Christian Tunge
Vernissageguiden

Best i Oslo akkurat nå

Kunst skal forsone Frankrike og Italia denne uka. Men også Oslos befolkning, skriver Vernissageguiden.

Bergen? Se hit.

I den franske byen Amboise, hvor Leonardo da Vinci døde, planlegges det et møte mellom Frankrikes president Emmanuel Macron og Italias president Sergio Mattarella. Anledningen er renessansemesterens arv, 500 år etter hans død.

Dette skjer i kjølevannet av en strid mellom Paris og Roma, hvor det har vært uoverensstemmelser over en avtale som lar franske museer låne arbeider av da Vinci.

I et intervju med Rai News forteller Emmanuel Macron at de to presidentene ønsker å feire Leonardo da Vinci «i forsoningens ånd». Videre sier han «det er så mange franskmenn som elsker Italia og italienere, og italienere som elsker Frankrike og franskmenn. Men plutselig glemte vi nesten at vi må fortsette å lære å forstå hverandre.»

Det gjenstår å se om møtet mellom de to topplederne setter en demper for striden. Men at kunsten tradisjonelt både mobiliserer og forsoner, tviler ingen i Vernissageguiden om.

Gjennom musikk og kunstneriske uttrykk fylte forrige ukes karneval, som ble nevnt i forrige ukes vernissageguide, Oslos gater med mangfold, toleranse og glede. Byens kunstscene fortsetter å stille de viktige og store spørsmålene, og denne uka er intet unntak. Vi anbefaler fem spennende kunståpninger!

Christian Tunge og Ingrid Eggen sine fotografier stiller spørsmål rundt verdens kontraster. (Foto: QB Gallery.)

«Still Life» på QB Gallery

(Tordenskioldsgate 5, åpning torsdag 7. mars kl. 18.00)

Klassiske stilleben, et kunstverk som gjengir objekter, har både vært et symbol på velstand, men også en advarsel mot forfengelighet. Man har kanskje sett disse oppstilte hverdagsgjenstandene med blomster og frukt, hvor det skjuler seg larver, visne blader eller hodeskaller – som en påminnelse om måtehold og «memento mori».

I gruppeutstillingen «Still Life» utforsker en rekke kunstnerne hvordan vi forholder oss til stilleben den dag i dag, satt opp mot arbeider av den norske maleren Frants Bøe (1820-1890) som et slags alibi for stilleben-tradisjonen. Christian Tunge og Ingrid Eggen sine fotografier bygger på det paradoksale i mengden spiselig mat som kastes, og den voldsomme vann-og matmangelen som eksisterer i verden. Marit Følstads sine verk har et mer klassisk utgangspunkt i motiv, hvor hun har laget blomkålformede skulpturer i bronse, og på så måte opphøyer blomkålens status. Det samme kan sies om Munan Øverlids malerier av ostepop – en ellers lavstatus matvare som her plasseres i det klassiske maleriet.

Les mer her.

Utstillingen «Havet er historie» ønsker å vise et nyansert bilde på forflytning og migrasjon. (Foto: Historisk museum.)

«Havet er historie» på Historisk museum

(Fredriks gate 2, åpning torsdag 7. mars kl. 18.00)

Et bygg som stort sett huser historiske gjenstander, viser nå kunstverk av ti internasjonale samtidskunstnere. Historisk museum inviterer til utstillingsåpning av «Havet er historie» denne uka. Utstillingens historier spenner over en tidsperiode på fire hundre år, som starter med den atlantiske slavehandelen på 1500-tallet og fram til i dag. På hver sin måte utforsker de ti kunstnerne temaer knyttet til forflytning og migrasjon, sett fra både et historisk perspektiv, og et samtidsaktuelt perspektiv.

Utstillingen viser flere stedsspesifikke verk, installasjoner, video, arbeider på papir, som alle ønsker å nyansere bildet av migrasjon, for å bidra til større innsikt og forståelse. Under åpningen i kveld vil det også være en performance med kunstneren Nyugen E. Smith.

Les mer her.

I den nye utstillingen på Norsk Grafikere vises en serie tresnitt som forteller historien til en trefigur som prøver å finne sin plass i verden. (Foto: Norske Grafikere.)

«Nattesvette» av Cathrine Dahl og Ørjan Aas på Norske Grafikere

(Tollbugata 24, åpning torsdag 7. mars kl. 18.00)

Kunstnerduoen Cathrine Dahl og Ørjan Aas viser frem er serie tresnitt i ulike formater. Verkene inngår i en fortelling, skrevet av kunstnerene selv, og baserer seg på ulike myter. I utstillingen «Nattesvette» møter vi en trefigur som søker etter å finne seg selv og sin plass i verden. Vi får følge figuren fra dens fødsel, og gjennom en reise i ulike tidsepoker og steder. På veien møter hovedrollen utfordringer vi alle kan relatere til: Tap av individualitet og trygghet – og uforutsette endringer i livet og i oss selv. Misforståelser og motsetninger drar den kunstneriske prosessen i forskjellige retninger, men tresnitt i svart-hvitt fungerer som det gjennomgående uttrykket.

Les mer her.

Dag Thoresen er kjent for sine fargerike og ekspresjonistiske maleri. (Foto: Galleri Haaken.)

«Gjennom de fagre riker på jorden» av Dag Thoresen på Galleri Haaken

Galleri Haaken inviterer til en ny soloutstilling med med Dag Thoresen. Kunstneren er representert i noen av de største og viktigste kunstmuseene vi har i Norge, og har oppgjennom årene fått en sterk posisjon i norsk samtidskunst. I utstillingen «Gjennom de fagre riker på jorden» viser han 13 malerier, hvor man ser hans pågående undersøkelse av å finne magien som kan oppstå når mennesker møter naturen. Han er kjent for sine ekspresjonistiske malerier med sterke koloritter. Det vi får se i denne utstillingen er imidlertid en litt mer dempet Thoresen, hvor uttrykket er luftigere og enklere.

Les mer her.

Installasjonen «Conversation» består av farget plexiglass som skaper en labyrint i utstillingsrommet. (Foto: Galleri Riis)

Dobbelutstilling på Galleri Riis

(Arbins gate 7, åpning lørdag 9. mars kl. 12.00)

Gjennom maleri, grafikk og skulptur har Siri Aurdal markert som en innovativ kunstner i skandinavisk kunsthistorie. Monumentale installasjoner, bruk av industrielle materialer og organiske former er noe av det som preger Aurdals arbeider, hvor betrakteren gjerne trekkes inn til samspill og dialog. Kunstens sosiale og politiske potensiale er også et viktig aspekt i hennes virke. Utstillingen «Conversation» viser en installasjon bestående av mange deler med farget plexiglass hengende ned fra taket, som skaper en labyrint publikum kan bevege seg gjennom.

Les mer her.

I utstillingen «40 Bilder» av Stein Rønning vises, som tittelen indikerer, førti bilder som på et eller annet vis relaterer til den overveldende strømningen av bilder og foto vi utsettes for i dagens samfunn på sosiale medier. For 1000 år siden opplevde trolig den gjennomsnittlige personen kun ett bilde i hele sitt liv, som mest sannsynlig var altertavlen i den lokale kirka. Utstillingen utforsker hvordan mange bilder satt sammen utfordrer individualiteten til et enkelt bilde.

Les mer her.