Nyhetsvarsel:

Heltemodig innsats fra Politiet i natt: – Krigen mot narkotika er vunnet

Politiet i Sør-Vest anmeldte kvinne for å ha ruset seg. Slik reddet de verden.
Politiet i Sør-Vest anmeldte kvinne for å ha ruset seg. Slik reddet de verden.
Snare tolv timer etter at Politiet i Sør-Vest anmeldte en kvinne for å ha ruset seg, skal verden ha blitt et bedre sted, ifølge Politiet. Nå oppfordrer de flere til å ruse seg for å bli anmeldt.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Politiet i Sør-Vest anmeldte kvinne for å ha ruset seg. Slik reddet de verden.

EGERSUND (TYP STAVANGER): Det var natt til søndag at en kvinne i 20-årene sovnet på en benk. Benken skal ikke ha blitt skadet under hendelsen, men kvinnen hadde dessuten sett trøtt ut:

– Hun fremstod nesten som ruset, sier politibetjent Hans Våland.

Derfor gjorde han det nødvendige: Skjøt tre vådeskudd mot himmelen og anmeldte kvinnen på stedet.

Eksepsjonell og rekordrask anmeldelse

Til tross for den dramatiske rapportutfyllingen, skal politibetjenten ha kommet uskadet fra åstedet. Vi møter Hans Våland like i nærheten av benken hvor det hele skal ha utspilt seg.

– Gratulerer! Hvordan føles det?

– Det var da så lite, sier Våland.

– Du har jo reddet en kvinne.

– Nei. Jeg har reddet samfunnet. Men først og fremst så har vi anmeldt en potensiell rusmisbruker som tilsynelatende sov til de grader på en benk, og som samtidig fremstod som ruset.

– Ikke dårlig. Vekket dere henne først?

– Nei, hun sover fortsatt, tror jeg. Anmelde, arrestere, tweete og så redde, forteller Våland.

– Hva tenkte du da du først forstod at hun fremstod som ruset?

– At her må det anmeldes. Vi anmeldte henne som bare rakker’n. Var veldig kaldt. Fremstod som ruset, sier han.

Videre skal politibetjenten ha tatt håndjern på kvinnen, og kjørt henne rett inn i arresten hos Stavanger fengsel. Derifra skal hun ha blitt fraktet til legevakten og tilbake bak murene. For i motsetning til folk flest, som ikke pleier å anmelde mennesker som fremstår som ruset, ville Våland den tungt narkomane kvinnen godt:

– Klart vi måtte anmelde.

Slik gjorde de det. (Foto: Christian Nørstebø/Politidirektoratet.)

Umiddelbar effekt

Selv om de fremste ekspertene på feltet hevder at den såkalte krigen mot narkotika har feilet, og at forbudslinjen har tatt langt flere liv enn selve dopet, mener Håland at å anmelde rusmisbrukere, en etter en, vil føre til et bedre samfunn.

– Bare sekunder etter anmeldelsen, merket vi en bedring. Politianmeldelser av rusmisbrukere har umiddelbar effekt, sier Håland.

– Hvordan da?

– Jeg gikk opp fra 88 til 89 anmeldelser hittil i år. Målet er 100 innen sommeren, og da kaller jeg krigen mot narkotika for vunnet, sier han.

Videre oppfordrer politibetjenten flere til å ruse seg.

– Det vil øke sannsynligheten for å sovne ute, slik at sivile borgere bare trenger å ringe inn til oss med koordinatene. Derfra tar vi tungjobben med å anmelde dem til helvete ut herfra.

Han avbryter oss i det vi legger merke til flere skytehull i benken.

– Jeg skjøt fire skudd mot benken også, ja, forteller Våland.

Hvorfor det?

– Den fremstod som ruset. Den skikkelig fremstod, faktisk.

HELE VEIEN: Fra en benk på Egersund i Rogaland og til Stavanger Fengsel. Politibetjenten kjørte den kriminelle kvinnen hele veien. (Foto: Subjekt.)

Takknemlig

Det er en takknemlig kvinne vi møter bak gitteret hos kriminalomsorgen i Stavanger fengsel. Av hensyn til familie ønsker hun å forbli anonym.

– Jeg fremstod kanskje som ruset, men hadde ikke tatt noe rus. Samme det, jeg er ufattelig takknemlig for at Politiet anmeldte meg, sånn i tilfelle jeg hadde ruset meg, sier kvinnen, og innrømmer:

– Jeg har jo røyket hasj flere gang før, og da må man straffes for det. Nå som jeg må sone en dom, endres alt.

En rusfri og dermed lykkelig fremtid venter. Men først: Fengsel.

– Jeg kunne velge mellom bot og fengsel, men i og med at jeg er arbeidsledig, så måtte det jo bli fengsel, ler kvinnen, og fortsetter:

– Men her har jeg tak over hodet.

Så du har lært noe nå, narkis?

– Jepp. Nå som jeg har en prikk på rullebladet og litt fengselserfaring å vise til, vil jeg komme ut i samfunnet med jobb og gode fremtidsutsikter. En politianmeldelse var faktisk akkurat det jeg trengte.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar