QB Gallery
Vernissageguiden

Oslos beste utstillinger akkurat nå

Vernissageguiden er tilbake fra juleferie, og det er hovedstadens kunstscene også. Dette er utstillingsåpningene du ikke vil gå glipp av denne uken.

Galleriene i Oslo-området har på ingen måte ligget på latsiden. De er tilbake fra juleferie med en av de mer spennende kunståpningsukene på lenge.

Vernissageguiden har valgt ut fem utstillingsåpninger du ikke bør på glipp av. Fra en gruppeutstilling med 28 kunstnere på QB Gallery og Blomqvist, til den 19 år gamle influenceren Inti Wangs kuratordebut på Galleri Golsa.

Utstillingen på QB Gallery og Blomqvist viser hele 28 ulike kunstnerskap i sin nye utstilling «Olje og Begjær». (Foto: QB Gallery)

«Olje og Begjær» på QB Gallery og Blomqvist

(Tordenskiolds gate 5, åpning torsdag 10. januar kl. 18.00)

I 2005 kom den nederlandske kritikeren Jan Verwoert med denne kunstteoretiske vitsen: «Why are conceptual artist painting again? Because they think it’s a good idea.» Denne rettferdiggjøringen av maleriet gjennom «konseptuelle» argumenter har man sett mye av de siste ti årene. Utstillingen «Olje og Begjær» ønsker imidlertid å vise maleriets uavhengighet, og fokusere på maleri som tillater seg å være malerier, uten å unnskylde det ved å lese det inn i andre tendenser som preger kunstfeltet til en hver tid.

På torsdag åpner QBG og Blomqvist en omfattende utstilling med arbeider av blant annet kunstnere som Sverre Bjertnes, Josephine Lyche, Apichaya Wanthiang, Jorunn Hancke Øgstad og Yngve Benum – for å nevne noen. Til sammen er hele 28 kunstnerene representert, og ut i fra den imponerende navnelista er dette noe du ikke vil gå glipp av!

Les mer HER.

(Kunstnerforbundet viser fram smykkekunst som tar opp ulike samfunnsaktuelle tema. Foto: Kunstnerforbundet)

«Everyone Says Hello» på Kunstnerforbundet

(Kjeld Stubs gate 3, åpning torsdag 10. januar kl. 18.00)

Gruppeutstillingen «Everyone Says Hello» viser internasjonal smykkekunst, og består av arbeider fra 20 kunstnere fra hele verden. Utstillingen ønsker vise at smykker kan være mer enn bare pyntegjenstander, og evner å fortelle historier om kulturell identitet, klimautfordringer, politisk aktivisme og kjønnspolitikk.

Arbeidene tematiserer alt fra utfordringer menneskeheten står overfor sammen, som ressursbruk og klima-utfordringer, til et mer individuelt fokus som stiller spørsmål rundt spiritualitet, kjønn og identitet. Til tross for ulike tema og kunstnernes ulike geografiske, kulturelle og politiske ståsted, knyttes de sammen gjennom smykkekunsten.

Les mer HER.

(Mariia Drachuks foretrekker pastellmaleriets dynamiske og levende form. Foto: LNM)

«Unge inviterte 2019» på LNM

(Kongensgate 2, åpning fredag 11. januar kl. 18.00)

Det har blitt en tradisjon for LMN å invitere unge, nyutdannede kunstnere til utstillingen «Unge inviterte» for å trekke frem nye stemmer innenfor maleriet. I årets utstillingen har de invitert fire unge kunstnere som på hver sin måte utforsker maleriet og hva det kan være:

Fabia Brüger arbeider i stor skala med fokus på materialitet og komposisjon som ofte viser abstrakte landskap, mens Kjersti Foyn på sin side arbeider mer figurativt og tar utgangspunkt i ikke-spektakulære og trivielle motiver. Mariia Drachuks kunstnerskap utforsker nymaterialismen som utfordrer tankegangen om at mennesket er alle tingenes målestokk, og er opptatt av å viske ut forskjellen mellom kunstnerens intensjon og det materielle utfallet. Derfor arbeider hun med pastellmaleri, et endrende og variert medium som lever litt sitt eget liv. Martin Stråhle utfordrer maleriet ved å se på dets sammenheng med skulptur, tekstil og performance, og bruker ofte materialer funnet i naturen.

Les mer HER.

(Verket «Prayer rug 11» (2018) av Igshaan Adams består av både tekstil og små perler i glass, tre og plast. Foto: Akershus Kunstsenter)

Dobbelutstilling på Akershus Kunstsenter

(Storgata 4, åpning fredag 11. januar kl. 19.00)

Akershus Kunstsenter i Lillestrøm åpner kunståret med én soloutstilling og én gruppeutstilling:

Sørafrikaneren Igshaan Adams har allerede markert seg på den internasjonale kunstscenen med hans interdisiplinære praksis hvor han kombinerer performance, skulptur, installasjon og tekstil. Utstillingen «I am no more» blir hans første i Norge, hvor utgangspunktet er bønnetepper. Adams gjenskaper bilder av gamle, slitte bønnetepper, hvor han viser menneskers tyngde som avtrykk i tekstilarbeidene som viser til generasjoner på generasjoner i bønn. For kunstneren representerer bønnen først og fremst en form for meditasjon, og publikum blir invitert til å selv prøve i et eget lite bønnerom.

Med poesien som utgangspunkt utforsker gruppeutstillingen «Et maleri er et dikt uten ord» maleriets ulike former. I likhet med poesien kan maleriet beskrive en situasjon, erfaring eller tankeprosess. Utstillingen presenterer fire kunstnere som på forskjellige måter undersøker maleriske prosesser – alt fra det abstrakte til det figurative, til det mer skulpturelle.

Ler mer HER.

Den norske influenceren Inti Wang (19) debuter som kurator på Galleri Golsa.

«Concoction of Confusion» på Galleri Golsa

(Waldemar Thranes gate 84c, åpning fredag 11. januar kl. 19.00)

På fredag åpner gruppeutstillingen «Concoction of Confusion» på Galleri Golsa. Som tittelen indikerer er teamet for utstillingen den forvirrende virkeligheten vi befinner i, og en oppfordring til å ikke være redd for dette kaoset, men heller omfavne det. Kuratoren Inti Wang har vokst opp både i Norge og Colombia, og utstillingen er et resultat av hans egne erfaringer med ulike kulturer, følelser og kunstnere så langt i livet. Totalt viser Galleri Golsa fram 15 ulike kunstnere fra både Norge og Colombia som alle relaterer seg til ideen om forvirring og det udefinerbare. Som en del av utstillingen viser kuratoren selv fram noen klær han har laget. Disse er imidlertid i en litt annen form enn det vi er vant til å se dem i, og utfordrer vår definisjon av hva klær er.

Les mer HER.