask» (2014). Filmene vil vises etter hverandre med en kort pause mellom hver film. I forkant av visningene vil det være en introduksjon av Susanne Østbye Sæther, som har skrevet om Huyghes sine arbeider i doktorgraden sin fra Universitetet i Oslo.

Les mer HER.

Gjennom prosjektet «Liquid Properties» ønsker kunstnerduoen Toril Johannessen og Marjolijn Dijkman å vise oss at vi lever tettere på naturen enn det vi gjerne tror. (Foto: Munchmuseet).

«Liquid Properties» av Toril Johannessen og Marjolijn Dijkman

(Dronning Eufemias gate 8, premiere fredag 31. august kl. 19.30)

På fredag er det premiere på den eksperimentelle naturfilmen «Reclaiming Vision» av Toril Johannessen og Marjolijn Dijkman. Filmen er en del av prosjektet «Liquid Properties» som de har gjort i samarbeid med Muchmuseet i bevegelse. Kunstnerduoen ønsker å vise Oslos innbyggere at vi lever tettere på naturen enn det vi gjerne tror, og at det finnes et økosystem vi ikke kan se med det blotte øyet. I filmen undersøker de mikroorganismene i brakkvannet der Akerselva møter Oslofjorden. Mikroorganismene iscenesettes under et mikroskop sammen med algekulturer fra et laboratorium og materialer som viser spor av menneskelig tilstedeværelse – som mikroplast. Passende nok vises filmen på et lerret hengende fra Nybrua, og kan oppleves fra atriet ved utløpet til Akerselva ved Barcode.

Les mer HER.

Hans Ragnar Mathisen viser frem sine litografier og tresnitt på Samisk Hus Oslo i helga. (Foto: Samisk Hus Oslo).

Hans Ragnar Mathisen på Samisk Hus Oslo

(Dronningensgate 8B, åpning lørdag 1. september kl. 15.00)

Lørdag åpner en utstilling med arbeider av Hans Ragnar Mathisen (Elle-Hánsa) på Samisk Hus Oslo. Mathisen er en anerkjent samisk maler, grafiker og forfatter. Han er blant annet kjent for sine kart over Sápmi, og var også en av initiativtakerne til stiftelsen av Samisk Kunstnergruppe (også kalt Masi-gruppen) i 1974. Utstillingen består av utvalgte litografier og tresnitt. Kunstneren vil vise frem 10 verk som er lånt fra kunstsamlingen til Riddoduottar Museat, samt 21 verk til salgsutstillingen.

Les mer HER.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar