Sponset artikkel

Kulturetaten slipper rekordstort program for Oslo Kulturnatt

(Foto: Yina Chan.)
(Foto: Yina Chan.)
Små og store kulturinstitusjoner og organisasjoner åpner dørene under Oslo Kulturnatt. – Viktig, sier Ultima-direktør.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Små og store kulturinstitusjoner og organisasjoner åpner dørene under Oslo Kulturnatt.

Én kveld i året arrangerer Kulturetaten Oslo Kulturnatt. Endagsfestivalen er et av de største kulturarrangementene i landet. I fjor deltok omlag 60 000 mennesker på de ulike kulturnattarrangementene rundt om i byen.

Årets utgave vil finne sted neste fredag, nærmere bestemt 14. september. Programmet som nå er sluppet, inviterer til ulike arrangementer og opplevelser innen en mengde kulturkategorier. Det skal være noe for enhver:

– Vi er til for å synliggjøre hvor mye bra kulturaktivitet det er i Oslo. Kulturnatten er en fantastisk mulighet til bli kjent med byen sin, sier prosjektleder for Oslo Kulturnatt, Christin Lundevall.

Christin Lundevall er sjef for Oslo Kulturnatt. (Foto: Privat.)

Rekordstort program

Alt ligger til rette for at årets utgave av Oslo Kulturnatt vil bli enda mer mangfoldig enn tidligere utgaver. Lundevall opplyser om at de i år har rekordmange arrangementer på programmet.

Annonse

– Vi har kontaktet nye og gamle aktører. Personlig kontakt og tilretteleggelse er alfa omega, sier Lundevall.

Hun legger til at Oslo Kulturnatt i løpet av de siste 14 årene har fått god kontakt med kulturlivet i hovedstaden.

Selv opplever hun årets program som allsidig, mangfoldig, spennende og kreativt:

– Jeg har lyst til å gå på alt! Flere av de store aktørene er med oss i år og vi har fått med oss de unge, som selv er med og arrangerer gjennom Ung Info. Vi lager egne løyper tilpasset de unge, og har familietorg for barnefamilier. Det er masse å gjøre, men man kan også velge å ta det rolig på et av utekinoarrangementene. Vi har noe for alle og enhver!

Direktør og kunstnerisk leder for Ultima, Thorbjørn Tønder Hansen. (Foto: Ultima.)

– Viktig for kulturlivet

På arrangørsiden finner man både små og store kulturaktører, blant andre Astrup Fearnley Museet, Nasjonalbiblioteket, LNM, Den Norske Opera og Ballet, samt musikkfestivalen Ultima.

– Oslo Kulturnatt er en utrolig spennende og viktig plattform for oss. Den finner sted under selve Ultima, hvilket gir oss gyldne muligheter for å presentere en rekke samtidsmusikkarrangementer på flere forskjellige steder for det store kulturnattpublikummet, sier direktør og kunstnerisk leder for Ultima, Thorbjørn Tønder Hansen.

Galleriet LNM istemmer at Oslo Kulturnatt har blitt en viktig arena for ulike kulturaktører til å tiltrekke seg et større publikum og roser Kulturetatens initiativ:

– Ved å fokusere og samordne den enorme kulturelle aktiviteten i byen innenfor ett arrangement løfter Kulturetaten frem og tilgjengeliggjør kulturaktivitetene i Oslo for et bredere publikum – det synes vi er veldig positivt, sier LNMs kommunikasjonskonsulent Jørgen Craig Lello.

(Foto: Richard Ashton.)

Terningkast fem fra Grorud til Frogner

Målet med Oslo Kulturnatt er å tilby en variasjon av kulturarrangementer over en lav sko, og derigjennom gjøre kultur mer tilgjengelig for hovedstadens innbyggere og tilreisende.

– Vi håper Oslos innbyggere opplever årets kulturnatt med stor glød, og vil ha mer hele året, sier Lundevall.

Resultatene fra publikumsundersøkelsen, som ble gjennomført under fjorårets Kulturnatt, tyder på at Oslo Kulturnatt innfrir sine egne målsetninger. De 177 respondentene som bidro til undersøkelsen ga Oslo Kulturnatt i sin helhet terningkast fem av seks.

Videre viser undersøkelsen også at mange av respondentene har fått økt innsikt i Oslos kulturtilbud, og at de ønsker å besøke flere av arrangørene igjen.

Årets program for Oslo Kulturnatt, er som i foregående år, inndelt i kategorier. Nytt av året er imidlertid at bydelene Grorud og Frogner har fått sin egen side bakerst i programmet:

– Det er jo Oslo Kulturnatt-arrangement i hele Oslo, og ikke alt foregår i sentrum. Det er fantastisk at bydel Grorud og Frogner mobiliserer sine lokale aktører, presenterer bygg, kunst og livet i sine bydeler!, sier Lundevall.

Et flertall av de som besøkte Oslo Kulturnatt i fjor var kvinner. I år håper de å trekke enda flere menn. (Foto: Kulturetaten).

– Kvinnene må ta med seg mennene sine

Den nevnte undersøkelsen viser at Oslo Kulturnatt, som de fleste andre kulturarrangementer, hyppigst blir brukt av kvinner. En sterk majoritet representert av 70 prosent. Lundevall håper at flere menn vil delta når årets utgave av Oslo Kulturnatt går av staben:

– Det er ofte en tendens til at det er flere kvinner enn menn generelt som følger med og følger opp. Vi har selvsagt fokus på å nå ut til flere menn, og på flere av arrangementene har det også tradisjonelt vært en overvekt av menn.

Lundevall oppfordrer videre damene til å ta med mennene sine, og understreker nok en gang at Oslo Kulturnatt er for alle.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar